BASSENGET I FJELLET: Slik ser det ut inne i høydebassenget der det er påvist E.coli-smitte. Foto: Tore Kristiansen, VG

Vannskandalen på Askøy: Slik ser det ut inne i høydebassenget i fjellet

ASKØY (VG) Nye prøver av høydebassenget på Askøy viser drastisk nedgang i bakterier. Kommunen planlegger nå hvordan de skal kvitte seg med flere hundre tusen liter vann.

VG fikk tirsdag være med inn til det mye omtalte bassenget i fjellet, som har gjort tusenvis av askøyværinger syke. Prøver tatt for noen dager siden tydet på at det fortsatt var tilførsel av bakterier, men dette virker nå å ha snudd.

– På målingene vi fikk presentert i dag ser vi en drastisk nedgang i koliforme bakterier. Det kan ha noe å gjøre med at vi har vært inne i en tørrere periode slik at tilsiget har blitt redusert, men det blir bare spekulasjoner, sier varaordfører Bård Espelid til VG.

Les også: Slik identifiserte de vannskandalen

Bassenget ble sprengt ut i fjellet på 1960-tallet, og rommer flere hundre tusen liter vann. Kommunens plan er å tappe vannet ut gjennom kloakknettet.

– Men vi må forsikre oss om at vannet i seg selv ikke utgjør noen forurensningsfare, sier Espelid.

Mandag var det også personer i gummibåt inne i bassenget for å ta bilder.

– Det som ble observert er relativt rent vann. De ser bunnen, men kan skimte et lite slimlag i bunnen.

Han forklarer at dette ikke er unormalt, og at det skyldes organiske ting i vannet.

les også

Askøy: Ettåringens dødsfall skyldes blodforgiftning

Kan få smitte-svar denne uken

Da VG besøkte høydebassenget tirsdag kom det stadige drypp fra fjellet over bassenget som havnet i vannet. Personell fra vann og avløp forklarer at dette ikke trenger å være vann utenfra, men kan dreie seg om kondens.

Foreløpige prøvesvar viser at E.coli-smitten som er påvist i høydebassenget trolig skyldes dyreavføring, og hovedhypotesen er at avføringen har kommet ned i drikkevannet gjennom sprekker i fjellet.

På taket av bassenget har det blant annet blitt funnet avføring fra hjort og hund. I tillegg mener kommunen det er interessant om fugleavføring kan stå bak smitteutbruddet.

Espelid forteller at de kan få svar på hvilket dyr avføringen stammer fra i løpet av uken.

– Mattilsynet har tatt prøvene, og jeg har fått opplyst at det er Veterinærinstituttet som analyserer dem.

– Vil prøvene kunne si helt sikkert hvilket dyr avføringen kommer fra?

– Det er ingen garanti for det. Avføringen som har gitt smitten kan være vasket vekk, så hva de fant oppe på høydebassenget da de var der og tok disse prøvene kan ha blitt forstyrret av regnbygene som vasket dette inn i bassenget, forklarer han.

Nytt barn til sykehus

Espelid forteller at de ser en signifikant avtagning av henvendelser til legevakten, som på det verste håndterte flere hundre henvendelser om dagen.

Siden søndag er det ett nytt barn som har blitt lagt inn på Haukeland sykehus i forbindelse med smitte fra vann. Fra før av har 15 barn blitt innlagt i tillegg til 60 voksne.

HER INNE: Bak denne døren ligger bassenget der det er påvist E.coli-smitte. Foto: Fredrik Solstad, VG

Høydebasseng i betong står klart

Personene bosatt i området som tidligere fikk vannforsyninger fra det nå utfasende høydebassenget, er nå koblet på det splitter nye bassenget i betong, som sto klart tidligere i år.

SPLITTER NYTT: Dette nye bassenget skal etter hvert forsyne hele sørlige Askøy. Foto: Tore Kristiansen, VG

En tvist med en nabo har imidlertid forsinket prosessen, slik at det fortsatt gjenstår å legge rør slik at anlegget kan forsyne hele sørlige Askøy.

Tvisten med naboen har blitt løst via ekspropriasjon, altså at kommunen tvangstiltar seg rettigheter på eiendommen, forteller Espelid.

– Dette gjøres når samfunnsbehovet er stort, sier han.

Varaordføreren håper den nye høydebassenget vil være i full drift i løpet av kort tid. Frem til da vil fortsatt deler av befolkningen motta vann fra høydebasseng i fjellet. Ifølge vann og avløpsetaten på øya er det to slike i drift i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder