Horne: Jeg ville nok uttalt meg litt annerledes i dag

Mener fortsatt kvinner har et ansvar, men vil ikke svare på hva det betyr

Den nye barne - og likestillingsministeren Solveig Horne (Frp) innrømmer at noen av uttalelsene hennes har vært «litt spissformulerte».

Allerede før hun offisielt ble utnevnt som statsråd, fikk den ferske barne-, likestillings- og inkluderingsministeren refs for uttalelser fra sin tid som stortingspolitiker.

Torsdag ba Høyre-toppen Per-Kristian Foss statråden om å forklare seg.

- Spissformuleringer

Solveig Horne har blant annet uttalt at «jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i» da hun ble spurt om voldtekt av kvinner i et intervju med NRK i 2011.

- Jeg har vært en engasjert opposisjonspolitiker i åtte år på Stortinget. Noen av uttalelsene mine har nok vært litt spissformulerte, og jeg ville nok uttalt meg litt annerledes i dag. Det er alltid overgriperen som har ansvar i voldtektssaker, sier Horne til VGTV torsdag ettermiddag.

- Hva mener du med det du sa om at jentene har et ansvar?

- Jeg mener det samme som jeg sa tidligere til deg. Jeg vil presisere at i en voldtekt er nei et nei, og det er overgriperen som har ansvaret.

- Det er tatt litt ut av sin sammenheng, sier Horne om NRK-sitatet.

NY HVERDAG: Solveig Horne (Frp) på vei inn til Slottet i Oslo som nybakt barne- og likestillingsminister, tidlig onsdag ettermiddag. Foto: NTB SCANPIX


- Ikke problem med homofili

I 2010 twitret Horne følgende: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?». Konfrontert med uttalelsen uttalte hun onsdag at «vi må være så voksne at vi kan ta en debatt om det».

Kommentar: En politikers verste fiende er hennes egne sitater

- Det er ikke et problem at de blir fortalt om homofili i barnehagen. Det som er viktig er at barnehagene sammen med foreldrene må bli enige om når barna skal introduseres for det, sier Horne.

- Middelalderkulturer

Frp-statsråden har også uttalt at regjeringen har hentet menn fra middelalderkulturer til Norge.

- Jeg tror vi må lande med å si at dette var spissformuleringer som opposisjonspolitiker. Det kan sikkert finnes mange kommentarer fra politikere i gamle avisutklipp.

- Men hvilke menn er dette?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Utfordringer med kvinnesyn

- Du sa at regjeringen hadde ansvar for voldtektsbølgen i Stavanger. Hva mente du med det?

- Det jeg mente var i forbindelse med en debatt med mange voldtekter. I enkelt miljø har vi utfordringer i forbindelse med kvinnesyn. Da er det viktig å sette fokus på det. Det er noe denne regjeringen skal jobbe med.

- Hvilke miljøer?

- Det er mange.

- Men du kan vel nevne noen?

- Nei.

- Synes du at du fremstår som en god forkjemper for likestilling og inkludering?

- Det håper jeg. Jeg har sittet som statsråd i 24 timer. Jeg gleder meg til å jobbe med likestilling og barns rettigheter ut fra regjeringens plattform, som er veldig god.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder