BRA FOR KROPPEN: Dansk undersøkelse viser at det var 20 prosent færre dødsfall blant dem som var fysisk aktive sammenlignet med dem som ikke trente.

BRA FOR KROPPEN: Dansk undersøkelse viser at det var 20 prosent færre dødsfall blant dem som var fysisk aktive sammenlignet med dem som ikke trente. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,Scanpix

Dansk forskning: Sunt å trene i uren byluft

Treningsglade bymennesker trenger ikke bekymre seg for luftforurensningen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mosjon gir nemlig alltid positive helseeffekter, slår en dansk undersøkelse fast.

Forskerne undersøkte om fysisk aktivitet i bymiljø påvirket risikoen for en tidlig død, ettersom dypere åndedrett gjør at mosjonisten er mer eksponert for luftforurensning.

– Men nei, det vi kom fram til var at den fysiske aktiviteten veier opp for luftforurensningen. De som ikke mosjonerer rammes også av den dårlige luften, men de får ikke den positive effekten som mosjon gir, sier Zorana Jovanovic Andersen, lektor ved senter for epidemiologi og screening ved universitetet i København.

LES OGSÅ:Leif (45) løp seg frisk - uten medisin

Forskerne samlet inn data fra 52.000 dansker som bor i by- og villaområder i den danske hovedstaden og i Aarhus. Studien har pågått siden 1993.

I 2010 hadde 5.000 av deltakerne gått bort, og forskerne kunne se at det var 20 prosent færre dødsfall blant dem som var fysisk aktive sammenlignet med dem som ikke trente.

Kjønn eller bosted hadde ikke innvirkning på resultatet, ifølge forskerne.

Andersen mener likevel at det er bedre å trene i parken eller skogen, dersom en har mulighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder