AKSJON: Politiet gikk i dag til aksjon i 29-åringens bolig i Larvik. Vitner sier til VG at politiets bombegruppe ankom stedet i ettermiddag Foto: VG-TIPSER

29-åring siktet for å ha produsert dødsdop

Tre overdosedødsfall på 10 dager

Fem siktet for omsetning: Politet advarer mot livsfarlig stoff i omløp

Halvannen måned etter terrorangrepene 22. juli utløste 29-åringen alarmen da politiet fant store mengder kunstgjødsel i boligen hans. I dag aksjonerte politiet igjen og mener det er produsert farlig stoff der.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bakgrunnen for dagens store politiaksjon i Larvik er, ifølge Telemarksavisa, tre dødsfall og 10 overdoser i Grenlandsdistriktet de siste to ukene. Store mengder av det livsfarlige stoffet 1,4-butanediol har florert i det politiet mener er et rusmiljø.

- Vi har pågrepet én person i Vestfold, og vi mener han har en rolle som tilvirker og at opphavet for stoffet er i Vestfold. Ut over det har jeg ingen kommenter om denne personen på nåværende tidspunkt, sa politioverbetjent Skule Worpvik i Telemark politidistrikt til VG tirsdag ettermiddag.

Til sammen er fem personer siktet for omsetning, besittelse og tilvirkning av det dødelige stoffet. Tirsdag ettermiddag var fire av disse pågrepet. To unge menn og én kvinne er blant de døde. Den yngste var 19 år gammel.

Vitner på adressen der politiet aksjonerte tirsdag ettermiddag fortalte til VG at politiets bombegruppe var på stedet.

VG får opplyst at 29-åringen som i dag er pågrepet er den samme som for for kort tid siden ble dømt for å ha oppbevart sprengstoff.

Vet du noe om saken? Tips VGs journalister her

Fem siktet

Fire av de siktede, tre menn og én kvinne, er pågrepet.

- En femte person er også siktet. Ham har vi utført ransaking hos og snakket med på stedet, men ikke pågrepet, sier Worpvik.

Politiet har gjort beslag i saken som de mener er knyttet til tilvirkning og omsetning av 1,4-butanediol.

-Vi har sikret oss ting som kan ha tilknytning til omsetning. Morgendagen vil vise mer. Vi har blant annet beslaglagt mindre kvanta væske, det dreier seg om noen desiliter. At noe av det dreier seg om det stoffet vi mener er farlig er vi sikre på, sier Worpvik.

Han opplyser at beslagene er gjort i grenlandsområdet, men vil ikke kommentere eventuelle beslag i den siktede 29-åringens bolig.

- Det må vi komme tilbake til i morgen. Vi vil gjøre flere undersøkelser utover dagen i morgen, sier Worpvik.

Dømt for bombeproduksjon

9. september 2011 - bare en halvannen måned etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya - ble 29-åringen pågrepet og siktet for oppbevaring av sprengstoff i boligen sin i Larvik. Ifølge politiet hadde han nok kunstgjødsel på eiendommen til å produsere en bombe på 200 kilo.

25. februar i år ble 29-åringen dømt til betinget fengsel for to brudd på våpenloven og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. I Larvik tingrett erkjente han straffskyld for alle forholdene han var tiltalt for.

- Ikke kjennskap til saken

Advokat Ole Asbjørn Rasmussen representerer 29-åringen. Han var også 29-åringens forsvarer i forbindelse med den forrige straffesaken.

- Han benekter å ha hatt noen befatning med dette i det hele tatt, sier Rasmussen etter å ha snakket med sin klient.

Mannen sitter foreløpig i arresten, og skal i avhør onsdag. Advokaten sier han foreløpig ikke har fått noen dokumenter i saken.

- Jeg vet at politiet har vært hjemme hos ham, men jeg vet ikke om eller eventuelt hva de har gjort av beslag, sier Rasmussen.

29-åringen har av venner blitt beskrevet som et kjemi-geni, som har vært interessert i våpen og eksplosiver. Han skal ha fremstilt forskjellige småbomber, men vennene mener han aldri ville finne på å skade noen.

- Livsfarlig stoff

1,4-butanediol drikkes og omdannes til GHB i kroppen på brukeren, skriver Østlandsposten. Stoffet brukes som løsemiddel i industrien. Ifølge politiet er stoffet mellom fem og ti sterkere enn GHB og mye vanskeligere å dosere.

- Vi advarer sterkt mot å drikke dette stoffet. Det kan være livsfarlig. Siden miljøet selv ikke har klart å kalibrere stoffet har de tatt kontakt med oss, sier Worpvik.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder