Advokat Geir Lippestad utenfor Skien fengsel der Breivik sitter isolert fra andre medfanger. Foto:Peder Gjersøe,NTB scanpix

Breivik saksøker staten

Terrordømte Anders Behring Breivik går til sak mot staten for å slippe isolasjon, og å få lov til å sende brev igjen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hans advokat Geir Lippestad sier til Dagbladet at de forbereder et søksmål for brudd på menneskerettighetene.

Siden han ble pågrepet har Breivik, som eneste norske fange, sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet, uten kontakt med andre fanger. Lippestad sier at Breivik ikke kan sitte isolert for alltid og at han nå ønsker kontakt med andre innsatte.

– Vi forbereder et søksmål mot staten ved justisdepartementet, sier advokaten til Dagbladet.

Les også: Breivik vil danne politisk parti

Lippestad: En form for tortur

Han sier de satser på å levere søksmålet før påske.

– Den sentrale delen av søksmålet er at han i praksis fortsatt sitter isolert, og at det nå er på tide at det opphører. Vi ønsker at domstolen skal vurdere om dette er i tråd med regelverket, sier Lippestad.

Breiviks advokater mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjons (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

– Langvarig isolasjon blir en form for tortur, sier Lippestad.

Etter at Breivik ble dømt i august 2012 har han sendt mange brev til tilhengere, presse og andre. Dette ble det slutt på i desember i fjor etter at Kriminalomsorgen i et vedtak slo fast at Breivik har forsøkt å danne «en bevegelse som inkluderer ekstrem vold og terror som virkemiddel».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder