AVTALE I BOKS: SVs Marianne Borgen har tilbakelagt noen krevende uker, og smilte på vei ut av SVs lokaler på Tøyen i Oslo fredag kveld. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Oslos nye ordfører til VG: – Jeg er glad og stolt

Forbud mot mobil og lesebrett under forhandlingene

Lover «spennende kompromisser»

Marianne Borgen (SV) forteller at det har vært tre tøffe uker med forhandlinger frem til den rødgrønne avtalen.  I den andre enden ventet ordførervervet og én byråd.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag kveld kom hun ut av Oslo SVs representantskapsmøte på Tøyen i Oslo med et stort smil om munnen og en fargerik blomsterbukett under armen. Marianne Borgen kunne fortelle at SV, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG) danner byråd sammen i Oslo.

SV, som kun har fått inn tre bystyrerepresentanter i Oslo, hvorav en av dem er Borgen, går nå av med både ordføreren og helse- og sosialbyråden. På spørsmål om SV har gjort et kupp, svarer Borgen:

– Dette er en fin dag for SV i Oslo, og for hele byen etter hvert. Jeg er glad og stolt for at vi nå er klare for et rødgrønt byråd.

VG har fått bekreftet fra sentralt hold at Oslos nye ordfører heter nettopp Marianne Borgen. Den 64 år gamle politiske traveren vil ikke selv sette streker under det svaret.

– Valg av ordfører er det bystyret i Oslo som skal gjøre, og dette skjer ikke før på onsdag. Jeg er glad for at SV har fått denne muligheten, og jeg er selvfølgelig glad for at det pekes på meg, men jeg har stor respekt for demokratiet som råder i Oslo, sier Borgen til VG fredag kveld.

Mobilforbud

I tre uker har SV, MDG og Ap sittet isolert på Østmarksetra i Oslo i byrådsforhandlinger. Det er ikke bare mediene som har fått lite kontakt inn i møtene. Det samme gjelder alle øvrige som skulle ønske å kontakte Oslo-politikerne. De har nemlig ikke fått lov til å kommunisere med andre.

– Vi har jobbet veldig seriøst og hardt i mange timer hver eneste dag i tre uker. Alle mobiltelefoner lå på utsiden, og det var ingen iPader i rommet under forhandlingene på Østmarksetra. Det er mange år siden jeg har operert med perm med skilleark; jeg fikk flashback fra studietiden. Jeg anbefaler alle som driver med hardt arbeid å legge bort skjermene, forteller Borgen muntert til VG.

Hun sier at de fikk fokusert på det de skulle, hatt en god tone og inngått «spennende kompromisser» som hun mener Oslos befolkning bør glede seg til. Kompromissene og selve avtalen legges etter planen frem på mandag morgen. Borgen lover at Oslo vil merke en forskjell.

– Det er viktig for SV å få mulighet å påvirke politikken i denne byen. Vi har brukt mye tid og krefter på disse forhandlingene. Vi ser tydelige SV-fotavtrykk i avtalen.

Bakgrunn: Slik vil Ap-Raymond styre Oslo

Første kvinne på 20 år

SV-veteranen blir den første kvinnelige ordføreren i Oslo på 20 år og den andre i rekken noen sinne. Desto mer historisk er det at hun blir SVs første ordfører i hovedstaden, noe hun forsøkte å oppnå ved valget i 2007.

Borgen har fartstid fra politikken fra slutten av 1970-tallet, og har sittet i en rekke komiteer i bystyret. I den foregående perioden satt hun som leder i komiteen for miljø og samferdsel. 64-åringen er utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo, og har for tiden permisjon fra jobben i Redd Barna.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder