HOVEDSTADEN: Et oversiktsbilde av Alger, hovedstaden i Algerie, tatt i november i fjor. Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS

UD varslet om at tidligere Syria-farer fra Norge er fengslet i Algerie

En norsk borger i 20-årene skal være fengslet i Algerie. Mannen var en kortere periode i Syria for fem år siden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Utenrikstjenesten er gjort kjent med at en norsk borger skal være arrestert i Algerie, skriver Frode Overland Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet (UD), i en e-post til VG.

Ifølge VGs opplysninger skal arrestasjonen av norsk-algereren ha skjedd i fjor høst. Bekjente av ham er meget bekymret for situasjonen.

Vært i Syria

Den norske statsborgeren var i slutten av tenårene da han ble en del av den første bølgen av unge menn fra Norge som høsten 2012 reiste for å slutte seg til opprøret i Syria.

Dette var kun måneder etter at det hadde blitt erklært borgerkrig i landet og før terrorgruppen som i dag heter Den islamske staten (IS) hadde meldt sin tilstedeværelse i Syria.

I norsk offentlighet pågikk det høsten 2012 en debatt (ekstern lenke) om de reisende var «idealister» eller «ekstremister». Mange av de reisende sluttet seg imidlertid til grupperingen Jabhat al-Nusra, som var al-Qaidas gren i Syria på dette tidspunktet.

Deltakelse i en terrororganisasjon ble ikke kriminalisert i Norge før i juni 2013.

Kom hjem etter kort tid

Mannen som nå er fengslet i Algerie kom tilbake fra Syria etter noen få måneder i 2012.

– Han trengte oppfølging da han kom hjem, støtte til å komme seg på rett kjøl, sier en bekjent, som beskriver mannen i 20-årene som lite religiøs både før og etter den korte Syria-reisen.

– Han fulgte bare strømmen og reiste. Mitt inntrykk er at han ikke ble tatt alvorlig der nede, sier den bekjente.

Mannen har vært kjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i lang tid. VG er imidlertid ikke kjent med at mannens navn har dukket opp når PST har lagt frem bevis for retten i straffesaker mot andre fremmedkrigere. Kilder i det islamistiske miljøet forteller at han unngikk dem etter returen fra Syria i 2012.

UD: Utfordrende å få tilgang

– Hva konkret gjør UD for å gi mannen bistand og sikre at at hans rettigheter blir ivaretatt?

– Vi arbeider med å få bekreftet opplysningene og eventuell tilgang til å besøke den fengslede nordmannen, svarer Andersen i UD.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren har UD foreløpig ikke fått bekreftet opplysningene fra algeriske myndigheter.

– Utenrikstjenesten erfarer utfordringer i sin bistand til norske borgere som returnerer til en region/land de har opprinnelse fra, og blir fengslet der. Dette kan medføre at norske myndigheter ikke blir gjort kjent med fengslinger, eller får begrenset tilgang til vedkommende, forklarer Andersen.

Norsk-algereren kom til Norge med sin familie i løpet av første halvdel av 2000-tallet. Bakgrunnen for at norsk-algereren reiste til sitt opprinnelsesland i fjor høst er ikke kjent for VG.

VG har ikke lyktes med å få en kommentar til denne saken fra familien til norsk-algereren.

VG har også vært i kontakt med Algeries ambassade i Norge, som ikke hadde en kommentar til saken på nåværende tidspunkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder