Denne kystringsbuken på 11,7 gram ble tatt i Stavanger i helgen. Normalt veier denne arten opp til 8 gram, ifølge sportsfisker Sebastian Rinaldo Pedersen. Foto: Sebastian Rinaldo Pedersen

«Rugg» på 11,7 gram var ny norgesrekord

Den ivrige sportsfiskeren Sebastian Rinaldo Pedersen (22) satt i helgen en ny norgesrekord, da han dro i land en kystringbuk på 11,7 gram.

Fisken ble tatt i Stavanger natt til lørdag, med metoden kikkfiske, som går ut på å kikke etter fisk, ofte i mørket og ved hjelp av hodelykt, skriver Fiskeavisen, som omtalte saken først.

Ifølge avisen er ikke kystringbuk en uvanlig fisk i Norge, men det er heller uvanlig å jakte på den. Med mindre man er på utkikk etter ulike arter.

Og det er nettopp denne sporten den ferske rekordholderen bedriver, som per dags dato kan skilte med 117 forskjellige arter i samlingen.

Til tross for at vektskålen viste gram, og ikke kilo, er altså dette en ny Norgesrekord.

Det var flere kilo i sving da dette bestet ble dratt i land i 2018:

– Hvis det hadde vært snakk om kilo, så hadde det vært en sensasjon, sier Daniel Tilrem i Fiskeavisen til VG.

Som regel holder kystringsbuken seg inne i taren, der den henger fast med sugekoppen sin, forteller rekordholder Pedersen til VG.

– For å fange de med sportsfiskeutstyr må du ha spesielle kroker, som er for spesielt interesserte. De er vel de minste som blir laget i verden.

Da han fikk øye på kystringbuken var han rask på labben med å få slått av hodelykten, før han senket spesialkroken, med en liten rekebit som fristelse, ned foran trynet på fisken.

IVRIG: Sebastian Rinaldo Pedersen (22) har holdt på med sportsfiske og samling av arter siden han var 16–17 år. Her er han avbildet med en steinbitt, som også ble en del av samlingen på 117 arter. Foto: John Olav Florø-Larsen

– Og den gikk rett på, sier Pedersen.

I samlingen har Pedersen fått alt fra trepigget stingsild på 0,3 gram til en diger håkjerring på 113 kilo.

– Sistnevnte ble tatt på en tur til Svalbard, og å kjenne på de kreftene er noe jeg ikke har opplevd før. Det var helt fantastisk, forteller han.

Høyest art-samlingen er det likevel den sjeldne langhalet langebarn, som henger.

– Den var jeg den første i Norge til å få, forteller han.

Tidligere rekordfisk av arten kystringbuk ble tatt i 2014, og veide 8,5 gram, skriver Fiskeavisen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder