VISTE SIN AVSKY: På initiativ fra kvinnegruppen Ottar demonstrerte rundt 300 personer mot voldtektsbølgen som herjer Oslo sist lørdag. Natten etter ble nok en overfallsvoldtekt anmeldt i Oslo sentrum. Foto: Scanpix

Åtte siktet for seksuelle overgrep sist helg - alle løslatt

(VG Nett) Forrige søndag ble åtte menn brakt inn av politiet for voldtekt eller seksuelle overgrep. Nå er alle på frifot.

Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Seks kvinner leverte inn anmeldelser om fem hendelser med voldtekt eller seksuelle overgrep i Oslo i helgen.

MARKER PÅ KARTET: Hvor føler du deg utrygg?

Blant dem var to jenter på 16 år som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av fem menn i alderen 16-20 år. Ifølge politiet skal guttegjengen ha løpt etter jentene og tvunget dem inn i et hjørne.

Her skal noen av guttene ha holdt vakt, mens andre forgrep seg på jentene. De seksuelle handlingene kvalifiserer ikke til voldtekt, men politiet sier de ser alvorlig på saken.

SE OG LÆR PÅ VGTV: Slik forsvarer du deg mot en overgriper

Alle er siktet for seksuelle overgrep mot personer under 16 år. Likevel ble alle dimittert i løpet av neste dag.

- Reglene for varetekstfengsling er veldig strenge. Hvis det ikke er bevisforspillelse, gjentagelsesfare eller unndragelsesfare, har vi ikke lov til å holde dem fengslet, sier leder i sedelighetsavsnittet, Kari-Janne Lid, til VG Nett.

Lid forteller at siktelsen ble styrket for noen av guttene etter avhør. For andre gjenstår det fortsatt videre etterforskning for å avdekke om de har deltatt i de seksuelle handlingene, blant annet gjennomgang av videoopptak, ifølge Lid.

LES OGSÅ: Osloboere hamstrer overfallsalarmer og forsvarssprayer

Hun påpeker at bevisene ofte blir sikret på stedet i sedelighetssaker. I tillegg er det sjeldent vitner til overgrep, og derfor er det liten sjanse for bevisforspillelse.

- Og når vedkommende ikke er tidligere straffdømt for lignende forhold, kan politiet rett og slett ikke holde dem i varetekt, sier Lid.

LES DEN STERKE HISTORIEN: Louiza (21) ble voldtatt: Står frem for å fjerne skammen

Unndragelsesfare gjelder hvis politiet vurderer det slik at det er fare for at siktede rømmer landet.

- Burde det vært lettere å holde overgrepssiktede i varetekt?

- Nei, overhodet ikke. Loven bør være lik for alle uansett kriminalitet. Det er helt avgjørende for rettssikkerheten, sier Lid.

Her er oversikten over de fire andre hendelsene forrige helg:

** En kvinne i 20-årene anmeldte en voldtekt i en leilighet på Sandaker natt til lørdag. En mann i 20-årene er pågrepet og siktet for voldtekt. Ifølge politiet er det motstridende forklaringer, og de avventer analysen av det innsendte materialet og eventuelle biologiske spor. Siktede er dimittert.

LES OGSÅ: Vil avlyse fartskontroller for å stoppe voldtektsbølgen

** En kvinne i 20-årene anmeldte to menn for voldtekt på et nachspiel på Bislett natt til søndag. En norsk og en svensk statsborger av ikke-vestlig opprinnelse ble pågrepet og siktet for voldtekt. Her er det uklare omstendigheter om hva som har skjedd, ifølge politiet. Det trengs videre etterforskning og analyseresultater. Begge er dimittert.

** En kvinne i 20-årene ble forsøkt tvunget til oralsex i en piratdrosje på Nedre Grünerløkka natt til søndag. Gjerningsmannen er ikke pågrepet, men han skal være en mørkhudet mann 40-årene, som kjørte en eldre Mercedes.

VOLDTEKTSBØLGEN: 9 av 12 tiltak droppet

** En 18 år gammel kvinne har anmeldt en overfallsvoldtekt i Vaterlandsparken ved Grønland natt til søndag. Kvinnen sier hun ble voldtatt av to menn med skandinavisk utseende. Begge snakket Oslo-dialekt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder