FORLENGER FORBUDET: Abid Raja, her sammen med idrettspresident Berit Kjøll, opplyste tirsdag om at forbudet mot idretts- og kulturarrangementer forlenges til 15. juni. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ingen kultur- og idrettsarrangementer før 15. juni

Kulturminister Abid Raja (V) opplyser om at reglene for idrett- og kulturarrangementer nå gjelder frem til den 15. juni. Det «ser vanskelig ut» for festivalsommeren og barnetog på 17. mai.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øystein Jarlsbo
 • Stein Østbø

Artikkelen er over 50 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

De nye tiltakene betyr at alle idrett- og kulturarrangementer som ikke kan ivareta kravet om to meters avstand og grupper på maks fem mennesker, vil være forbudt i minst to drøye måneder til.

Det bekrefter kultur- og likestillingsminister Abid Raja på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Det innebærer et offer for idretten, frivilligheten og kulturlivet, sier Raja.

Han opplyser at både Bislett Games, «som folk har gledet seg til», og Holmenkollstafetten, «som hele Norge reiser til for å delta på», utgår. Seriestarten i fotball vil nok en gang bli utsatt.

Bislett Games-sjef Steinar Hoen sier til VG at «dette er et av scenariene vi har planlagt for».

– Bislett Games uten publikum? Det er spørsmålet vi må stille oss, sier Hoen, som tirsdag ettermiddag ha et allerede planlagt telefonmøte med de andre Diamond League-arrangørene.

les også

Eliteserien blir utsatt igjen: Her er kriseplanene

De nye tiltakene betyr blant annet at Bergenfest, som skulle arrangeres fra 10.- til 13. juni, utgår.

– Det handler også om store og små konserter som skulle skje rundt i hele landet før 15. juni. De kommer til å utgå, sier Raja.

– Hva har du å si til artister og eventbyråer som nå mister inntektene sine i ganske lang tid fremover?

– Det gjør virkelig vondt for en kulturminister å stå her og si at sommeren, konsertene og arrangementene som jeg selv hadde gledet meg til å dra på, utgår. Dette treffer kulturbransjen ekstremt hardt, sier Raja.

Kulturministeren varsler også at det «ser vanskelig ut» for festivalsommeren, men at en avgjørelse vil bli tatt senest i starten av mai.

Leder for Norske Kulturhus – sammenslutningen av norske kulturhus – Nina Hodneland slår alarm om masseavlysningene av større arrangementer.

– Konsekvensene blir voldsomme, for kulturhusene, for hele bransjen og for publikum. Varer begrensningene ut 2020 kan dette bety ti millioner færre besøk på kulturhusene i år mot fjorårets besøksstatistikk, sier Hodneland til VG, og hevder 90 prosent av vårens konserter og produksjoner er flyttet til høsten 2020.

Hun mener virkningene utover husene er enda større og sikter til billettselskap, leverandører av teknikk, vaktselskap, hotell og taxinæringen.

Regjeringen vil komme tilbake med nærmere anvisning om 17. mai-feiringen over påske, men Raja sier det er «vanskelig å se for seg» at barnetogene slik vi kjenner dem, vil gå som planlagt.

– Det kan hende at det kan være ulike varianter av arrangementer rundt i landet, sier Raja.

Mer om

 1. Abid Raja
 2. Coronaviruset
 3. Idrettspolitikk
 4. Kultur
 5. Musikk

Flere artikler

 1. Arrangementer for over 500 forbudt til 1. september

 2. Anslår at avlyst kultursommer kan koste tre milliarder

 3. Alle konserter avlyst til 15.juni

 4. Holder konsert – med publikum i salen

 5. Overbevist av NFF: Høyre-politiker tror Eliteserien starter i sommer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder