SIAN-leder slått ned i Bergen – blør fra hodet etter hendelsen

Her blir SIAN-leder Lars Thorsen angrepet under en markering i Bergen lørdag ettermiddag. Flere personer skal være pågrepet av politiet.

 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Benedicte Bratås
 • Abdirahman Hassan
 • Runa Victoria Engen

Den omstridte, islamfiendtlige gruppen SIAN holdt lørdag en markering på Festplassen i Bergen.

Underveis i markeringen hopper en gruppe motdemonstranter over gjerdene politiet har satt opp. I kaoset som fulgte, blir SIAN-leder Lars Thorsen slått ned. Flere personer ble tatt med av politiet etter angrepet.

Thorsen sendte live fra markeringen. I videoen kan man se SIAN-lederen med synlige blodmerker fra hodet mens han blir ledsaget av en politibil.

– SIAN valgte å avbryte markeringen på grunn av steinkastingen og etter at noen forsøkte, og klarte delvis, å bryte gjennom sperringene, sier operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til VG.

Politiet har anslått at det på ett tidspunkt var nærmere 150 motdemonstranter ved SIANs markering.

Det var Bergensavisen og Bergens Tidende som først meldte om saken. BTs journalist på stedet rapporterer om svært amper stemning.

SIAN-leder Lars Thorsen geleides bort fra podiet mens det ser ut som han blør fra hodet etter at det brøt ut uroligheter under Stans markering på Festplassen lørdag. Foto: Eivind Senneset / NTB Scanpix

– Politiet brukte tåregass

– Flere og flere folk kom for å demonstrere mot SIAN. De ble skikkelig «trigget» da taleren sa at Mohammed var en falsk profet. Da stormet de ham, og han ble slått ned og begynte å blø fra fjeset, forteller et øyenvitne på stedet til VG.

Han forteller at flere organisasjoner var møtt opp for å markere motstand mot den islamfiendtlige gruppen. Likevel hadde han ikke forventet at SIAN-lederen ville bli slått ned.

– Det var fullt kaos. Da politiet begynte å bruke tåregass, følte jeg meg litt utrygg. Jeg sto langt unna, men kjente det likevel, forteller det samme øyenvitnet.

Etter det VG forstår, skal politiet ha brukt gass mot en gruppe motdemontranter noe tid etter det fysiske angrepet på SIAN-lederen.

Video viser at en gruppe motdemonstranter står bak et av gjerdene og hytter med nevene mot politiet. Politiet sprayer gruppen med det som ser ut som tåregass. Vitner har sagt at det ble kastet enkelte gjenstander mot politiet.

Politiet kan ikke bekrefte

Operasjonslederen sier til VG at politiet i Bergen ikke har fått full oversikt over hendelsene ennå, og kan derfor ikke kommentere hvilken begrunnelse de hadde for å bruke gass mot gruppen.

– Ikke annet enn at det ble kastet stein og egg, folk forsøkte å forsere sperringene og det førte til at SIANs markering ble avbrutt, sier opearsjonsleder Algrøy ved Vest politidistrikt.

– Jeg kan ikke nå bekrefte om det var tåregass. Jeg må komme tilbake til hvordan dette ble håndtert. Situasjonen er oversiktlig nok nå, men vi må samle trådene først, sier Algrøy.

VG har også sett video som viser at en ung person knuffer med flere politiansatte, som dytter personen i bakken og til slutt bærer ungdommen vekk.

Dømt til betinget fengsel

Forrige uke endte en SIAN-markering på Furuset med en rekke sammenstøt mellom politiet og motdemonstranter.

– Én person blir pågrepet for vold mot offentlig tjenestemann etter å ha slått en tjenesteperson i ansiktet med en stang. Vi har personalia på flere andre som sannsynligvis blir anmeldt for å ha kastet stein mot politiet og markeringen, sa operasjonsleder Tor Gulbrandsen til VG da.

Også i Arendal tidligere i august ble tre personer pågrepet under en SIAN-demonstrasjon, etter å ha forsøkt å ta seg over politiets gjerde over til demonstrantene fra SIAN.

SIAN-leder Lars Thorsen er tidligere dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 20.000 for hatefulle ytringer. Nestleder Fanny Bråten sto også tiltalt for flere brudd på rasismeparagrafen, men ble frikjent av Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten anket, og Borgarting lagmansrett kom i august frem til at Bråtens uttalelser ikke rammes av straffeloven om hatefulle ytringer.

Les også

 1. Amper stemning under SIAN-demonstrasjon: Kastet tomater, egg, kasseroller og flasker

  MORTENSRUD (VG) Politiet måtte gripe inn med skjold og evakuere SIAN-demonstranter under lørdagens markering…
 2. Ordfører i Kristiansand vil ha ny vurdering av Sian-søknad

  Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) godtar ikke at ytringsfriheten brukes for å tillate koranbrenning i Kristiansand.
 3. SIAN-demonstrasjon overdøves på Tøyen

  Hundrevis av motdemonstranter møtte opp på Tøyen lørdag. Tre demonstranter ble innbrakt, og fem personer ble bortvist…

Mer om

 1. Bergen
 2. Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN)

Flere artikler

 1. Politiet omringet politihuset i Bergen – 15 pågrepet etter SIAN-demonstrasjon

 2. SIAN politianmeldt av Antirasistisk Senter

 3. – Jeg ropte «ikke bruk kjemiske våpen mot barn». Så kom politiet og gasset oss

 4. Sian-leder slått ned i Bergen

 5. Politiet: 29 arrestert etter motdemonstrasjon

Fra andre aviser

 1. Sammenstøt under Sian-demonstrasjon i Bergen

  Aftenposten
 2. Fullstendig kaos på demonstrasjon: Sian-leder slått ned

  Bergens Tidende
 3. Sinte demonstranter møtte opp utenfor politihuset i Bergen etter lørdagens SIAN-sammenstøt. Da slo politiet ring om politihuset.

  Aftenposten
 4. Hvorfor tillater politiet Sian å spre et hatefullt budskap? La meg forklare.

  Aftenposten
 5. Idrettslag anmelder Sians nestleder etter bråket på Festplassen

  Bergens Tidende
 6. Politiet forsvarer gassbruk mot utagerende motdemonstranter under Sian-markering

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no