TUNNELKORK: Mens Svartdalstunnelen vestover vil være stengt i hele sommer, får Ekebergtunnelen redusert kapasitet. Foto: Trond Solberg

Disse tunnelene skal rustes opp i sommer

To tunneler i Oslo, inkludert en sentral innfartsåre, blir helt eller delvis stengt på grunn av rehabilitering i sommer. Beregn god tid, råder Statens vegvesenet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I Oslo er det andre og siste sommeren der deler av Operatunnelen holdes døgnkontinuerlig stengt i forbindelse med rehabilitering. De to tunnelene Ekebergtunnelen og Svartdalstunnelen forbinder E18 og E6 øst for Oslo sentrum, og har vært stengt på nattestid det siste året.

– Vi har tatt en titt på trafikkbildet, og det har allerede gått ned. Vi håper at det går enda mer ned til neste uke, sier prosjektleder Hilde Ulvik i Statens vegvesen.

Vegvesenet opplyser at Svartdalstunnelen, mellom Ryen og Lodalen, stenges fra lørdag 30. juni 20.30, frem til søndag 12. august. I Ekebergtunnelen stenges ett løp, men det blir toveistrafikk med redusert kapasitet i det andre løpet. Dette skjer i perioden 6. juli til 30. juli.

Les også: Dødstallene i trafikken på vei ned

I fjor ble samme tunneler stengt i samme periode, men da i motsatt retning.

– Da var arbeidet i Svartdalstunnelen i østgående retning, som påvirket ettermiddagstrafikken. I år vil det bli morgenrushet som blir påvirket, sier Ulvik.

I fjor dannet det seg saktegående kø i Ekebergtunnelen helt fra Vålerengtunnelen og til Filipstad, hele sommeren. Da ryker man fort på et kvarter, varsler Ulvik.

Stenger to avkjørsler

Kommer du sydfra og skal til Oslo sentrum, peker Vegvesenet deg i retning om Ring 3 og Helsfyr. Vegvesenet har selv publisert en oversikt over omkjøringstraseer og stengte avkjørsler på sine nettsider.

I tillegg blir avkjøringen fra E6 Ekebergtunnelen til Sørenga stengt fra 6. juli til 12. august, og avkjøringen fra E6 Lodalen mot Carl Berner/Lodalen/Kværnerbyen er stengt fra 6. juli til 30. juli.

Fikk du med deg? Struper Oslo-trafikken og fjerner 2500 p-plasser

Skal du i retning Kværnerbyen/Lodalen via E6, er anbefalt trasé å kjøre via Oslo sentrum/Havnelageret.

– Det viktigste å notere seg er at om man kommer kjørende fra Vålerengtunnelen, får man ikke kjørt av E6 før etter Ekebergtunnelen, sier Ulvik.

De fleste store veitunnelene i Oslo har de siste årene gått gjennom reparasjoner. Arbeidet med Brynstunnelen ble avsluttet i fjor. Foto: Tore Kristiansen

Beregn godt

Ellers anbefaler Vegvesenet å unngå å kjøre gjennom sentrum, med mindre du absolutt må, og å være obs på ny skilting. Beregn også god tid, heter det.

I fjor valgte mange bilister å kjøre på de kommunale veiene i perioden. Det vil Vegvesenet unngå.

– Det enkleste er å holde seg lengst mulig på hovedveiene, og ellers følge skiltingen, sier Ulvik.

Arbeidet i Svartdal- og Ekebergtunnelene har pågått siden 2017, og er planlagt å være ferdig til sommeren 2019. Ti av de store veitunnelene i Oslo har vært eller skal gjennom rehabilitering i perioden 2015–2025.

Til neste år starter arbeidet i Festningstunnelen, og året etter Vålerengtunnelen. Det er også planlagt arbeider i Vaterland- og Hammersborgtunnelen mellom 2022, og 2025, der starten avhenger av ombygningen i Regjeringskvartalet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder