I RETTEN: Statsadvokatene Per Egil Volledal, Guro Hansson Bull og Kari Hangeland Buvik. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tidligere fotballdommer tiltalt for nettovergrep: – Har levd på en livsløgn

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (VG) Påtalemyndigheten mener mannen i 20-årene utga seg for å være «Sandra» på chatteforum, og lokket hundrevis av unge gutter med sex, gaver og kjæresteforhold.

Iført mørke olabukser, hvit skjorte og grå genser ankom den tiltalte mannen rettssal 103 i Nedre Romerike tingrett tirsdag morgen. Det er satt av 180 dager til saken, som påtalemyndigheten omtaler som Norges mest omfattende overgrepssak.

Mannen er tiltalt for overgrep mot 270 unge gutter, som kommer fra hele Norge og andre nordiske land. Med flere fornærmede og pårørende i salen inntok den tidligere fotballdommeren vitneboksen etter lunsj:

Det er sjokkerende å tenke på at jeg har involvert så mange mennesker og endret deres liv, sa han og fortsatte:

– Den skammen jeg har påført de fornærmede får jeg ikke fjernet, men jeg ønsker å være ydmyk og stå til ansvar for det jeg har gjort. Jeg mener mine handlinger må møtes med avsky fra samfunnet. Angeren og skyldfølelsen er så sterk at den nesten ikke er til å bære.

Bakgrunn: Tiltalen: Opererte fra gutterommet

I retten erkjente mannen en stor del av overgrepene. Enkelte nektet han for, mens flere erkjente han delvis straffskyld for. Forsvarer Gunhild Lærum forteller at mannen i 20-årene har levd et dobbeltliv:

– Et liv på nettet bak skjermene, og et liv i den virkelige verden. Han har vært velfungerende når det gjelder både fritidsinteresser, skolevalg, arbeid og i kontakt med familie, sier hun og fortsetter:

– Tiltalte har skjult sin seksuelle legning og identitet i den virkelige verden, og levd på en livsløgn om at han er heterofil og lik de andre rundt seg. Bak fasaden har det skjult seg en homofil legning.

les også

Avdekket overgrepsnettverk: Advokat, lege, politiker og kunstner pågrepet

Modusen er nærmest gjennomgående for samtlige overgrep: På chatteforum og i sosiale medier utga den daværende fotballdommeren seg for å være en ung jente ved å bruke kallenavnene «Henriette» og «Sandra».

– Tiltaltes modus har vært å lure, forlede, overtale og skape tillitsforhold. Når det har gått skeis, har tiltalte gått over til å true eller tvinge, sier statsadvokat Per Egil Volledal i sitt innledningsforedrag.

Kripos advarer mot nettovergrep: Én person kan forgripe seg på hundrevis

PÅ PLASS: Advokat Gunhild Lærum er én av den tiltalte mannens to forsvarere. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Påtalemyndigheten mener det i hovedsak var mannen som tok kontakt med de fornærmede, og raskt vekslet over i seksualiserte temaer. Ifølge tiltalen forledet han dem deretter til å utføre seksuelle handlinger som de filmet eller tok bilde av – og deretter sendte til ham.

Les også: VG avslørte verdens største overgrepsforum. Det ble drevet av politiet.

I retten viser statsadvokaten til at «Sandra» har vært i voldsom kontakt, over lang tid, med veldig mange unge gutter og barn i sosiale medier som «Tinder», «Kik», «Snapchat» og «Line». Men at det av naturlige årsaker ikke er noen som har møtt denne fiktive jenta.

– Det er heller ingen som har snakket med «Sandra» på telefon. Hun har vært raus med å love ting, enten det er sex, nakenbilder eller møter. Mange av guttene har gått på, sier Volldal, og viser til at tiltalte også lokket med kjæresteforhold, penger og andre gaver.

les også

Voldtektsoffer fortviler etter utsettelse: – Den som blir straffet er meg

Men disse lovnadene skal han sjelden ha holdt. Isteden truet han med å publisere filmene og bildene på internett, dersom de fornærmede ikke fortsatte å sende ham mer. Til sammen har politiet beslaglagt 22.000 videoer, i tillegg til bilder og chattelogger.

– Jeg vil si at jeg var kontrollerende, truende og utspekulert. Jeg har vært fullstendig blottet for empati. Hvis jeg hadde blitt stilt overfor de samme truslene, ville jeg blitt livredd, fortalte han i retten.

De fornærmede var helt ned i tiårsalderen, og i retten presset statsadvokat Kari Hangeland Buvik tiltalte på tilpasningen av språk i kommunikasjonen, og bruken av leker som «Nødt eller sannhet».

– Jeg tror nok at litt av grunnen til at jeg kom i kontakt med unge gutter, var fordi de var lettere å lure enn gutter på min egen alder, svarte tiltalte, som senere avviste å ha vært tiltrukket av barn i den virkelige verden.

Til tross for at det er flere hundre fornærmede, har politiet kun blitt kontaktet i to tilfeller: Av en mor i februar 2015 - og av en mor i juni 2016. Sistnevnte førte til at tiltalte ble pågrepet da politiet tok over fornærmedes profil på meldingstjenesten «Line».

les også

Slik hjalp tenåringsjenta politiet med å rulle opp overgrepssak i Gudbrandsdalen

Pluss content

I avhør lovet tiltalte å aldri gjøre noe lignende igjen, og etter to uker i varetektsfengsel ble han løslatt. Men fra vitneboksen fortalte både statsadvokaten og tiltalte selv om at overgrepene fortsatte etter løslatelsen. Han opprettet da en ny profil i sosiale medier – denne gangen under navnet «Henriette».

Med denne gangen ble det kortvarig: I oktober 2016 ble tiltalte vekket av tre politibetjenter, som tok telefonen hans – og ba ham bli med til stasjonen. Siden den gang har mannen i 20-årene vært varetektsfengslet.

I retten var forsvarer Gunhild Lærum klar på at tiltalte erkjenner forholdene som er beskrevet i tiltalen, men at han som følge av jusen svarte helt eller delvis nei på noen av spørsmålene om skyld. Dette gjelder blant annet på voldtekt, som er den groveste bestemmelsen i tiltalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder