FLYSTANS: Hele Vestlandet har radarproblemer, og flytrafikken er stanset. Her fra Bergen flyplass i fjor. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Flytrøbbel på Vestlandet på grunn av radarproblemer

Hele luftrommet over Vestlandet ble fredag morgen stengt etter radarsvikt. Rett over 08 begynner noe av trafikken å gå igjen.

Dagbladet var først til å melde om full stans i flytrafikken på Vestlandet. Pressetalsmann Lasse Vangstein i Avinor bekrefter til VG at radaren for hele Vestlandet er nede.

– Det er radarutfall på Vestlandet. Reisende må møte opp til normal tid og forholde seg til informasjon fra flyselskapet. sier han til VG.

Øystein Skaar, fungerende lufthavndirektør ved Bergen flyplass i Flesland, sier til VG at lufttrafikken var i gang igjen like før klokken 08.

– Det var et radarproblem som fikk konsekvenser for Sola og Flesland og trafikken ble stoppet. Rett før klokken 08 satt vi i gang begrenset trafikk, og det er nå både avganger og ankomster på Flesland.

Skaar sier flystansen kan få følgekonsekvenser ut dagen.

– Flytrafikken på en fredag er travel og har man en forsinkelse vil det forplante seg utover dagen.

les også

Nytt programvareproblem oppdaget på Boeings Max-fly

Minst fire fly fra Bergen ble innstilt fredag morgen. Flere andre avganger er foreløpig utsatt.

Fremvisningsproblemer

Avinor Flysikring er ansvarlig for radaren. Kommunikasjonssjef Erik Lødding forteller til VG at problemet har vært fremvisning av presise radarbilder i tårnet på Bergen og Stavanger flyplass.

– Det er årsaken til utfordringene og vi jobber med å løse det. Jeg kan ikke si akkurat nå når vi har løst problemene, sier han.

10.30 melder Avinor på Twitter at flytrafikken til og fra Bergen og Stavanger er åpnet opp tilnærmet som normalt, men med opp til 10 minutter forsinkelser i luftrommet. Passasjerene bes likevel ta kontakt med flyselskapene da det kan oppstå ytterligere forsinkelser utover dagen.

– Flyene i lufta går i ring i et fast mønster, noe som er standard prosedyre. Vi avventer situasjonen akkurat nå. Vi har stoppet all trafikk midlertidig på Vestlandet. Det er enn så lenge rolig i terminalene, og passasjerene får bare vente. Vi kommer til å oppdatere fortløpende på høyttaleranlegget, sier Skaar til NTB.

les også

Folkehelseinstituttet advarer flypassasjerer etter meslingsmitte

Flere forsinkelser

Like før klokken 08.30 opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG at det er indikasjoner på at problemene er i ferd med å bli løst, men det har ført til forsinkelser.

– Problemene har ført til forsinkelser, og noen lange sådanne, siden vi har blitt gitt nye slot-tider.

Når situasjonen løser seg og flytrafikken kommer i gang igjen, har han imidlertid forhåpninger om at SAS vil bli tildelt nye slot-tider som gjør at de forsinkede flyene kan komme seg raskt av gårde.

– Problemene har påvirket trafikken til og fra hele regionen på sørvestlandet. Flytrafikken som skulle ha fløyet over, flyr bare rundt. Det er gode nyheter at problemene er i ferd med å løse seg, sier Johansen.

– Det vil føre til noen forsinkelser, men vi gjør alt vi kan for at det skal påvirke så få som mulig og i så liten grad som mulig, skriver Tonje Næss i Norwegian i en e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder