Fotballspiller Diego Costa får ofte vondt - som her i vennskapslandskampen mellom Spania og Argentina forrige uke. Ifølge en norsk studie er det god sjanse for at vennene hans har omtrent samme smerteterksel som ham selv.
Fotballspiller Diego Costa får ofte vondt - som her i vennskapslandskampen mellom Spania og Argentina forrige uke. Ifølge en norsk studie er det god sjanse for at vennene hans har omtrent samme smerteterksel som ham selv. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Norsk studie: Likhet i smerteterskel mellom venner

INNENRIKS

En ny norsk studie tyder på at det er sammenheng mellom hvor mye smerte folk tåler og hvilke venner de har.

  • NTB
Publisert:

Studien ble nylig publisert i forskningstidsskriftet Scandinavian Journal of Pain, og det er blant annet forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Tromsø (UiT) som står bak. Dataene er hentet fra «Tromsøstudien: Fit Futures» hvor man har kartlagt smertetoleranser og det sosiale nettverket til nesten 1.000 elever på videregående i Tromsø og Balsfjord.

– Det sosiale nettverket ble målt ved at alle elevene ble bedt om å oppgi opptil fem venner. Smertetoleranse ble målt med en såkalt «cold-pressor»-test, hvor deltakerne ble instruert til å holde hånden sin i kaldt, sirkulerende vann (3°C) så lenge de kunne – helt til de ikke lenger tålte smerten, skriver UiO i en pressemelding.

Det ble funnet en sammenheng mellom smertetoleransen til personene som ble undersøkt og vennene deres. «Det er altså en tendens til at venner er like i form av smertetoleranse (like barn leker best).», opplyser UiO.

Forskerne har to forklaringer på hvorfor det er slik: enten velger folk venner ut fra likhet i smertetoleranse, eller så er smertetoleranse sosialt smittsomt.

Det påpekes at sistnevnte effekt kan være indirekte.

– Det vil si at det ikke er smertetoleranse i seg selv som er smittsomt eller påvirker vennskap, men heller andre egenskaper, for eksempel livsstilsfaktorer som røyking og fysisk aktivitet.

Selv etter å ha justert for dette ble det fortsatt funnet en reell vennskapseffekt i studien.

Her kan du lese mer om