GHULAM ABBAS: Den eldste Rasool-broren Ghulam Abbas (t.v.) er dømt til fem års fengsel. Foto: Trond Solberg

Alle tiltalte i Rasool-familien dømt i lagmannsretten: Gjengbrødre mafiadømt

(VG Nett) Fem brødre i Rasool-familien er dømt etter mafiaparagrafen, og mister 17 millioner kroner, leiligheter og dyre smykker.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Alle de tiltalte i Rasool-familien er i lagmannsretten dømt for grovt heleri, enkelte også for utpressing og trygdesvindel. Totalt inndras flere millioner kroner, leiligheter i Brasil og i Oslo, Rolex-klokke og diamantøredobb. Retten mener disse verdiene stammer fra kriminell virksomhet.

- Lagmannsretten utelukker at de kan ha klart å spare til dette av sin lønn, heter det i dommen.

Les også:Tjente ikke penger - brukte millioner

Ankesaken mot åtte personer med tilknytning til B-gjengen i Oslo gikk over ti uker. Dommen, som falt i Borgarting lagmannsrett, er på hele 182 sider. Den slår fast at lagmannsretten slutter seg til tingrettens merknader om vurderingen av bevisene.

Mafiaparagrafen

Fem av de tiltalte, som er brødre, er også funnet skyldige i straffelovens bestemmelse om organisert kriminalitet, den såkalte mafiaparagrafen 60a.

Les også:Dette er de tiltalte

Den eldste broren, Ghulam Abbas, er dømt til fengsel i fem år. Bror Zahid Rasool (31) er dømt til fem og et halvt år.

Den tredje broren, Qaiser Rasool (29) er dømt til ni måneders fengsel, hvorav fem måneder er betinget. Bror nummer fire, Yasir Rasool (25) er også dømt til ni måneders fengsel.
Den femte broren, Faisal Rasool (22) er dømt til ett år og ni måneders fengsel, hvorav ni måneder er betinget.

Disse fem er alle dømt etter straffelovens paragraf 60a.

Les også:Familiegjenforening i retten

Moren dømt

Moren til brødrene ble i tingretten frifunnet, men lagmannsretten har dømt henne for et simpelt heleri av 64.500 kroner og grovt heleri av 300.000 kroner. Hennes ektemann er dømt til ett og et halvt års fengsel, hvorav ett år er betinget.

Shaid Rasools kone er dømt til åtte måneders fengsel.
Lagmannsretten har besluttet inndraging av verdier for til sammen om lag 17 millioner kroner, skriver TV 2.

Den såkalte Rasool-saken startet med et storstilt politiaksjon i 2007, kalt «Operasjon Nemesis». Aksjonen ble planlagt som et oppgjør med B-gjengen og politiet ønsket å ramme den kriminelle virksomheten ved å frata dem verdier som i en årrekke hadde gitt med høy status i miljøet.

En politimann som har vært i Oslo-politiet siden 1970-tallet, forklarte i retten at den såkalte B-gjengen som oppsto midt på 1990-tallet fra starten har vært synlig med sine biler, gull og klesdrakt og at medlemmene var mye på byen med «høy sigarføring».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder