VIL IKKE SNU PÅ ASYL: Jonas Gahr Støre under landsmøtetalen. Foto: Helge Mikalsen VG

Jonas advarte landsmøtet mot asylvedtak

Asylopprøret i Ap blekner, etter at flere sentrale fylkeslag gikk hardt ut på å få Ap-ledelsen til å snu midlertidighet og internflukt for asylbarna.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg mener at vi ikke skal gå inn og endre lover og regelverk nå som sender signaler om at den norske politikken er i endring, for det bør den ikke være, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre fra talerstolen på landsmøtet.

Forhandlingene om Aps nye asylpolitikk pågår nå for alvor, men deler av asylopprøret har allerede roet seg.

I går ble en gruppe sentrale fylkeslag etter det VG erfarer forent om å kreve at Ap-ledelsen gjeninnfører rimelighetsvilkåret. Det vil bety færre midlertidige tillatelser og at et stort antall av de enslige mindreårige får opphold.

Ap-ledelsen vil bare endre praktiseringen av loven, og ikke gjeninnføre dette rimelighetskravet. Det åpner en av de sterkeste motstanderne fra grasrota nå for å gå med på.

– Vi har sagt at vi er villige til å diskutere andre løsninger der vi ikke gjeninnfører rimelighetsvilkår, men kun dersom vi får et kompromiss som sikrer at bruken av midlertidighet i praksis minimeres, sier Roger Valhammer, leder i Arbeiderpartiet i Bergen, til VG.

Les også: UDI foreslo praksisoppmykning for enslige mindreårige fra Afghanistan, fikk nei

– Åpne for å finne en løsning

Bakgrunnen for den sterke asyldebatten er krisen på mottak for enslige mindreårige nå, med økt uro, angst og selvskading.

– Jeg opplever at han åpnet for kompromiss, og det er positivt, men han kom oss ikke i møte på å få ned midlertidigheten, sier Valhammer om Støres utspill.

Valhammar har tidligere sagt til VG at det ikke vil være nok å endre praksis, men at loven må endres. Nå åpner han likevel for å bare endre praksis, slik partiledelsen vil.

– Vi er åpne for å finne en løsning som ikke innebærer lovendring, men praksis må endres slik at vi får redusert antallet som får midlertidig opphold, sier Valhammer.

Venstre-Trine: - Intenst ønske om at Ap skal snu

Stortinget styrer UDI gjennom å lage lover, men det er regjeringen som lager forskrifter og instruerer UDI. Altså er det regjeringen, ved Høyre og Frp, som legger praksis.

Det er å uklart hvordan Arbeiderpartiet da har tenkt å endre praksis for enslige mindreårige på internflukt.

– Praksis kan ikke endres fra Stortinget. Vi må endre regelverket, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

Hun ber asylopprørerne i Ap holde fast på at rimelighetsvilkåret må gjeninnføres

Venstre vil egentlig gå enda lenger og skrote hele ordningen med midlertidig opphold.

– Jeg har et intenst ønske om at Ap skal snu, og hvis de gjør det, skal jeg stå klar på mandag med et forslag om å gjeninnføre rimelighetsvilkåret som kan fremmes raskt på Stortinget, sier Skei Grande.

Det er i teorien mulig for regjeringen å instruere UDI slik at flesteparten av disse enslige mindreårige vil få opphold i stedet for at de sendes til internflukt, selv om rimelighetsvlikåret består. UDI prøvde for eksempel å få gjennom en praksis hvor 16-åringene skjermes og flere av dem får opphold. Det sa regjeringen imildertid nei til.

Innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg har vært klar på at de vil holde på sin strenge linje.

Les også: Regjeringen snur om asylbarn – vil bosette umiddelbart

Norge er strenge på internflukt

Det var Ap som sammen med Sp og regjeringen fjernet rimelighetsvilkåret i fjor høst. Siden har antallet enslige mindreårige som har fått midlertidige tillatelser skutt i været, og det sitter i dag 334 asylbarn i norske mottak som må ut så snart de fyller 18 år.

Norge er strengere på internflukt enn Sverige.

Hadde Norge meldt seg inn i EU, hadde vi i teorien måtte gjeninnføre rimelighetsvilkåret. Sverige er for eksempel bundet til å fortsatt gjøre den vurderingen gjennom EU-direktiver, mens Danmark har unntak fra direktivet.

– For de kyniske menneskesmuglerne der ute, følger med på hvor regelverket går. Hvor er det åpninger? Hvor skal vi geleide de menneskene som er på vandring? Norge må da legge seg på en gjenkjennelig linje over tid som samsvarer med landene rundt oss, sa Støre til landsmøtet.

I talen ba han også landsmøtet presse på for at regjeringen skal bosette enslige mindreårige umiddelbart. Men regjeringen sa allerede før Støres tale at dette var noe de vil gjøre.

Hauglie til motangrep på Støre: Ikke flere midlertidig ansatte

Krav fra grasrota

Ap har innrømmet at de har et ansvar for situasjonen for enslige mindreårige i norske mottak nå, men ledelsen har stått knallhardt på at det ikke er aktuelt å snu og gjeninnføre rimelighetsvilkåret. De vil bare endre praksis, ikke loven.

Før landsmøtet har Ap i både Troms, Bergen og Oslo stilt krav til at rimelighet og sårbarhet må inn i partiprogrammet.

Oppland Arbeiderparti og Aust-Agder har på sine årsmøter vedtatt at rimelighetsvilkåret må gjeninnføres. Det har også Gratangen Arbeiderparti sendt inn forslag om til partiprogrammet. Rogaland Ap står også bak kravet om å gjeninnføre rimelighetskravet.

Tåkefyrste-bråket: Gjorde narr av Ernas vanskelige ord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder