Siktede viser ingen emosjonelle følelser etter massedrapene

AVVISTE KRAVENE: Visepolitimester Sveinung Sponheim, stabssjef Johan Fredriksen og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby har ikke kunnet innfri alle kravene fra massedrapsmannen. Foto: Erlend Aas, Scampix

Stiller krav for å fortelle om påståtte terroristceller

POLITIHUSET I OSLO (VG Nett) Anders Behring Breivik (32) krever at en rekke krav innfris, før han vil snakke om de angivelige cellene.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over ni år gammel

I manifestet skriver Breivik om hvordan to andre celler skal aktiveres, og politiet fryktet det kunne skje via kodede beskjeder fra fengslingsmøtet mandag.

Ifølge forsvarer Geir Lippestad har klienten opplyst at det er to celler i Norge, og flere i andre vestlige land. Politiet etterforsker disse opplysningene, men har foreløpig ingen holdepunkter for at massedrapsmannen snakker sant.

- Det er en naturlig del av etterforskningen å undersøke om det finnes andre personer og medhjelpere. Vi må komme til bunns i dette, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Vil ha utenlandske eksperter

I avhør med politiet legger Breivik frem de samme tankene, motivet og ideologien som han forfekter i manifestet han publiserte på internett. På disse punktene forklarer han seg svært grundig, men når det gjelder cellene er han ikke samarbeidsvillig.

- Han har stilt noen krav vi må innfri før han forteller om cellene. Dette var krav av forskjellige type. Noen av kravene var det umulig for oss å innfri, forteller Kraby.

Han ønsker ikke å gå i detaljer, men opplyste at ett av kravene dreide seg om mat i fengselet. Flere av de andre kravene skal også ha dreid seg om forhold under soningen.

- Det er spesielt at han stiller krav, men dette er i utgangspunktet en veldig spesiell sak, påpeker politiadvokaten.

VGTV: Se politiet fortelle her

Den svenske avisen nevner tilgang til egen PC med manifestet, slik at han kunne jobbe videre med det, og en opplastet versjon av Wikileaks.

Anders Behring Breivik har også stilt krav om at det må hentes inn utenlandske eksperter for å vurdere hans psykiske tilstand.
Dette kravet er kontant avvist av politiet som i samarbeid med forsvarer Geir Lippestad vil finne to av de rettsoppnevnte sakkyndige som normalt brukes i straffesaker.

Kopierte fra manifestet

Også i forkant av mandagens fengslingsmøte stilte massedrapsmannen flere krav. Han ønsket å stille i en gallauniform han selv har utformet, og krevde å få kopiert deler av manifestet slik at han kunne lese fra det i retten.

Politiet kopierte bestemte sider fra manifestet på oppdrag fra 32-åringen, men slapp å hente uniformen i leiligheten på Skøyen.

Tingsrettsdommer Kim Heger avsa en beslutning om at en slik spesiell kledning ville være «uverdig, forstyrrende, provoserende og krenkende».

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen
 2. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Breivik forlanger klokke på cellen

 2. Her er Breiviks kravliste

 3. Breivik brukte ikke kamera

 4. Slik har Breivik bløffet

 5. Avhør av Breiviks halvsøster kan trolig ikke brukes i retten

Fra andre aviser

 1. Søk etter bomber i ti sentrale bygg

  Bergens Tidende
 2. – Avhørene vil ta måneder

  Aftenposten
 3. Behring Breivik er blitt avhørt i 130 timer

  Aftenposten
 4. Politiet vil etterforske lekkasje av Breivik-avhør

  Aftenposten
 5. Nå må Breivik svare

  Aftenposten
 6. Nytt avhør av Breivik i morgen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no