GIR SEG IKKE: Oslo-ordfører Fabian Stang Foto: , VG

Fabian: – Jeg sitter til jeg blir kastet

RÅDHUSET (VG) Oslo-ordfører Fabian Stang nekter å trekke seg, og holder døren åpen for at De Grønne kan la ham fortsette i jobben.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– I den situasjonen vi er etter valget, har byrådsleder Stian Berger Røsland informert meg om at det naturlig å be Raymond Johansen sondere etter en avtale med Miljøpartiet De Grønne, sier Stang til VG.

– Men det betyr ikke at Stian går av som byrådsleder, og jeg blir sittende som ordfører til jeg blir kastet, utdyper Stang.

Nytt signal

Dermed sender han delvis et annet signal enn det Røsland sa til VG rett før møtet med Stang. Røsland bekreftet at han mente Ap nå hadde vunnet retten til å ta initiativet, men han sa også at han hadde liten tro på at Høyre skal kunne få det til, selv dersom Ap mislykkes.

– Hvis han ikke får flertall for et nytt byråd, så vil jeg jo snakke med de borgelige partiene og MDG. Hvis MDG kommer til oss etter en prat med Ap, så er vår dør åpen. Men problemet er at vi ikke får flertall med sentrumspartiene og MDG alene - vi er avhengige av Frp, sier Røsland.

– Det er vanskelig å se for seg et Høyre-ledet byråd som skal basere seg på støtte fra Venstre, KrF, MDG og Frp i bystyret. Til det er den politiske avstanden for stor mellom MDG og Frp, fortsetter han.

PÅ VEI UT: Høyres byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Fabian gir ikke opp

Den pemismismen deler ikke Fabian Stang:

– Dersom MDG og Ap ikke finner fram til enighet, så er det naturlig at de setter seg ned med det sittende byrådet, sier Stang.

– Vi hadde hele tiden trodd at Ap ville gi MDG ordførervervet. Men nå sier Raymond Johansen at ordføreren må komme fra et parti med en stor gruppe bak seg i bystyret. Vi tolker det som at han mener at Ap skal ha ordføreren.

– Da blir det opp til MDG og deres fem mandater om de vil ha en ordfører fra Høyre, med 28 borgerlige mandater bak seg, eller om de vil innsette en fra Ap som har tyve Ap-mandater, og trolig får støtte av de tre fra SV og de tre fra Rødt.

Sjekk Oslo-valget her

– Men er det realistisk at du får fortsette?

– Det skal bystyret avgjøre. Først skal MDG forhandle om en byrådsavklaring med Ap, og først etter det vil ordførerspørsmålet komme opp, sier Stang.

Høyre sa flere ganger nei til samarbeid med MDG, men snudde på oppløpssiden. Valgnatten takket Stang Oslo for åtte fantastiske år, men nå åpner han altså for å fortsette.

Raymond takket Stian

Stangs siste krumspring møtes neppe med glede av Aps Raymond Johansen. Tidligere i dag takket han nemlig Røsland for at han var «ryddig».

– Det er veldig ryddig av Stian å si det han sier. Og han har rett: Nå er det min tur. Jeg tror også analysen hans om at det er vanskelig å få MDG og Frp i samme båt, er riktig, sier Johansen til VG.

Johansen sine forhandlinger starter trolig allerede på onsdag. Johansen vil ikke røpe noe om hvem han skal møte først, men VG vet at SV og MDG er de han ser for seg et tett samarbeid med - ikke Rødt.

Posisjoner vil ikke Johansen røpe noe om:

– Vi skal forhandle, men det er naturlig at det største partiet har både byrådsleder og ordfører, sier han.

MDG: Vil ha ordførervervet selv

MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan bekreftet til VG tirsdag morgen:

– Jeg sa at avstanden var så stor at det er vanskelig å se for oss et samarbeid, og det er det fortsatt, sier Sultan.

Les også: Sultan kan bli Oslo-ordfører

Sultan sier til VG at han fortsatt er innstilt på å bli ordfører, og at Raymond Johansen sier at Ap skal ha vervet for å markere seg.

– Selvfølgelig sier Ap at de vil ha ordførervervet, de må si det slik, sier Sultan.

VG vet at Ap håper at MDG vil være fornøyde med en post som byråd for miljø- og samferdsel, og godt gjennomslag i miljøpolitikken.

Vil forhandle med Frp

Tidligere tirsdag sa MDGs talsmann Rasmus Hansson er overrasket over de nye signalene fra Røsland om at han ikke hadde tro på at MDG kunne komme til enighet med byrådet:

– Her ligger jeg minst en sving bak Røsland. Da jeg snakket med ham for en times tid siden vilel han ha en prat med Miljøpartiet De Grønne i Oslo, sier Hansson på vei ut fra debatt på VGTV kl 12.20.

– Røsland mener avstanden mellom Frp og MDG er for stor for å kunne styre. Er det riktig?

– Vi har ikke lagt skjul på vårt syn på Frps miljøpolitikk og annen politikk, men vi har sagt vi er åpne for å forhandle også med Frp dersom de forandrer seg ganske kraftig. Det er ikke oss dette står på, sier Hansson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder