HAR MAKT: Partileder Rasmus Hansson (t.v.) i Miljøpartiet De Grønne kan smile over å kunne avgjøre hvem som får makten i en rekke kommuner. Her er han sammen med partiets ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan. Foto: Harald Henden ,

Miljøpartiet De Grønne vippeparti over hele landet: Valgforsker om De grønne: – De har veldig mye makt nå

Kan ha avgjørende rolle i et 60-talls kommuner

Sikret borgerlig flertall på Gjøvik

Miljøpartiet De Grønne er politisk joker i flere titalls kommuner i landet. I Gjøvik har de vippet Ap av tronen etter 92 år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Partileder Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne insisterer på at partiet er blokkuavhengig. Samtidig har oppkomlingen gjort et brakvalg med oppslutning på 4,2 prosent.

Dermed er partiet større enn SV på landsbasis – og partiet kan avgjøre hvem som blir sittende med makten i en rekke kommuner landet over.

Med 8,1 prosent av stemmene i Oslo er det MDG som kan velge om det blir blått eller rødt byråd den neste perioden.

Les mer: Spillet om Oslo: MDG vil forhandle med begge sider

– MDG har veldig mye makt nå i den forstand at når et bystyre skal konstitueres eller at de skal utpeke en ny byregjering, er forhandlingsposisjonen veldig sterk fordi du har en slags vetomakt, sier valgforsker og professor Anders Todal Jenssen ved NTNU.

I Gjøvik kommune har Arbeiderpartiet hatt ordføreren siden 1923. Med hjelp av MDG og Pensjonistpartiet ble det flertall til de borgerlige, og ny ordfører blir Senterpartiets Torvild Sveen, ifølge NRK.

– Hvis MDG har noen riktig store kameler å tilby de andre, så må de komme med dem nå. Det blir tøffere senere når byregjeringene er etablert. Da har du ikke den samme brekkstangen tilgjengelig. En del av de virkelig store sakene må de nok kjøre frem nå, sier Todal Jenssen til VG.

– Han opptrer som selger

PROFESSOREN: – Hvis MDG har noen riktig store kameler å tilby de andre, så må de komme med dem nå, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU. Foto: Geir Otto Johansen , VG

Rasmus Hansson har gjentatt de siste dagene at partiet er og blir et blokkuavhengig parti.

– Han er i en situasjon hvor han opptrer som selger, og da vil han selge seg til høystbydende. Selv om han har en klar oppfatning av hvem det blir, er det viktig å bruke konkurransesituasjonen til å prøve å bruke Høyres bud for å jekke opp Aps bud, sier Anders Todal Jenssen.

– Partiet ser vel stort sett til venstresiden?

– Vi får nå se. Vi har jo en situasjon hvor MDG ikke har blitt trodd på argumenter om at de vil gå til den siden som har mest å by på innen miljøpolitikk. Det har vært fordi Høyre har holdt på med denne stigmatiseringskampanjen mot dem – at de er «grønne utenpå og røde inni», sier Todal Jenssen.

Les også: Sultan kan bli Oslo-ordfører | Kommentar: En sultan i hovedstaden

Vippen landet rundt

Ifølge NTB ligger MDG på vippen mellom blokkene i rundt 13 kommuner.

– I tillegg kommer det en rekke kommuner der vi kan komme på vippen gitt ulike konstellasjoner. Hvis vi bruker en slik bred definisjon av vippeposisjonen, dreier det seg om rundt 60 kommuner, sier MDGs partisekretær Lars Gaupset til NTB.

– Vi skal ta det mandatet vi har fått av velgerne og bruke makten vår til å få grønn politikk. Det skal vi ta alvorlig, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

Kan avgjøre

I Moss kan partiets to representanter avgjøre om ordfører Tage Pettersen (H) får fortsette. I Bodø er det dødt løp med 19 mandater i rød og blå blokk, og MDGs ene representant kan tippe flertallet i begge retninger.

I andre kommuner åpner etablerte partier for samarbeid utenfor de tradisjonelle blokkene. På Nesodden, der MDG fikk 13,2 prosent av stemmene og fire mandater på vippen, holder Arbeiderparti-ordfører Nina Sandberg døren åpen også for Høyre.

– Vi snakker naturligvis med alle parter, og siden Høyre ser ut til å berge syv mandater er jo det også en mulighet, sier Sandberg til Amta.

Over 10 prosent

I tillegg til Nesodden fikk MDG over ti prosent oppslutning i Vardø, Aurland og Lebesby.

En av kommunene der MDG kan havne i koalisjon uten å ligge på vippen mellom de tradisjonelle blokkene, er Drammen. Der har Arbeiderpartiet invitert SV, Venstre, KrF, MDG og den lokale Bylista for å prøve å danne et flertall som kan stanse borgerlig styre, skriver Dagsavisen Fremtiden.

MDG fikk 4,6 prosent av stemmene og 3 mandater i kommunestyrevalget i Drammen.

#vgvalg: Se resultatet i din kommune

Tar velgere fra Ap og Venstre

På landsbasis har partiet gått frem med 3,4 prosentpoeng – til 4,2 prosent. Til sammenligning endte KrF på 5,4 prosent, mens SV endte på 4,1 prosent.

– Det er jo mer enn en dobling fra stortingsvalget og i størrelsesorden en firedobling i forhold til forrige valg, så veksten er jo fenomenal, sier Anders Todal Jenssen om MDG-suksessen.

Ifølge Anders Todal Jenssen lignet velgermassen til MDG i 2013 mest på SVs velgermasse i holdninger i og bakgrunn.

– Nå er jo dagens parti mange ganger så stort, og det er nok mer heterogent, sier han.

Valgforskeren mener partiet har hentet færre velgere fra SV denne gangen, men at partiet har kapret mange velgere fra Ap og Venstre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder