SNØMASSER: Jan Herlof Lunheim (t.v), datteren Lena Lunheim Heggstad og svigersønnen Hallvard Lunheim Heggstad klarte seg bra etter å ha møtt snømassene i Rauma lørdag. Foto: Andre Pedersen/Tor Ivar Åndal

Rastatt kom seg ikke vekk i tide: Innhentet av de enorme snømassene

(VG Nett) Med et stort snøskred bak seg kjempet 59-åringen Jan Herlof Lunheim for å komme seg unna i tide. Det klarte han ikke. Han ble innhentet av snømassene.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det går bra med meg, sier en lettet Jan Herlof Lunheim (59) til VG Nett lørdag ettermiddag.

Politiet fikk melding om raset på Kyrkjetaket i Isfjorden i Rauma kommune klokken 13.57. Lundheim gikk tur med datteren og svigersønnen da snøen i fjellsiden plutselig løsnet.

Tatt igjen

Jan Herlof Lunheim, datteren Lena Lunheim Heggstad og svigersønnen Hallvard Lunheim Heggstad trente hundene i fjellet. Med ett så de et ras som gikk i Kjøvskarstind.

- Også hørte vi et drønn, og drønnet kom fra det raset. Antagelig var det det som utløste raset som startet 4-500 meter over oss. Jeg så tilfeldigvis oppover, og så at det kom. Jeg ropte "nå kommer det ras", og "kjør på", forteller Lunheim til VG Nett.

- Vi kjørte på så fort som mulig. Jeg ble tatt igjen, og raset slo meg på føttene. Jeg prøvde å ligge oppå raset og det lykkes jeg godt med. Jeg vet ikke hvor mange meter jeg lå der, sier Lunheim.

Han kan bekrefte at det var som en scene fra en actionfilm.

- Det var voldsomt, det var så enorme mengder snø, sier Lunheim.

Trodde to var savnet

Hovedredningssentralen på Sola meldte først at fire personer var involvert i skredet, og at to personer var savnet.

- Det var tre skiløpere og fire hunder i følget. En av skiløperne ble tatt av raset, men fulgte det nedover på overflaten. En hund havnet under snømassene, men ble raskt funnet, sa operasjonsleder Leif Bergem-Or i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til VG Nett tidligere lørdag ettermiddag.

Følget ringte politiet da de så et helikopter. Ingen er meldt savnet, men sporhunder søker nå gjennom snøen for at politiet kan være på den sikre siden.

Så raset

Odd Tokle Sæbø sto øverst oppe på Kyrkjetaket, da de fikk beskjed om raset. Ifølge Sæbø var snøen rundt tre og en halv meter høy der skredet hadde stoppet.

Et annet vite VG Nett har snakket med sto 50 meter unna når skredet gikk.

- Jeg så raset komme. De tre personene reagerte veldig raskt, men den ene falt og kom seg ikke unna i tide, sier vitnet til VG Nett.

Hun hørte deretter flere rop, men så raskt at det gikk bra med mannen.

Stor leteaksjon

Lensmann Frank Frilund i Rauma sier til Romsdals Budstikke at skredet var cirka 100 meter bredt. Politiet etablerte store letemannskaper i området, og et redningshelikopter ble satt inn i søket.

Norske Redningshunder fløy inn to redningshunder med Lufttransport for å delta i aksjonen.

- Nå er vi på full fart inn med to redningshunder, sa Anders Sten Nessem i Norske Redningshunder til VG Nett tidligere i dag.

- Satt inn alt som er

Også mannskaper fra Norsk Folkehjelp ble tilkalt for å bistå i den store leteaksjonen.

VET DU NOE OM SAKEN?Tips VG Nett her!

- Nå kom redningshelikopteret

Denne helgen arrangeres festivalen Romsdalsvinter i Romsdalen med blant annet ski, isklatring, toppturer og brattkjøring, melder TV2.

Snøskred og snøskredvarsling står på dagsorden under Romsdalsvinters temakveld lørdag.

Festivalsjef Christel Siem ved Romsdalsvinter forteller at arrangørene ble helt skjelvne da de fikk høre om raset.

Ikke fått oversikt

Ifølge Siem hadde ikke festivalen noen organiserte turer til rasområdet i dag.

- Det vi ikke har oversikt over, er om noen av deltakerne våre har gått dit på egenhånd, sier Siem.

Da VG Nett snakket med henne like før klokken 15, hadde hun ikke fått inn noen meldinger om savnede deltakere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder