TIL SALGS: Disse fjellene ikke langt fra Longyearbyen er en del av eiendommen som nå er til salgs. Foto: TERJE MORTENSEN
TIL SALGS: Disse fjellene ikke langt fra Longyearbyen er en del av eiendommen som nå er til salgs. Foto: TERJE MORTENSEN

Ekspert om Svalbard-salg: - Kjøp kan gi Kina fotfeste i Arktis

INNENRIKS

TROMSØ (VG) Ved å kjøpe eiendommen Austre Adventfjord kan Kina få det fotfestet i Arktis som landet mangler i dag.

  • Thor Harald Henriksen
  • Eirik Linaker Berglund
Publisert: Oppdatert: 29.04.14 11:00

Det mener Willy Østreng, tidligere direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og president i Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning.

VG avslører tirsdag at en stor eiendom på Svalbard er lagt ut for salg. I prinsippet kan hvem som helst kjøpe den.

Prisen er ukjent, men etter det VG får opplyst er store internasjonale finansinstitusjoner engasjert for å finne potensielle kjøpere.

Stormakter pekes av eksperter på som mulige interessenter.

Kina har allerede en forskningsbase i Ny-Ålesund, og støvsuger nå jordkloden på jakt etter landområder og naturressurser.

- Kina er på konstant leting etter kull og andre naturressurser. Og langt viktigere: Ved å kjøpe denne eiendommen kan landet bruke Svalbard som plattform for en langsiktig plan i det arktiske havbassenget. Med denne traktateiendommen kan Kina eller andre ikke-arktiske stater få et varig fotfeste i regionen som de ikke har i dag, sier Østreng til VG.

Har holdt andre stater unna

Kina fikk i fjor observatørstatus i Arktisk Råd, sammen med Japan, India, Sør-Korea, Italia og Singapore.

Østreng tror eiendommen også vil være interessant for russiske og amerikanske selskaper.

- Sett at en amerikansk organisasjon ønsker å kjøpe eiendommen. Selv om det ikke finnes formelle hindringer, bør Norge likevel ikke legge til rette for det. Vi vet at russerne vil reagere. Siden begynnelsen av 1970-tallet har Norge hatt som politikk innenfor rammen av Svalbardtraktaten å holde andre stater på en armlengdes avstand på Svalbard. Vi har fortsatt mer enn nok med å balansere vårt forhold til Russland, sier Østreng.

- Ikke klokt

Han er forundret over at den norske stat ikke ønsker å kjøpe eiendommen fra Horn-familien, og tror dette kan bli en utfordrende sak for regjeringen.

- Med mindre det er satt en skyhøy prislapp på eiendommen, er jeg forundret over at den norske stat ikke ønsker å kjøpe. Det er ikke klokt å la denne eiendommen bli lagt ut på det åpne markedet.

- Svalbard har heller aldri vært det store økonomiske prosjektet for den norske stat. Kontrollaspektet er det viktigste sett med norske øyne, sier Østreng.

Ber Norge kjøpe

Nordområdenestor Johan Petter Barlindhaug mener også at Norge bør kjøpe Austre Adventfjord. Han karakteriserer eiendommen som

en del av indrefileten på Svalbard.

- Norge bør sikre seg eiendommen, både for å ivareta norske næringsinteresser på Svalbard og for å unngå at eiendommen blir brukt til å skape mer spenning på øygruppen, sier Barlindhaug til VG.

Fra før eier det statseide russiske kullselskapet Trust Arktikugol til sammen rundt 250 kvadratkilometer grunn i Barentsburg (56,3), Grumant (79,3), Pyramiden (47,1) og Bohemanflya (68,4).

99,2 prosent av grunnen på Svalbard eies i dag av den norske stat eller av norske selskaper hvor staten er inne på eiersiden.

- Området kan brukes til nær sagt hva som helst

Gründeren og eiendomsutvikleren fra Tromsø er tidligere styreleder i Store Norske og kjenner Svalbard og det aktuelle området godt. Han vil ikke spekulere i hvilke selskaper eller nasjoner som kan være interessert i Austre Adventfjord, eller hva eiendommen kan være verdt.

Barlindhaug mener imidlertid det skal mye til for å stoppe næringsvirksomhet på eiendommen.

- Dersom man kopler en infrastrukturutbygging på denne siden av fjorden med kulldrift, har man ifølge Svalbardtraktaten krav på utskipning. Kull kan brukes som begrunnelse til å bygge et havne- og industrianlegg mot sjøen. Når det er gjort, kan området brukes til nær sagt hva som helst, så lenge man følger norsk lov, sier Barlindhaug.

Han mener den industrielle aktiviteten på og den internasjonale interessen for Svalbard bare vil øke i årene som kommer.

- Longyearbyens rolle som brohode i nord vil bli viktigere og viktigere, både på grunn av mer skipstrafikk, forskning og teknologi, fiskeri, olje- og gassvirksomhet og ikke minst nærheten til Øst-Grønland, sier Bardlindhaug.