Jarle Andhøy krever at Norge gjør som Russland – hedrer norske krigsseilere

Onsdag mottok krigsseileren Haavard Øien en russisk æresmedalje for sin innsats under 2. verdenskrig. Nå krever sjømann Jarle Andhøy at også norske myndigheter tar grep – før det er for sent.

 • Siri Nilsen Ahmer

Jarle Andhøy har i en årrekke jobbet med en dokumentarserie om de norske krigsseilerne. I en kronikk publisert på NRK fredag skriver Andhøy at han mener «dagens regjering ikke bør klandres for Norges svik mot krigsseilerne, men at den er den siste som har mulighet til å invitere, hedre og personlig takke de få som er igjen – Norges siste helter som var landets viktigste og største bidrag til de allierte og verdensfreden.»

75 ÅR ETTER KRIGEN: Onsdag mottok Haavard Øien (99) medalje fra russisk generalkonsul Vladimir Isupov. Foto: GoAlive.TV

– De fleste har ikke fått en personlig takk, og medaljer i posten. Mange kom hjem alkoholisert, traumatisert med senskader, ble frastjålet lønningene sine i Notraship av staten og ble sett på som samfunnets utskudd etter krigen.

– De kom hjem til «nothing» – og svik – har de fleste krigsseilerne fortalt meg, sier Andhøy til VG.

LAGER SERIE: Sjømann og eventyrer Jarle Andhøy har i mange år arbeidet med en dokumentarserie om krigsseilerne. Foto: Trond Solberg

Andhøy: Norge har et svikefullt kapittel

Andhøy forteller at rundt et tyvetall av de norske krigsseilerne er i live i dag.
– Norge har et skamfullt og svikefullt kapittel opp gjennom etterkrigstiden mot krigsseilerne. Derfor mener jeg at det offisielle Norge avslutter og lukker det kapittelet på en så verdig måte som mulig, sier Andhøy.

Han sier at det ikke holder med ytterligere lovord og å henvise til unnskyldningen som kom på Trebåtfestivalen i Risør i 2013. Han mener de gjenlevende krigsseilerne – gjerne med 2. verdenskrigs-veteraner – bør samles til audiens på Slottet og motta en personlig takk samt hedersmedalje.

– De bør løftes og hedres frem med medaljer og takksigelser av HMK slik at man hever krigsseilernes innsats, og medvirker til å gi dem sin rettmessige plass i historien. En naturlig handling mange krigsseilere har ventet på etter at Forsvarsministeren beklaget til noen krigsseilere på Trebåtfestivalen i Risør, sier Andhøy.

GLAD: Svein Erik Øien synes det er bra at russerne tar seg tid til å overrekke medalje til faren Haavard Øien. Foto: GoAlive.TV

Setter pris på medalje

6. mai fikk Haavard Øien (99) fra Rendalen frigjøringsmedaljen fra Russland. Han seilte på konvoier over Atlanteren og bidro med forsyninger til Sovjetunionen. Andhøy sier det er imponerende at Russland har overlevert æresmedalje personlig til flere norske veteraner, men helt uforståelig at Norge ikke hedrer sine siste helter i anledning 75 års frigjøring.

– Kongen bør stå i front for krigsseilerne, personlig takke og hedre dem med pomp, prakt og æresmedaljer- akkurat som Putin, sier Andhøy.

Haavard Øiens sønn, Svein Erik Øien, sier at medaljeoverrekkelsen onsdag var veldig stor stas.

– Det var på tide at de får den oppmerksomheten de fortjener, sier Øien, og legger til:

– Det er hyggelig at russerne tar seg tid til å komme og overrekke denne medaljen til min far.

les også

Unnskyldens tid

Bakke-Jensen: Krigsseilerne blant de høyest dekorerte

VG har lagt frem kritikken for Forsvarsdepartementet.

– Krigsseilernes innsats var en særdeles viktig del av de alliertes støtte i Sovjetunionens kamp mot Tyskland, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en e-post til VG.

Forsvarsdepartementet opplyser at det offentlige Norge har takket dem for innsatsen ved flere anledninger, og at krigsseilerne er blant de høyest dekorerte for innsats under andre verdenskrig.

– Mer enn 35.000 krigsseilere sto for Norges viktigste bidrag til den allierte seieren i andre verdenskrig. Etter krigen tok det lang tid før man forsto hvilke belastninger de hadde vært utsatt for. Når sjøkrigens siste veteraner nå er i ferd med å gå bort, er det viktig for regjeringen å hedre krigsseilerne for deres livsviktige og livsfarlige innsats for freden og friheten under andre verdenskrig, skriver Bakke-Jensen videre.

FORSVARSMINISTER: Frank Bakke-Jensen kaller krigsseilernes innsats særdeles viktig. Foto: Mattis Sandblad

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken ble hele svaret fra Forsvarsdepartementet tillagt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Dette ble endret 09.05.2020 klokken 00.22.

Les også

 1. Tove Nilsen om Jon Michelet: – Forpliktet og begeistret

  Å tilhøre et mannskap handler om fellesskap, og i fellesskap finnes alltid en optimisme.
 2. De siste tidsvitnene i unik serie: «Ta ikke friheten for gitt»

  Monrad Mosberg (102) ble skutt i senk på D-dagen. Edith Notowicz (90) var nazi-legenes forsøkskanin.

Mer om

 1. Krigsseilerne
 2. Andre verdenskrig
 3. Frank Bakke-Jensen
 4. Forsvarsdepartementet
 5. Norge
 6. Forsvaret
 7. Krig

Flere artikler

 1. Jessie (18): – Folk roper «corona» etter meg

 2. De lokale redningsaksjonene

 3. Én av fem nordmenn brukte hytta forrige helg

 4. Pluss content

  På innsiden av Cirkus Agora

 5. Slik blir 17. mai-været

Fra andre aviser

 1. Krigsseilerlandsdelen

  Fædrelandsvennen
 2. Ny rapport: Norsk dagligvarebransje taper 9 milliarder kroner på grensehandelen

  Aftenposten
 3. Anslag: 750 millioner kroner i årlig valutasmell for Forsvaret

  Aftenposten
 4. Historikere finner ikke verre økonomisk krise: – Må trolig tilbake til Napoleonskrigene

  Aftenposten
 5. Regjeringen tror nå at koronakrisen fører til et fall i økonomien på 4,0 prosent i år, ned fra høstens anslag på 2,5 prosent vekst

  Aftenposten
 6. Svensk økonomi rammes hardt: Kan bli verre enn Danmark og Norge

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder