MARSFOTBALL: Slik så det ut 31. mars da Ranheims gutter jublet etter 1–0 scoring (bak) mens Daniel Berntsen ruslet misfornøyd i snødrevet under eliteseriekampen på Extra Arena i Trondheim. Foto: Ned Alley/ NTB scanpix

Farevarsel: To fylker kan vente seg snø i høyden i helgen

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i Trøndelag og Møre og Romsdal denne helgen. Der ventes det snø i høyden.

Dermed ser det ut til at den kalde åpningen på mai måned bare fortsetter.

– I indre strøk trenger man kanskje ikke å være høyere enn 200–300 meter før det blir sludd og snø ut av det og det legger seg i veibanen. Vær forberedt på at det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold i Trøndelag og Møre og Romsdal fra lørdag ettermiddag til søndag, sier statsmeteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til VG.

Han anslår at det kan komme mellom 30 og 40 mm nedbør, men at alt sannsynligvis ikke vil komme som snø.

– Det vil nok starte som regn og gå over til snø. Det kan komme 10–15 cm med snø – det andre kommer som regn eller sludd, sier Granerød.

Kald mai

Også Østlandet fikk et vinterlig gjensyn torsdag – selv om kalenderen viser mai.

På Lillehammer fikk forsytiaen, som nå blomstrer kraftfull og gul på bar kvist, iført en hvit snødrakt torsdag morgen.

FRA GULT TIL HVITT: Forsythiaen i hagen hos Anne Stokke på Lillehammer fikk seg et lite snøsjokk torsdag morgen. Foto: Anne Stokke

les også

Vinterlig gjesteopptreden på Østlandet

– Det har vært den kaldeste mai på lenge og vi har tatt en oppsummering av den første uken. I Oslo var det den 10. kaldeste med 6,2 grader i gjennomsnitt, forteller Granerød. Kaldest her på denne årstiden var det i 1967.

Trondheim opplevde sin tredje kaldeste første uke i mai med et snitt på 3,4 grader mens uken havner på 6. plass i Bergen hvor snitt temperaturen lå på 6,2 grader.

I Tromsø var det den 19. kaldeste første uken i mai med 0,3 grader i gjennomsnitt mens Bodø opplevde den 8. kaldeste med 3,2 grader i snitt.

Sjekk været på pent.no

Men foreløpig ser det altså ut til at bare Trøndelag og Møre og Romsdal kan vente seg snø i helgen.

I Nord-Norge kan blir det mer skyet vær, men temperaturen blir såpass høy at eventuell nedbør vil komme som regn.

BRØYTEPAUSE: Ranheim startet sesongen hjemme mot Tromsø den 31. mars. Det ble brøytepause i kampen. Foto: Ned Alley/ NTB scanpix

– Lørdagen blir forholdsvis fin med sol og temperaturer på 8–10 grader, sier Granerød.

Han forteller at Vestlandet får en ganske bra helg med skiftende skydekke og en og annen regnbyge og temperaturer mellom syv og 10 grader midt på dagen.

les også

Langtidsvarsel: Slik blir 17. mai-været

– For Østlandet sin del vil det nok være skiftende skydekke lørdag – skyet til delvis skyet – og perioder med regn. Det samme blir det på søndag. På Sørlandet ser det ut til å klarne opp allerede lørdag og de kan være heldige og få en del sol, sier Granerød.

Det var kald polarluft som kom inn over Skandinavia i mai og avløste den varme luften sørfra som vi hadde i slutten av april.

– Det fortetter litt kjølig i noen dager til, så har vi håp om at det bygger seg opp et høytrykk i Sør-Norge i første del av neste uke, sier statsmeteorologen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder