MC-FERIE: Eks-kona til Eirik Jensen, Cecilie Blegeberg (57), beskriver samlivet med ham som fartsfylt. Her er de sammen på MC-ferie i Hellas. Foto: PRIVAT

Eirik Jensens ekskone om narkosmugleren: Han bodde hjemme hos oss

UDDEVALLA/OSLO (VG) På slutten av 90-tallet reiste storsmugleren Gjermund Cappelen (47) til Spania for å bli rusfri fra heroin. Med seg til Spania hadde han sin gode kontakt i politiet - spaneren Eirik Jensen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Det forteller Eirik Jensens ekskone, Cecilie Blegeberg (57).

- Det var smugleren som betalte reisen til Spania og oppholdet for Eirik, sier ekskona.

VG møtte sent i går kveld den 57 år gamle kvinnen i hennes hjem utenfor Uddevalla i Sverige.

Ekskona forteller at hun møtte politispaneren Eirik Jensen første gang på midten av 80-tallet.

Trusler og våpen

- Vi ble et par i november 1994 da jeg jobbet på Smuget. Vi var samboere i ti år. Gift i bare to år og ble skilt i 2003. Og det er et mangefarget bilde hun tegner.

STÅR FREM: Cecilie Blegeberg forteller at hun ble introdusert for narkobaronen Gjermund Cappelen (47) på midten av 1990-tallet. Foto: KYRRE LIEN


- Eirik har aldri vært interessert i å smugle narkotika, men han har vært opptatt av å beskytte de som smuglet for å skaffe seg informasjon.

- Hvordan var det å leve med Eirik Jensen på denne tiden?

- Det var som å leve på en vulkan. Plutselig kunne jeg komme hjem, så var det dødstrusler mot oss. Da sto det våpen bak døren i hallen og oppe i hverdagsrommet og over alt. Da hadde han tømt våpenskapet og plassert det rundt forbi i huset, sier Blegeberg, og legger til:

- Det var full fart og action hele tiden. To, tre ganger i uken var han på Smuget hvor jeg jobbet.

Viktig å fortelle

- Hvorfor vil du fortelle dette?

- Jeg vil at sannheten skal frem.

- Ønsker du å ramme ham?

- Nei, overhodet ikke. Men folk skal kunne stole på politiet. Hvem skal man stole på, hvem skal man tro på hvis man vet at ikke engang politiet er ærlig? sier Blegeberg.

BAKGRUNN: Profilert politileder siktet for grov korrupsjon

Den 57 år gamle kvinnen forteller at hun traff Gjermund Cappelen, som nå kalles for investoren, første gang i 1995.

- Jeg møtte ham første gang like etter at jeg og Eirik ble sammen. Det må ha vært en gang i løpet av 1995. Han hadde et annet etternavn den gang, og han ble bare kalt for GT, sier ekskona.

Årsaken til at ekskona kaller investoren for «GT» er at 47-åringens tidligere navn var Gjermund Thorud. Mannen som nå har erkjent tilknytning til 90 kilo hasj - men også snakket i politiavhør om smugling av opptil 20 tonn - endret imidlertid navn til Gjermund Cappelen i 2009.

En informant

- Jeg møtte GT hjemme hos Eirik og meg. Vi leide på denne tiden et hus på Nesodden.

Eirik presenterte han for meg som en informant. Han kalte ham for en kilde, sier ekskona.

BODDE I SVERIGE: Her er politimannen Eirik Jensen avbildet i stuen på et småbruk som paret eide sammen utenfor Uddevalla i Sverige. Foto: PRIVAT


Blegeberg forteller at hun hadde hørt mye om mannen før hun traff han første gang.

- Jeg hadde hørt at Eirik snakket mye med Gjermund på telefon. Jeg vil anta at det i perioder var flere ganger om dagen, sier Blegeberg.

- Eirik hadde to telefoner. En telefon brukte han til alt og alle. Den andre telefonen brukte han mye til kilder. GT snakket han med på begge telefoner, sier Blegeberg.

Hun er opptatt av å få fram at Eirik Jensen - som nå sitter varetektsfengslet siktet for grov korrupsjon - var veldig dyktig i jobben sin. Via sin forsvarer Jens-Ove Hagen nekter Jensen all straffskyld.

- Det er viktig for meg å få frem det også. Han var flink til å fiske frem informasjon fra personer, sier den svenske kvinnen.

Men hun reagerte allerede den gangen på at Jensen hadde svært åpen kontakt med mannen hun bare kalte GT.

- Han tipset GT og hjalp han. Han advarte GT mot spaning og annen informasjon han hadde fått fra sine kolleger. Og hvis han hadde noen problemer ringte Eirik Jensen til Benedict de Vibe, som var advokaten hans, sier Cecilie Blegeberg.

VG har foreholdt Cecilie Blegebergs opplysninger om Cappelen for hans forsvarer Benedict de Vibe. Forsvareren bestrider noensinne å ha snakket med Jensen.

- Jeg har aldri snakket med ham personlig eller på telefon, sier de Vibe.

Blegeberg forteller at hun opplevde at Cappelen i voksen alder utviklet et narkotikaproblem.

- Han begynte å røyke heroin. Etter hvert forsøkte GT og avruse seg. Han reiste til en klinikk i London. Det må ha vært en gang i 1994 eller i 1995. Da hadde han vært informant for Eirik i flere år, sier Blegeberg.

Leieboeren

Hun forteller at da Cappelen kom fra London, bodde han i en til to uker hjemme hos henne og Jensen på Nesodden.

- Jeg fikk i oppgave å passe på han i tilfelle han forsøkte å ta narkotika. Jeg var dørvakt og var godt trent. Det var ikke noe problem for meg å holde ham, sier ekskona.

- Et par ganger måtte jeg sette meg på han. Da abstinensen kom dirret hele kroppen som om djevelen var i han. Da måtte jeg fysiske sette meg på ham. Det var ikke lett, sier Blegeberg.

KJENTE CAPPELEN: I et par uker på 90-tallet bodde storsmugleren Gjermund Cappelen hjemme hos Cecilie Blegeberg og Eirik Jensen på Nesodden. I går møtte hun VG i sitt hjem utenfor Uddevalla. Foto: KYRRE LIEN


Hun husker at Cappelen alltid var opptatt av å være velkledd.

- Han var alltid velkledd og gikk alltid i merkeklær også da han ruset seg på det verste, sier Blegeberg.

Men ifølge ekskona klarte ikke Cappelen å stå imot suget etter heroin, og sprakk.

- Jeg kom inn på baderommet og fant en påtent femhundrelapp på gulvet og det luktet brent røyk. Jeg forsto med en gang at han hadde røyket heroin. Eirik hadde fortalt meg at han brukte å røyke heroin i pengesedler, forteller ekskona.

Hun forteller at Cappelen havnet på kjøret og ruset seg i et år.

- Men han var fortsatt Eiriks informant. Og Eirik hjalp ham så godt han kunne og det var mange opp og nedturer, sier Blegeberg.

Etter et år ville storsmugleren forsøke å bli rusfri igjen.

- Da reiste han til Spania og Eirik var med. Jeg mener det var på et sykehus i Barcelona, men jeg er ikke sikker på nøyaktig hvor dette var. Det var en type avrusning som ikke ble foretatt i Norge, og legger til:

- De reiste sammen ned til Spania. Gjermund betalte reisen og oppholdet for Eirik.

Bekrefter bekjentskapet

Eirik Jensens forsvarer Jens Ove Hagen sier til VG at det er på det rene at hans klient har kjent storsmugleren i en årrekke.

- Dette har han også forklart seg om i innledende avhør, sier Hagen og legger til:

AVVENTER AVHØR: Advokat Jens-Ove Hagen sier politimannen både vil og kan forklarte seg om sitt forhold til Gjermund Cappelen i kommende avhør. Foto: HELGE MIKALSEN

- Jeg kjenner ikke ekskonas motiver for å uttale seg slik hun gjør mot min klient. Jeg vet heller ikke nok selv om hans bakgrunn, men jeg vet at han både vil og kan forklare seg om sitt forhold til Cappelen i kommende avhør, sier forsvareren.

Samtidig som VG intervjuet politioppens ekskone i Sverige, ble det kjent at den narkotikasiktede investoren ifølge sin forsvarer har erkjent å ha innført anslagsvis 20 tonn hasj til Norge gjennom mange år.

I tillegg uttalte de Vibe at investoren har gitt et betydelig pengebeløp til den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen.

Etterforsket lenge

Politiet i Asker og Bærum har i flere måneder etterforsket det omfattende narkotikanettverket. Sentral i ligaen står investoren Gjermund Cappelen. I tillegg mener politiet at et gjengmedlem, en lege og en rørlegger kan knyttes til ligaen. Cappelens sønn og kone er også siktet i saken.

19. desember i fjor møttes Cappelen og gjengmedlemmet ved Tintin sushi på Lysaker stasjon utenfor Oslo. Under møtet mottok investoren om lag én million kroner i kontanter som lå i en bærepose. Kort tid etter møtet ble Cappelen, de to familiemedlemmene og gjengmedlemmet pågrepet og siktet.

I boligen til investoren i Bærum tok politiet beslag i to millioner kroner i kontanter.

TATT: 19. desember i fjor skal Gjermund Cappelen ha mottatt om lag én million kroner fra et gjengmedlem her ved Tintin suhi på Lysaker stasjon. Etter møtet ble både Cappelen og gjengmedlemmet pågrepet. Foto: FRODE HANSEN


I tillegg ble sønnen hans stoppet i et kjøretøy hvor etterforskerne fant ytterligere tre millioner kroner i en stor bag. Sønnen skal da ha vært på vei til Amsterdam i Nederland, men han hevder selv at han ikke visste hvor pengene kom fra.

Ifølge VGs opplysninger, skal han ha forklart at han fikk løfter om hundre tusen kroner av sin far for turen.

Flere siktelser

Cappelens samboer er siktet for heleri, men hun nekter straffskyld for å ha oppbevart penger som stammer fra narkotikavirksomhet. Samboeren er løslatt, og retten gir henne medhold i at det er lite sannsynlig at hun har vært kjent med investorens virksomhet.

Investoren selv har i løpet av de siste årene stått oppført med en formue på rundt ti millioner kroner, noe som viser at han har hatt tilgang på store økonomiske midler.

Politiets etterforskning har også ledet frem til en nyutdannet lege fra Oslo som skal ha fått besøk av gjengmedlemmet som la igjen en skinnveske med to millioner kroner i hjemmet hennes. Oslo tingrett tviler på at legen var kjent med innholdet i vesken, narkotikaen eller at det ble knyttet til ligaen.

En rørlegger er også anklaget for å ha distribuert narkotika på Østlandet, men han har foreløpig vært for syk til å forklare seg om forholdet.

20. desember i fjor ble også en lagermedarbeider i 50-årene pågrepet og siktet for grov narkotikakriminalitet. I boligen hans på Østlandet skal politiet ha funnet en betydelig mengde med narkotika.

Mannen erkjente forholdet, men døde i varetekt noen dager etter pågripelsen. Lagermedarbeidere sto i 2012 oppført med om lag to millioner kroner i formue.

Totalt i straffesaken er det foreløpig tatt beslag i minst åtte millioner kroner og flere hundre kilo hasj.
.

Les også

 1. Politiet: Avlyttet politilederen i flere uker

  Den korrupsjonssiktede politilederen Eirik Jensen (56) skal ha blitt avlyttet i flere uker etter at navnet hans dukket…
 2. Eirik Jensen suspendert fra politistillingen

  Korrupsjonssiktede Eirik Jensen (56) er suspendert fra stillingen i Oslo politidistrikt.
 3. Her er nettverket polititoppen kobles til

  En 47 år gammel investor og et gjengmedlem i 30-årene er ifølge politiet blant aktørene i narkonettverket som knyttes…
 4. Rohde om Jensen-identifisering: - Trist, unødvendig og ikke minst uverdig

  Hanne Kristin Rohde er svært kritisk til at mediene bruker navn på hennes korrupsjonssiktede politikollega Eirik Jensen.
 5. Spesialenheten: Han fikk betalt av narkotatt investor

  Spesialenheten mener den tidligere superspaneren Eirik Jensen (56) har mottatt penger fra en narkotatt investor fra…
 6. Eks-torpedo om Eirik Jensen: - Han stolte på oss, og vi stolte på ham

  Eks-torpedo Hans Petter Martinsen (53) beskriver korrupsjonssiktede Eirik Jensen (56) som en redelig og respektert…
 7. Politiet: Narkosiktet investor var politilederens informant

  I mange år var en narkotikasiktet investor i 40-årene informanten til politioverbetjent Eirik Jensen (56) som nå er…
 8. Ærlig eller korrupt?

  Er Eirik Jensen Oslo-politiets ærligste og mest nytenkende wonderboy? Eller er han en korrupt politimann med skitt…
 9. Han var politiets «wonderboy» - Nå er Eirik Jensen korrupsjonssiktet

  Fire måneder før Eirik Jensen (56) kunne gå av med pensjon, ble den profilerte politilederen og superspaneren…
 10. Profilert politileder fengslet i hemmelighet

  Politilederen Eirik Jensen (56) i Oslo politidistrikt er siktet for grov korrupsjon.
 11. Politiet: Her startet hasjsaken

  Fem dager før julaften i fjor skal en mann i 40-årene ha mottatt en bærepose med om lag én million kroner i kontanter…
 12. Tidligere politikollega om Eirik Jensen: - En bauta i kampen mot organisert kriminalitet

  Korrupsjonssiktede Eirik Jensen (56) blir av tidligere politikollega Johnny Brenna beskrevet som en sentral mann i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder