Dronningens barndomshjem kuttes opp og flyttes

Arbeidet med å dele dronning Sonjas barndomshjem i
biter og flytte det til Maihaugen er i gang. Der skal det gjenoppstå i original stand, og dronningen skal bidra.

  • NTB
Publisert:

Funkisboligen på Vinderen, der lille Sonja Haraldsen tok sine første skritt og vokste opp, skal representere 1930-tallets arkitektur i samlingen Boligfeltet på Maihaugen.

Huset skal kuttes på midten, demonteres i nøye oppmålte terninger og flyttes forsvarlig på trailere til Maihaugen på Lillehammer.

– Det er moro, vi liker sånne jobber, sier prosjektleder Arne Bergheim i Nordic Crane, som skal flytte huset, til NTB.

Det er et av de større flytteprosjektene de har holdt på med.

Minnerikt

SKAL REKONSTRUERES: Kronprins Harald og Sonja Haraldsen på vei ut fra Tuengen Alle ved forlovelsen i 1968. Foto: NTB scanpix

I NRK-serien «Konge og dronning i 25 år» ble det vist filmopptak og bilder fra barndommen på Vinderen, en livsglad jente som ser ut til å stortrives i hjemmet i Tuengen Allé.

Da kronprins Haakon fredag åpnet arkitekturkonferansen «After belonging», snakket han om hvordan arkitektur skaper tilhørighet og siterte blant annet Winston Churchill:

– Vi former bygningene våre, og etterpå former de oss.

Les også: VGs første reportasje med Sonja i 1955

Den kunst- og arkitekturinteresserte dronningen har i så fall hatt utbytte av å bo i funkishuset fra 1935, et hjem som i sin utforming dokumenterer norsk historie, stilhistorie, norske verdier og kultur. Hun har i flere taler nevnt barndomshjemmet og kunstinteressen i sammenheng:

– Visuell kunst ble tidlig en viktig del av mitt liv. Jeg kopierte Picasso i tegnetimen på skolen og hadde Matisse-plakat på veggen.

Les også: 25 år siden signingen: Kongeparet rørt til tårer

– I mange år hadde jeg mitt første Weidemann-bilde fra 1961 «Skogbunn» hengende over sengen hjemme i Tuengen Allé, sa hun da hun delte ut Dronningens kunststipend i 2014.

MØBLERT HJEM: Dagny Haraldsen, mor til Sonja, fotografert i sitt hjem i Oslo i 1968, i forbindelse med forlovelse og senere bryllup mellom kronprins Harald og hennes datter, Sonja Haraldsen. Her ved flygelet dekket av familieportretter: Gry Henriksen og barnebarn. Bilde av datteren Sonja Haraldsen helt til høyre. Foto: NTB scanpix

Skulle rives

Etter at familien Haraldsen flyttet har huset blitt endret på, men på Maihaugen er planen å vise det fram slik det var da dronningen bodde der. Dronning Sonja har lovet å bidra både med dokumentasjon og gjenstander, men ønsker ikke å utdype mer enn det overfor NTB.

I utgangspunktet skulle villaen med to etasjer og kjeller rives på grunn av utbygging. Ettersom Maihaugen mangler et 1930-tallshus i samlingen Boligfeltet, vil de overta boligen. Den oppdelte boligen skal plasseres sammen med hus fra de første tiårene av 1900-tallet og tilbakeføres til det opprinnelige.

25 år som kongepar: Se Kong Harald og Dronning Sonjas minnebok på Slottet

Sparebankstiftelsen DNB har bidratt med 2,5 millioner kroner til flyttingen, mens Maihaugen har søkt Kulturdepartementet om 11,5 millioner kroner i støtte til prosjektet. Hvis alt går etter planen skal barndomshjemmet fra Vinderen være klart til kongeparets gullbryllupsdag 29. august 2018.

PÅ VEI TIL LILLEHAMMER: Dronning Sonjas barndomshjem på Vinderen i Oslo fotografert 1. oktober 2015. Eneboligen, en funkisbolig fra 1935, flyttes nå til Maihaugen, friluftsmuseet på Lillehammer. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder