... men ber de sakkyndige utdype tre punkter i vitneboksen

ERKLÆRTE BREIVIK TILREGNELIG: 10. april - en uke før rettssaken startet - la Terje Tørrissen (t.v) og Agnar Aspaas frem sin rapport om Breiviks mentale helse. Foto: Frode Hansen

Kommisjonen godkjenner den andre Breivik-rapporten

(VG Nett) Den rettsmedisinske kommisjon skriver at de tar tilleggserkæringen fra psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen «til etterretning».

 • Rolf J. Widerøe
 • Marianne Vikås
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over åtte år gammel

At kommisjonen uttrykker seg slik betyr at rapporten til de to siste sakkyndige nå er godkjent får VG opplyst.

Dermed står retten overfor et svært spesielt scenario: To rettspsykiatriske rapporter av en og samme tiltalt - den første som konkluderer med at han er strafferettslig utilregnelig, den andre at han er strafferettslig tilregnelig.

På toppen av det hele er begge rapportene blitt godkjent av den rettsmedisinske kommisjon.

LES OGSÅ: Vurderingen fra retten: Mer paranoid enn de trodde

Vil ha flere svar fra vitneboksen

Etter det VG får opplyst har imidlertid kommisjonen bedt Aspaas og Tørrissen om å utdype tre punkter når de skal i vitneboksen:

* Det mønsteret de mener Breivik har hatt gjennom oppveksten, og førte til konflikter med omgivelsene i ungdomstiden og i voksenalderen.

* Hvilket skjønn de sakkyndige har utvist i testene SCID-I og SCID-II. (Diagnostiske scoringsverktøy som vurderer om en pasient har en personlighetsforstyrrelse journ.anm).

* Øvrige momenter som har kommet opp under de sakkyndiges observasjon av Breivik i retten, som enten kan styrke eller svekke deres konklusjon.

- Ved å ta tilleggserklæringen til etterretning, unngår kommisjonen å mene noe mer enn det de allerede har sagt. Det virker for meg som om kommisjonen formulerer seg slik for ikke å komme i konflikt med godkjenningen av den første rapporten fra Torgeir Husby og Synne Sørheim, sier Henning Værøy, spesialist i psykiatri, til VG Nett.

- Tror mer på den første

Den erfarne rettspsykiateren Henning Værøy mener å kunne lese mellom linjene at kommisjonen står fast ved at Husby og Sørheim hadde rett da de kom til at Breivik var utilregnelig 22.juli i fjor.

- Det er tydelig at den første erklæringen er «gullstandarden» som alt annet måles opp imot, legger han til.

- Hvorfor blir Aspaas og Tørrissen bedt om å utdype spesielle forhold, når de skal vitne i retten?

- Den henstillingen burde gått til alle de fire sakkyndige. Jeg mener at spørsmålene er spesielt interessante i forhold til Sørheim og Husby, og at det blir deres muntlige forklaring som vil bli gjenstand for størst oppmerksomhet, sier Henning Værøy.

Kommisjonen er nå ferdig med sitt arbeid i forhold til å kvalitetssikre sakkyndig-erklæringene om Anders Behring Breivik - med mindre noen av dem kommer med en tilleggserklæring i løpet av rettssaken.

- Slik jeg vurderer det, er det jo en større mulighet for at Husby og Sørheim ombestemmer seg, enn at Aspaas og Tørrissen gjør det, sier Værøy.

Hadde merknader

Det var den 23. april - en uke ut i rettssaken - at det kom frem at kommisjonen hadde flere merknader til rapport nummer to. Blant annet ville de ha svar på hvorfor de ikke selv hadde snakket med Breiviks mor.

Aspaas og Tørrissen skrev så en tilleggserklæring til kommisjonen, der de forsvarte rapporten.

Alle de fire sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breivik; Torgeir Husby, Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen er alle i retten hver dag for å observere terroristen underveis. De skal vitne fra 12. til 15. juni.

Også representanter fra den rettsmedisinske kommisjon skal vitne.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Kommisjonen er kritisk til den nye erklæringen

 2. «Vesentlige mangler» ved Breivik-rapport

 3. Slik forsvares rapporten som gjør Breivik tilregnelig

 4. Ny rapport: Breivik er tilregnelig

 5. Psykiatri-nestor antyder at Torgeir Husby (61) har påvirket Synne Sørheim (46)

Fra andre aviser

 1. Retten må rydde opp!

  Aftenposten
 2. Godkjenner rapporten om at Breivik er tilregnelig

  Aftenposten
 3. Psykiatere med riper i lakken

  Aftenposten
 4. - Har diskutert hva vi skal skrive

  Bergens Tidende
 5. Overraskelse fra kommisjonen

  Aftenposten
 6. - Vesentlige mangler ved rapporten

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder