FÅR UNNSKYLDNING: Magnus (t.h.), Lars Peder (midten), og Arvid (t.v.) Holøyen ble satt under verge mot sin vilje av en lege som aldri hadde møtt dem. Foto: Krister Sørbø

Tolga-ordfører til brødrene: – Unnskyld!

Ordfører Ragnhild Aashaug har i kveld gitt en uforbeholden unnskyldning til Arvid, Lars Peder og Magnus Holøyen og deres mor. – Både jeg og guttene følte at vi ble hørt, sier brødrenes mor Liv Melgård.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Jeg syns det var veldig bra at hun kom hjem til mamma og sa unnskyld. Det hadde egentlig ingen av oss regnet med, sier Magnus Holøyen til VG.

Det var ordfører Ragnhild Aashaug og varaordfører Leif Vingelen som sammen dro hjem til familien Holøyen. Møtet varte i over to timer.

– Hun unnskyldte seg for at hun ikke hadde kommet mye før, men hun syns det var en vanskelig sak. Hun sa at det det var mange ting hun måtte fordøye før hun kom til oss. Både hun og varaordføreren kom og ba om unnskyldning på vegne av hele kommunen, fortsetter Magnus.

UNNSKYLD: Ordfører Ragnhild Aashaug har i kveld gitt en uforbeholden unnskyldning til familien Holøyen. Foto: Krister Sørbø

Fordeler over en milliard – ingen tilsyn

Arvid fikk opphevet sitt vergemål i februar, og Lars Peder i juni. VG har tidligere beskrevet hvordan Magnus måtte fortsette å kjempe mot vergemålet ingen hadde spurt om han ville ha.

Til tross for at tester viser at Magnus ikke har diagnosen psykisk utviklingshemming, hevdet Fylkesmannen at han hadde en utviklingshemming på det økonomiske feltet. Først torsdag i forrige uke ble vergemålet for Magnus Holøyen opphevet.

les også

Når tilskudd blir selvskudd

Beklager sen unnskyldning

Til VG sier ordføreren at hun angrer på at hun ikke sa unnskyld tidligere.

– Denne unnskyldningen skulle ha kommet før og det har jeg beklaget overfor familien også.

Etter møtet hos Holøyen sendte ordføreren i Tolga, Ragnhild Aashaug, en pressemelding hvor hun ber om unnskyldning:

«Etter et møte med de tre brødrene Holøyen og Liv Melgård vil ordfører be om en uforbeholden unnskyldning for at Tolga kommune har bidratt til å sette brødrene i denne situasjonen.»

– For meg virket unnskyldningen veldig oppriktig. Ordføreren har fått mange negative kommentarer på Facebook. Det er mange som har hengt henne ut og jeg skal være ærlig å si at det syns jeg folk kunne spart seg for. Hun representerer jo bare kommunen på en måte, sier Magnus.

Ber om granskning

Ordføreren skriver at hun er opptatt av å ivareta brødrenes rettigheter gjennom en dialog, og at alle parter skal ta lærdom av det som har skjedd.

«I samråd med familien ber jeg om at vi kan gå videre. Alle innbyggere i Tolga skal være akseptert som den de er, og være like mye verdt. Vi må ta vare på hverandre gjennom å snakke med hverandre i stedet for om hverandre», skriver ordføreren i pressemeldingen.

FIKK BESØK: – Saken er like ille uansett. Men ordføreren kan ikke lastes for alt, sier Liv Melgård, brødrene Holøyens mor. Foto: Krister Sørbø

Til VG sier Aashaug at «alle» vil ha hele saken gransket.

– Brødrene lurer for eksempel på hvor disse diagnosene kommer fra. Det er viktig for dem å finne ut av og det er ikke minst viktig for meg som ordfører. Har det skjedd noe feil i saksbehandlingen i Tolga kommune, så er det veldig viktig å få svar på det. Det vil alle parter, sier Aashaug.

Glad for besøket

Brødrene Holøyens mor Liv Melgård sier til VG at møtet med ordføreren var oppklarende.

– Både jeg og guttene følte at vi ble hørt, sier hun og legger til:

– Saken er like ille uansett, men ordføreren kan ikke lastes for alt. Vi er enige om at vi ønsker å ha en dialog videre, og den dialogen er i gang. Hun sa at det er begått feil, og at man må finne ut av hva som har skjedd.

Melgård sier at hun synes det skrives mye stygt på nettet, og ber folk om å tenke over hva de skriver om saken.

– Det tjener ingen å skrive at hele administrasjonen på Tolga skal ha verge. Jeg skjønner folk skriver i affekt, men jeg ber folk tenke seg om.

Ordfører hevdet hun ikke kunne gi unnskyldning

Etter gjentatte spørsmål fra programleder Ingerid Stenvold i Debatten på NRK i forrige uke, om hvorfor ikke ordføreren kommer med en uforbeholden unnskyldning, svarte hun:

– Jeg kan ikke be om unnskyldning før vi vet hva vi skal be om unnskyldning for.

Ordføreren mente granskingen av saken måtte være ferdig før hun eventuelt skulle unnskylde seg.

– Jeg er veldig opptatt av å finne ut av hva som har skjedd, men vi kjenner ikke til hele historien, vi kjenner til den VG har presentert, og sier at det er mye som ikke kommer fram på grunn av taushetsplikt.

Søndag kveld sier ordfører Aashaug at det ikke lenger var nødvendig å vente til en granskning var gjennomført.

– Nei, det venter vi ikke på. Slik situasjonen vi har havnet i har blitt, så kan du si at jeg fikk for mye fokus på å forklare bakgrunn for budsjettvedtaket og ikke brødrene situasjon. Derfor sier vi unnskyld nå, sier Aashaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder