SJEKK DEN RUGGEN! Hans Kristian Hansen (10) med den enorme fangsten - som holder til ny norgesreord for torsk med halvannen kilos margin. Bildet er tatt i dag, etter at fisken har overnattet i frysen. Foto: Privat
SJEKK DEN RUGGEN! Hans Kristian Hansen (10) med den enorme fangsten - som holder til ny norgesreord for torsk med halvannen kilos margin. Bildet er tatt i dag, etter at fisken har overnattet i frysen. Foto: Privat

Hans Kristian (35 kilo) tok torsk på 39 kilo

10-åring slo 18 år gammel fiskerekord

INNENRIKS

(VG Nett) 10 år gamle Hans Kristan Andersen slo en 18 år gammel norgesrekord da halte opp en 39 kilo tung torsk fra Breivikfjorden i Finnmark - helt alene.

Publisert: Oppdatert: 23.07.10 22:15


- Det var ganske tungt. Først trodde jeg at det var en fisk på rundt 15 kilo eller noe, men så dro den plutselig ut 20 meter snøre, sier den unge, men erfarne torskefiskeren til VG Nett.

- Da skjønte jeg at den nok var litt større, sier han til VG Nett om beistet han dro opp fra dypet i Breivikfjorden på Sørøya i Finnmark.

Protokoll:Vis frem din flotteste fangst!

Kanskje ikke så rart at gutten synes det var tungt: torsken veier nemlig med sine 39 kilo fire kilo mer enn Hans Kristian.

Timeout

Likevel, Hans Kristian kjempet ruggen i senk på egenhånd. Det eneste han fikk hjelp til, var å sette kleppen i den og lempe den over ripa. Det tok pappa Knut-Inge Hansen seg av.

- Det var jo tungt, så han tok en liten timeout etterpå, sier en stolt pappa til VG Nett.

Det har blitt mange gratulasjoner for Hans Kristian det siste døgnet, etter at storfangsten ble gjort kjent, blant annet gjennom denne artikkelen hos Finnmark Dagblad.

Her kan du diskutere fiske, jakt og friluftsliv!

- Flere store

Torsken slår Geir Henriksens rekordtorsk på 37,5 kilo fra 1992 med halvannet kilo. Også den ruggen ble tatt ved Sørøya i Finnmark.

- Det tas en del stor torsk her, ja. Men det er ikke alle som sender det inn. Jeg hørte at det ble tatt en annen en på 39 kilo her i dag, av en danske. Så her er flere store, sier pappa Knut-Inge Hansen.

Enda en ny rekord

Selv om det tok 18 år å slå rekorden, tok det bare ett døgn før Hans Kristians rekordfisk var overgått. Nederlenderen Manfred Müller tok nemlig en gigantisk rugg i Olderfjorden i Troms i dag, som ifølge framtidinord.no skal ha veid hele 41 kilo.

Les også:Fanget verdens største breiflabb

For at en fisk skal kunne godkjennes som norgesrekord, må den være tatt på sportsfiskeutstyr som pilkestikke, stang, snelle og snøre, ifølge de offisielle reglene.

Stoppes ut?

Den enorme fisken Hans Kristian fikk, som altså er større enn fiskeren, ble kontrollveid ved det lokale fiskebruket i Breivikbotn på Sørøya, der Knut-Inge Hansen arbeider.

Storfisken til tross, den ivrige 10-åringen Hans Kristian var allerede i dag ute på sjøen og fisket med pappa. I morgen blir det enda en tur. Men en like stor fisk tror han ikke at han kommer til å få igjen.

- Nei, jeg tror egentlig ikke jeg kommer til å få så stor fisk igjen. Det er jo ikke hver dag man får så stor fisk, sier han.

Den enorme ruggen ligger nå på fryselageret på fiskebruket. Storfisker Hans Kristian vil at den skal bli stoppet ut.

- Det er litt avhengig av hva det koster. Men dette er jo et minne for livet, så vi får se, sier pappa Knut-Inge.

PS! Hans Kristians gamle rekord var en torsk på rundt 12 kilo.

Her kan du lese mer om