KRIGSHELTER: Gunnar Sønsteby på graven til Trond André Bolle, som i dag mottar Krigskorset post mortem. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN/MJK

«Kjakan» på graven til Trond Bolle: - Han viste et enestående mot

Ved graven til krigshelten Trond André Bolle (41) tenker Norges høyest dekorerte soldat, Gunnar Sønsteby (93), tilbake på sin egen krig.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Bolle kjempet en uhyre vanskelig krig - helt annerledes enn min, sier Sønsteby.

- I Afghanistan vet du ikke hvem som er venn eller fiende. Du kan få en kule, samtidig som vedkommende smiler deg opp i ansiktet. Slik var ikke min krig. Da så man på uniformen om man hadde med en tysker eller nordmann å gjøre, sier Sønsteby, også kjent under navnet Kjakan eller Nr. 24.

Klokken 14.30 i dag blir Trond Bolle - som den første soldat etter andre verdenskrig - tildelt Krigskorset med sverd i en seremoni på Akershus festning, der også statsministeren deltar.

Gunnar Sønsteby mottok Krigskorset med sverd i 1946, og er den eneste som har medalje med tre sverd. For fem år siden ble Sønsteby utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Kjenner kona Bjørg

Med stokk, og ledsaget av Bolles kone, Bjørg, har han spasert opp på en liten høyde på gravlunden ved Hoff kirke i Østre Toten. Under et hvitt trekors ligger den tidligere marinejegeren.

- Det er veldig vakkert her, sier Sønsteby.

- Ja, han ligger fint her, under bjørka, sier Bjørg.

Bjørg legger nyplukket hvitveis på graven. På hytta har hun funnet en stein som snart skal slipes til en gravstøtte.

Hun og Sønsteby har møttes tidligere. Første gang Bolle traff Sønsteby var i Haakonshallen i Bergen i 2002, på et jubileum for marinejegerne. Etterpå har de har hatt flere formelle og uformelle sammenkomster.

- Jeg treffer stadig guttene og holder kontakten med bransjen. Jeg så de ble utdannet på Rena, sier Sønsteby.

- Hva snakket du og Bolle om?

- Jobb. Vi snakket litt om jobben hans og litt om min, og sammenlignet. Vi har begge hatt våre oppdrag, selv om de var ulike, sier Sønsteby.

Leser om Sønsteby

Bjørg sier at Bolle hadde veldig respekt for Sønsteby og hans generasjon soldater.

- I tillegg leste han masse om dem, sier Bjørg.

Selv har hun Sønstebys bok, «Rapport fra nr. 24», på nattbordet. Sønsteby må smile litt av dette, før han ved hjelp av Bjørg spaserer vekk fra graven, til en ventende bil.

- Jeg har bare gode skussmål å gi om Bolle. Han viste et enestående mot og våget å ta risiko, som det er mye av i Afghanistan, sier Sønsteby.

- Han var aldri redd når han dro på oppdrag, sier Bjørg.

- Noen mennesker er sånn. De merker ingen redsel - verken før, under eller etter et oppdrag. Sånn var jeg også.

Sønsteby smiler:

- Det er en ærlig egenskap, det.

Trond André Bolle ble drept av en veibombe 27. juni i Afghanistan i fjor.

GIKK SAMMEN: Gunnar Sønsteby på Hoff kirkegård sammen med Bjørg Gjestvang, enken etter Trond André Bolles. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder