BROBYGGERE: God stemning mellom Bergen Aps leder Harald Schelderup og Bergen KrFs leder Dag Inge Ulstein i Nygårdsparken. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

KrF og Ap bygger bro - bort fra Høyre

Vil ta makten fra Ernas folk etter 12 år

BERGEN (VG) På en bro i den romantiske delen av Nygårdsparken flørter KrF-toppen Dag Inge Ulstein (34)
åpenlyst med Bergen Aps toppkandidat Harald Schjelderup (47).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I «stevnemøtet» som er kommer i stand på VGs initiativ, forteller Ulstein åpent om hvor skuffet han er over sine tidligere samarbeidspartnere i Bergen Høyre og Frp, som KrF brøt med i 2014.

Ap-mannen Schjelderup svarer med å hylle sentrum som politisk kraft, og sin fascinasjon for samarbeid i retning partier som KrF.

Sammen med SV eller MDG har de flertall til å kaste ut det Høyre-ledede byrådet i statsminister Erna Solbergs hjemby, ifølge en lokal partimåling hos Bergens Tidende søndag.

Dermed kan dette bli Bergens nye maktpar de neste fire årene.

– Etter mange års samarbeid med Høyre og Frp har vi valgt å nullstille Bergen KrF etter at vi forlot byrådet. Vår ambisjon er å utrette noe for byen, og spesielt for dem som har det vanskelig. Høyre, men enda mer Frp, har på en rekke områder glidd lenger unna oss siden vi forlot byrådet, forklarer Dag Inge Ulstein.

– Mye som forener

– Byrådet har ønsket å nedlegge tilbud innenfor psykisk helse, kutte i sosialstøtten til flerbarnsfamilier og endret terskelen for barnevernets inngripen. De ønsket å kutte i klestillegget i sosialhjelpsskattene. Man tar bare ikke klærne til de som ligger nede, legger han til.

– Er det noe av dette du ikke kan støtte KrF på, Schjelderup?

– Vi er enig med KrF i alle disse sakene, svarer Aps byrådslederkandidat i Bergen.

– Det er mye som forener oss, spesielt i sosialpolitikken. Her er det mye vi kan bli enige om, dersom KrF ønsker det. Ap i Bergen skal ikke være et arrogant parti. Jeg går til valg for å gjøre Ap sterkest mulig, men etter valget vil vi se etter likeverdige partnere som vi kan samarbeide bredt med. Og så har Ap og KrF felles syn på å hindre søndagsåpne butikker i Bergen, dersom det blir opp til kommunene, legger Schjelderup til.

Nei til søndagsåpent tror jeg vi får gjennomslag for uansett hvem vi samarbeider med, svarer Dag Inge Ulstein.

Men selv om han sommerflørter med Ap i VGs påsyn, presiserer han at KrF ikke vil velge side i Bergen-politikken før etter valget, og etter forhandlinger:

– KrF er opptatt av at vi må gjøre noe med skjenketidene på byen. Da vi gikk sammen med Høyre og Frp var det for å innskrenke skjenketiden, men mye av det har sklidd ut igjen. Se på Trondheim: De kuttet en time fra klokken tre til to, og volden i sentrum gikk ned med 40 prosent. Det vil være en viktig sak for oss, sier Ulstein.

– Dette finner vi åpenbart ut av. Ap er like opptatt av en trygg by og ansvarlig alkoholpolitikk, svarer Schjelderup.

Bybanen

– Men med så mye rørende enighet må dere også fortelle velgerne hva dere er uenige om?

– Det er nok mye vi er rykende uenige om, svarer KrF-kandidaten.

Men han må åpenbart tenke seg om før han svarer:

– Vi har forskjellig syn på private innslag i helse og eldreomsorg, og synet på privatskoler, sier Ulstein.

– Det har vi nok, men noen av Bergens beste institusjoner for eldre er private eller ideelle. Samtidig er Ap tilhenger av at offentlig sektor skal levere velferdstjenester, så får vi se, svarer Schjelderup.

– Og så er vi uenige om bybanetraseen forbi Bryggen, legger Ap-kandidaten til.

– Ja, men strengt tatt handler det ikke om 300 meter skinner i sentrum, men å bygge en effektiv bybane til større deler av byen, svarer Ulstein.

- Absurd avtale

Her er enda et tegn til at det går mot samarbeid mellom Ap og KrF:

I mai nektet KrF å undertegne avtalen som Frp, Høyre og Venstre inngikk, og som Bergens Tidende omtalte 20. mai, forplikter de tre til å samarbeide dersom de får flertall i kommunevalget.

– Det var en absurd avtale som sa ingenting om politikken. KrF kunne ikke binde seg til noe som ikke handlet om noen ting som var viktig for oss, sier Dag Inge Ulstein.

Høyre: Respekterer KrFs valg

Høyres sittende byrådsleder i Bergen, Martin Smith-Sivertsen, sier i en kommentar til VG at han respekterer KrFs posisjon.

– KrF har valgt ikke å binde seg til et alternativ før valget. Det må vi respektere. Så mener jeg at den tryggeste styringen av byen får man sammen med de fire ikke-sosialistiske partiene. Vi kan få et greit flertall og har vist at vi kan styre bra sammen.

– Hva er din forklaring på at du ikke har klart å holde KrF i den borgerlige folden?

– Det er et bevisst, strategisk valg som KrF har gjort. Jeg tror ikke dette handler om hvordan vi har ivaretatt KrF, men mer et ønske fra KrF om en sterkere vektlegging av sentrum i bergenspolitikken.

Ekspert: – KrF har nøkkelen

Marcus Buch, bergenser og valgforsker ved Universitetet i Tromsø, mener alle kamper om makten i Bergen avgjøres av KrF.

– Historisk har de hoppet frem og tilbake mellom blokkene, og som regel har det handlet om innskrenkninger i skjenkereglene av alkohol, legger han til.

Buch tror at striden om søndagsåpne butikker kan avgjøre hvilken side KrF vil velge i år.

– Samtidig er det ingen tvil om at byrådet i Bergen er svekket etter interne problemer i Bergen Høyre. For KrF vil det være innholdet i pakkene de får tilbud om i forhandlingene etter valget, som avgjør, sier han..

– Hva er oddsen for at KrF bytter side og samarbeider med Ap etter valget?

– I Bergen kan alt skje. Det er veldig uforutsigbart. Jeg vil si at sjansen er 50-50, sier Marcus Buch.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder