VESLEMANNEN: Et helikopter flyr over fjellene rundt Veslemannen i fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal tidligere denne uka. Foto: Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Farenivået for Veslemannen heves til oransje

NVE melder om økt hastighet og flere ras ved Veslemannen. Derfor heves farenivået til oransje.

alexander.vestrum@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) onsdag ettermiddag.

les også

Sjette dag med rødt farenivå på Mannen

– Den siste tiden har vist at Veslemannen reagerer relativt raskt med små ras og økte hastigheter uten noe særlig påvirkning fra nedbør eller snøsmelting. Hastighetene i fjellet er fremdeles ganske høye etter økning i går kveld, og det vil være varmegrader og fare for nedbør som regn de neste dagene, melder NVE.

Fikk nettopp komme hjem

– På bakgrunn av en totalvurdering av bevegelser og værforholdene de neste dagene, øker NVE farenivået for Veslemannen til oransje, heter det videre.

EVAKUERT OMRÅDE: Ti ganger de siste årene har beboerne under Veslemannen blitt evakuert. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

les også

Fortsatt rødt farenivå for Veslemannen

Før hevingen av farenivå var det bare gått et drøyt døgn fra de elleve evakuerte kunne flytte hjem igjen. Farenivået ble hevet til rødt – det høyeste – 9. oktober.

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Store bevegelser

Denne delen av fjellet ligger mellom 1.100 og 1.200 meter over havet. Veslemannen har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

les også

Flomtoppen trolig nådd: Advarer evakuerte mot å vende hjem

De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg fire meter den siste måneden.

Siden 2014 har beboerne ved foten av fjellet i Rauma blitt evakuert ti ganger – fem av dem i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder