- Sjøkabler vil koste deg 3000 kroner i året

Publisert: Oppdatert: 13.08.10 08:41

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

97 milliarder dyrere enn «monstermastene»

Tre tusen kroner i året vil det koste hver norske husstand hvis kabel i fremtiden skal erstatte kraftledninger.

Det viser en fersk rapport som ECgroup AS i Trondheim har laget for Energi Norge, tidligere Energibedriftenes landsforening.

Den har beregnet kostnadene landets strømkunder vil få hvis Hardanger-forkjemperne vinner frem i kampen om å få sjøkabel, og at kabel da vil bli krevd og brukt i fremtidige prosjekter, på land og til sjøs.

Protokoll:Hvor står du i kraftlinje-saken?

- Hvis man vinner frem i Hardanger, vil selvfølgelig alle andre kommuner og områder kreve at også de skal få slippe master, sier kommunikasjonsdirektør Kristian M. Pladsen i NHO-tilknyttede Energi Norge.

Fordyrende

Undersøkelsen har beregnet kostnadene ved 23 planlagte utbygginger i fremtiden. I Hardanger vil merkostnaden ved å bruke sjøkabel utgjøre 2/3-deler av utgiftene.

EC Groups beregninger har lagt seg noe lavere, på 50 prosent, for de fremtidige prosjektene. Det fremholdes at det er anslag. Her er hovedtallene:

* Samlet er det planlagt 23 ledningsprosjekter for 21 milliarder kroner. Merkostnadene ved å vri over til kabel er beregnet til 96,75 milliarder kroner (84 mrd. for sentralnett og 12,75 mrd. kr. for regionalnett).

* Med 6,5 prosent NVE-rente gir det 2954 kroner pr. husstand pr. år, i 35 år, inklusive moms. Samlet vil kablene altså koste hver husstand drøyt 100 000 kroner.

Les også:Her er alternativene til «monstermastene»

- De kostnadene som ECgroup har regnet ut, viser hvor stor regningen kan bli hvis man tar munnen for full. Det finnes to måter å få ned prislappen: Et mindre ambisiøst kablingsmål og teknologiutvikling som reduserer kostnadene. Vi mener helt klart at kablingsmålet må settes på et edruelig nivå, fordi teknologiutvikling trenger tid, sier Pladsen.

Han sier likevel at mer kabel vil komme etter hvert.

Tenker miljø og økonomi

- For å kunne trygge strømforsyningen og sette i verk en klimavennlig fornybarsatsning, må strømnettet utvikles. Da må vi velge løsninger som både er miljøvennlige og økonomisk forsvarlige. Vi tror det vil bli mer bruk av kabler over tid, men vi må gå forsiktig fram slik at vi ikke forskrever oss økonomisk. Vi må ikke bli så ambisiøse på kabling, at vi kommer i skade for å forsinke nettutviklingen.

Denne artikkelen handler om