KrF-ere med Hareide-støtte i Trøndelag

TRONDHEIM (VG) Et klart flertall av de trønderske KrF-erne som tok til ordet under kveldens interne møte, støtter Hareides veivalg. - Som forventet, sier partilederen.

KrF-leder Knut Arild Hareide er i disse dager på en landsomfattende rundreise for å overbevise sine egne om å stemme for en regjering med Ap og Sp.

I dag var det Ap-bastionen Trondheim som sto for tur på Hareide-reisen.

Med seg hadde han nestleder Olaug Bollestad, som i motsetning til partilederen ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp.

Etter å ha møtt hverandre til en åpen duell under det interne medlemsmøtet til KrF i Trøndelag, ble partitoppene møtt med både ros og kritikk fra sine egne.

Bakgrunn: Hareide vil felle Erna

Trøndelag KrF har til sammen 13 delegater som skal stemme i partiets skjebnevalg i begynnelsen av november.

Ifølge undersøkelser VG tidligere har gjort, er det et lite flertall i Trøndelag på Hareides side, men fylket er likevel splittet.

Av de oppimot 20 trønderne som tok til ordet under medlemsmøtet, ga tolv av dem sin støtte til Hareides veivalg for KrF. Fire uttrykte at de var uenige.

– Det var som forventet, sier partilederen til VG etter møtet.

– Luftslott

Flere av medlemmene fra Trøndelag påpeker at det er et løftebrudd å gå i regjering med Frp, mens andre mener SV står minst like langt unna KrF.

Slik kommer KrFs landsmøtedelegater til å stemme på landsmøtet.

– Jeg liker heller ikke tanken på å gå i regjering med Frp. Jeg ønsker likevel å tenke at Venstre, KrF og Høyre kan dra regjeringen mer mot sentrum, sier Bollestad, som i kveld også understreket at hun kommer til å være med videre i KrF uansett hva som blir utfallet i saken.

Leder Jon Normann Tviberg i Trøndelag KrF sier til VG han ikke har bestemt seg i veivalg-spørsmålet.

Nestleder Jan Arne Bremnes i fylkespartiet ønsker at KrF går til Ap og Sp, i tråd med Hareides råd. Det samme gjør lederen i Trøndelag KrFU, Ingrid Marie Hildrum.

– Venstresiden har over lenger tid vist et veldig sosialt ansvar, og vi deler tanken om at vi skal vise solidaritet. Jeg tror vi har mye til felles med venstresiden, sier fylkeslederen i Trøndelag KrFU til VG.

Det var imidlertid ikke bare støtte å hente for Hareide i Trondheim.

– Hvordan kan du tro at du får mer gjennomslag i regjering med Ap? Du kommer til å bli husket som den som la grunnsteinen for historiens største luftslott. Det er ikke liv laget, du må tenke deg om, kom det fra ett av KrF-medlemmene.

Står på hver sin side

I møtet med KrF i Trøndelag innledet Hareide med sine argumenter for at Sp står KrF svært nærme, og at en regjering med KrF og Ap sammen med KrF blir en mer sentrumsorientert regjering.

Han gjentok også den store avstanden han mener KrF har til Frps politikk, og hvorfor de ikke kan gå inn i en regjering med dem.

I forkant av det interne medlemsmøtet var både Bollestad og Hareide forberedt på at KrF-medlemmene fra Trøndelag var splittet i veivalg-spørsmålet.

Onsdagens medlemsmøte var første gang Hareide møtte egne tillitsvalgte for åpne dører, og med pressen til stedet.

Forrige uke dro KrF-lederen til Sørlandet for å overbevise sine egne om det han mener er det riktige for partiets veivalg. Kampen på grasrota er også i gang i Rogaland, der han var på besøk sist uke.

TIL TRONDHEIM: KrF-leder Knut Arild Hareide møter onsdag KrF-ere fra Trøndelag med åpne dører for pressen. Foto: Bjørnar Konglevoll Bekkevard, VG

I forkant av møtet i Trondheim uttalte KrF-lederen at han gledet seg til å møte KrF-ere fra Trøndelag.

– Forventer du å være på hjemmebane?

– Det er forskjell på Nord- og Sør-Trøndelag, og jeg er sikker på at det kommer til å være ulike meninger her også, sier Hareide og viser til medlemsmøtene i Agder og Rogaland.

UENIG: Nestleder Olaug Bollestad mener KrF bør samarbeide med den sittende regjeringen. Foto: Bjørnar Konglevoll Bekkevard, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder