VIL TIL GAZA: Ap-politikerne Anette Trettebergstuen og Hadia Tajik. Foto: Scanpix/VG Lars Erik Skrefsrud

Ap-kvinner klare for å være med norsk Gaza-skip etter nyttår

Forberedt på å bli buret inne

(VG Nett) Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen roser LO for å ta initiativ til ett norsk Gaza-skip. - Det er viktig å opprettholde det internasjonale presset, sier Ap-kvinnene.

  • Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Hadia Tajiks bloggAnetteTrettebergst. (@Trettebergstuen) | TwitterPalestinakomiteen i Norge - Fritt PalestinaIDFs hjemmesider

LO-avdelingen i Bergen og Omland planlegger å sende et norsk Gaza-skip med aktivister, politikere og kjendiser for å bryte den israelske blokaden, skriver Klassekampen lørdag.

Det var etter den israelske bordingen av det tyrkiske skipet Mavi Marmara i mai, at LO-laget tok initiativ om å sende et norsk skip med nødhjelp til området. Nå har de fått støtte fra flere hold, blant annet Ap og SV i Hordaland, Fagforbundet og Palestinakomiteen, skriver Klassekampen.

Gazalege til VG Nett:- Blokaden dreper

- Så fort som mulig

Både Trettebergstuen og Tajik ønsker å være med skipet, som etter planen skal seile ved årsskiftet.

Trettebergstuen:- Ikke skremt

Stortingsrepresentantene har tidligere vært i dialog med Palestinakomiteen i Norge om å få være med en norsk hjelpekonvoi.

Under debatten som oppsto etter nødhjelpsdramet i mai var de to unge representantene blant politikerne som stilte med Palestinaskjerf i Stortingssalen.

Bakgrunn:Her er Israels blokaderegler for Gaza

- Det er flott at LO i Bergen tar et slikt initiativ. Jeg vil ta kontakt med dem i neste uke for å høre mer om planene deres, sier stortingsrepresentant Hadia Tajik til VG Nett.

- Hadia og jeg er klare for å reise så raskt som mulig. Vi ønsker å reise med det første opplegget som virker ryddig og godt organisert, sier Anette Trettebergstuen.

Les også:Forberedt på å stoppe nødhjelpsskip

PROTESTERTE: Hadia Tajik, Anette Trettebergstuen og en rekke andre stortingsrepresentanter stilte med palestinaskjerf i mai. Foto: Erlend Skevik/VG Nett

Internasjonalt press

De to Ap-representantene understreker at det er en forutsetning at initiativtakerne har kontroll på alle som er om bord, og at lasten overgis til FN når skipet blir stoppet.

Israelske myndigheter har gjort det helt klart at internasjonale hjelpeskip ikke har adgang til Gaza.

Ni personer med tyrkisk bakgrunn ble drept da israelske styrker stanset en konvoien med nødhjelp til Gazastripen i mai. I ettertid har flere internasjonale skip forsøkt å komme seg til Gazastripen.

Onsdag fikk et libysk skip med hjelpesendinger tillatelse til å legge til kai i Egypt.

- Dette er en viktig symbolsak, men det må være en forutsetning at det ikke er noen voldelige elementer om bord. Det er viktig å holde presset oppe mot Israel. Vi vet jo hva som kommer til å skje; Man blir stoppet, buret inne og sendt hjem. Det er heller ikke sånn at matvarene og medisinene kommer fram til dem som skal ha det, sier Trettebergstuen.

Hun sier motivasjonen hennes for å være med skipet er å presse Israel til å oppheve blokaden.

- Fortsetter mange land så sende skip slik de gjør nå, vil det bare være et tidsspørsmål før israelerne ikke gidder mer, tror hun.

MÅTTE LEGGE OM KURSEN: Lasteskipet Amalthea skulle frakte matvarer og legemidler fra en libysk veldedighetsorganisasjon til Gazastripen, men skipet ble omringet av israelske marinefartøyer og måtte legge om kursen til Egypt. Foto: AP

- Full åpenhet

- Viktigere enn når skipet drar er at opplegget er seriøst. Det må være full åpenhet om blant annet forhold som hvor midlene til skipet er fra og motivasjonen til mannskapet, sier Hadia Tajik.

- Useriøse nødhjelpsskip vil ikke være til hjelp for noen, men bare gi legitimitet til Israels blokade, noe som igjen vil ramme sivilbefolkningen. Det vil jeg ikke være med på, understreker hun.

Israel har den siste tiden myknet opp noe på blokaden, selv om det er restriksjoner på innførsel av enkelte materialer som man mistenker kan brukes til terrorformål.

Ved hovedgrenseposten Kerem Shalom passerte det i forrige måned angivelig 250 lastebiler med forsyninger i døgnet, ifølge det israelske forsvarsdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder