Corona-mistanke: Flere sitter i hjemmekarantene i Norge

50 personer er bedt om å holde seg i hjemmekarantene i Oslo til de får svar på prøvene sine. Over hele landet sitter folk nå i hjemmekarantene etter mistanke om corona-smitte.

  • Stian Eisenträger
  • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over 99 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Onsdag kveld bekreftet Folkehelseinstituttet at coronaviruset er påvist i Norge. Én kvinne har testet positivt på viruset, og sitter i hjemmekarantene i Tromsø.

– Det er veldig liten sannsynlighet for at dette skal spre seg lokalt. Det er ikke noen grunn til engste seg, understreket kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på en pressekonferanse onsdag.

Les hele saken: Coronavirus påvist i Norge

I Oslo er et par i karantene etter å ha blitt syke etter en ferie i Milano. Det skriver nettavisen Vårt Oslo.

Paret oppgir overfor avisen at de nå føler seg friske igjen, men at de holder seg hjemme til prøvesvarene kommer.

Overfor VG opplyser Helseetaten i Oslo kommune at de har tatt omkring 50 prøver siste par døgn.

– Etaten ber om at alle de 50 holder seg i karantene til de får svar påfølgende dag, opplyser kommunikasjonsjef i Helseetaten, Christian Ekker Larsen.

Hver fjerde smittet

Helsedirektoratet uttaler under en pressekonferanse torsdag at de forbereder seg på at 25 prosent av befolkningen kan bli smittet av coronaviruset.

– Vi kan komme i en situasjon hvor det er mange smittede samtidig, sier direktør Bjørn Guldvog.

Han understreker at et slikt scenario handler om beredskap, men at det vil kunne medføre at all annen planlagt behandling i helsetjenesten må utsettes.

Over hele landet

I Stavanger er 18 personer som ble testet onsdag eller skal testes torsdag, i hjemmekarantene, opplyser fungerende smittevernoverlege Runar Johannessen til Stavanger Aftenblad.

I Sauda kommune i Rogaland er tre husstander satt i karantene som følge av mistankte om smitte av corona-viruset, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Det er gjort prøvetaking av husstandsmedlemmene, og kommunen vil få svar i løpet av uken. Kommunens oppfølging skjer i tett kontakt med Folkehelseinstituttet, oppgir de.

FORHOLDSREGLER: Et Oslo-par, som sitter i hjemmekarantene, fikk hjemmebesøk fra legevakten. Legen byttet til fullt smittevernutstyr i gangen, satte ned denne posen og ba paret hente den inn da legen hadde dratt. Foto: PRIVAT

I Mo i Rana er ytterligere en person satt i karantene med mistanke om corona-smitte, opplyser kommuneoverlege Frode Berg til VG torsdag.

– Det er utført en test av en person som har vært på reise i et område med coronavirus-smitte. Vedkommende har en luftveisinfeksjon og blir hjemme til prøvesvarene har kommet, sier Berg.

Også i Elverum sitter fem personer i hjemmekarantene etter å ha vært i Italia, meldte avisen Østlendingen onsdag kveld.

les også

Folkehelseinstituttet: 70 prosent kan bli corona-smittet i Norge

De fem kontaktet selv legevakten etter at de kom hjem med influensa-symptomer, oppgir kommuneoverlege i Elverum, Knut Skulberg til avisen.

– Prøvesvarene er ikke klare, sier kommuneoverlege Jon Iver Fougner til VG torsdag.

Tre lærere ved Horten videregående skole er satt i corona-karantene etter at de kom hjem fra en skoletur i Nord-Italia, melder lokalavisen Gjengangeren.

Avisen skriver at karantenen er et rent sikkerhetstiltak.

Fylkeslege Helga Arianson i Vestland fylke sier at «noen få» er satt i hjemmekarantene mens de venter på prøvesvar, ifølge NRK. Også personer i Trøndelag er satt i hjemmekarantene, ifølge kringkasteren.

Les også

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

  1. Isolat-innlagt pasient ikke coronasmittet

  2. FHI: Coronavirus påvist i Norge: – Ikke grunn til å engste seg

  3. Coronasmittet kvinne: – Jeg har det bra

  4. Studenter mister praksis på grunn av coronaviruset

  5. Tre nye personer er smittet av coronaviruset i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder