ETTERFORSKES HER: Politiet ved Narvik politistasjon etterforsker saken mot mannen i 60-årene fra Ofoten. Foto: Odin Jæger VG

Skal ha forgrepet seg på barn i flere tiår: Fornærmede kaller saken en tragedie

OFOTEN (VG) Tre av personene som skal ha blitt utsatt for overgrep av en mann i 60-årene fra Ofoten, mener saken er tragedie for alle involverte parter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det opplyser bistandsadvokat Mona Ovesen til VG på vegne av de fornærmede.

Ovesen er bistandsadvokat for tre av de åtte personene som har fått status som fornærmet i saken hvor en mann i 60-årene fra Ofoten nå sitter varetektsfengslet.

Han er siktet for å ha begått overgrep mot barn under 16 år fra 1970-tallet og frem til nylig.

Politiet mener han både kan ha tatt på barn på innsiden og utsiden av klær, samt at de har fått opplysninger om seksuell omgang med barn. Mannen nekter straffskyld og sier han ikke har begått slike handlinger.

Les også: Lærer i Nordland tiltalt for overgrep mot elever

– En lettelse

Ovesen vil ikke gå i detalj på hva hennes klienter sier de har blitt utsatt for.

BISTANDSADVOKAT: Mona Ovesen sier at det som hennes forklarer, tyder på at det kan være flere fornærmede i saken. Foto: Advokatfirma Ovesen DA

– Alle synes det er bra at saken endelig kommer opp. Den burde ha kommet opp før, når man tenker på det lange tidsperspektivet. Dette er en lettelse for dem etter så lang tid, men det er også vanskelig, sier Ovesen.

Levd med en hemmelighet

Ovesen peker på at det er svært små forhold i kommunen.

– Det er et lite samfunn hvor alle kjenner alle. Det gjør det kanskje enda vanskeligere å snakke om slike saker.

Hun sier at hennes klienter også tenker på siktedes familie.

– Denne saken får konsekvenser for dem også. De fornærmede kjenner siktedes nærmeste og det er vanskelig, sier bistandsadvokaten.

Politiet skal i tiden fremover avhøre 10–20 personer som kan få status som fornærmet i saken. Dermed kan det være over 20 fornærmede i saken.

– Man forstår at det kan være flere fornærmede ut fra hvordan mine klienter snakker om denne saken, sier Ovesen.

NEKTER SKYLD: Mannens forsvarer, Erling Malm, forteller at mannen nekter for å ha begått seksuelle handlinger mot barn. Foto: Odin Jæger VG

Hun sier de tre hun bistår har levd med en hemmelighet.

– Det er vanlig i overgrepssaker at man ikke vil si til noen hva som har skjedd. Det er en belastning, sier hun.

Tysfjord-saken: Politiet beklager

– Ingen har mistenkt noe

VG har snakket med flere fra det lille lokalsamfunnet. De beskriver den siktede mannen som «hyggelig» og «omgjengelig».

– Ingen har mistenkt noe. Ingen har sagt noe eller hintet til noe heller, sier en person fra lokalsamfunnet.

Flere sier det er vanskelig å snakke om saken fordi de fleste kjenner den siktede mannen. En lokal kvinne VG snakker med håper at saken kan bidra til at flere sier ifra dersom de har opplevd overgrep.

ETTERFORSKNINGSLEDER: Jostein Kroken leder etterforskningen av saken, som etterforskes av et eget team ved Narvik politistasjon. Han berømmer alle som nå har sagt ifra om overgrep. Foto: Odin Jæger VG

Anonymt tips

Ordføreren i kommunen sa til VG før helgen at hun nå har lest i avisen at det hadde gått rykter om mannen før, men at kommunen ikke har visst om anklagene mot mannen før nå.

Hun tror #Metoo-kampanjen kan ha hatt betydning for at saken nå kommer opp.

– Jeg synes det er trist at ryktene ikke har blitt tatt på alvor tidligere, hvis så er tilfelle. Ved å fokusere på slike saker, vil det bli lettere for andre å stå frem, sier ordføreren, som understreker at kommunen ikke har visst om anklagene før nå.

Det var et anonymt tips som medførte at politiet begynte å etterforske saken i november, før de gikk til pågripelse av mannen 5. desember.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder