Høyre-ledelsen måtte presse Anundsen til forhandlinger om asylbarna

BLE GRILLET: Justisminister Anders Anundsen (Frp), her fotografert rett før høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite på fredag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Anundsen kan bli nødt til å hente utsendte asylbarn tilbake

Sentrale Høyre-folk åpner for at Anders Anundsen (Frp) kan bli presset til å hente enkelte utsendte asylbarn tilbake for å smelte isfronten mot KrF og Venstre.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fem år gammel

I dag klokken 10 møter Erna Solberg i Stortingets spørretime, hvor alt tyder på at asylbarna vil bli tema.

Etter fredagens høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen øker presset på justisminister Anders Anundsen, også internt i regjeringspartiene.

Sentrale folk i Høyre sier de langt på vei er enige med KrF og Venstre i at intensjonene i asylavtalen mellom de fire borgerlige partiene kan være brutt.

I Høyre-ledelsen åpnes det nå opp for at enkelte av de utsendte asylbarna kan bli hentet tilbake til Norge for å unngå en større politisk krise.

Presset av sine egne

Statsminister Erna Solberg (H) sa til NRK tirsdag at det er noe som regjeringen vil vurdere, men at det «kan være problematisk».

Dersom Anundsen skulle bli presset til å hente noen av asylbarna tilbake vil det ikke være første gangen Frp-statsråden presses av sine egne regjeringspartnere.

I fjor høst trakk forhandlingene om endelig asylavtale med KrF og Venstre så mye ut tid at Høyre-ledelsen mistet tålmodigheten med sin egen justisminister.

VG er kjent med at Anundsen i månedsskiftet november/desember i fjor fikk klar beskjed om at han snarest måtte få til en avtale om den endelige løsningen, en forskrift som skulle gi en varig løsning for lengeværende asylbarn.

Da hadde arbeidet pågått siden oktober.

INTENSE FORHANDLINGER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) omgitt av statssekretærene Gøran Kallmyr (t.v.) og Lars Øy. Ved hver sin ende av bordet sitter Terje Sjeggestad (t.v.) og Knut Arild Hareide, på Hareides kontor 5. desember 2014. Foto:,

Hemmelig møte hos Hareide

5. desember avslørte Bergens Tidende at regjeringen hadde sendt ut flere lengeværende asylbarn enn de rødgrønne, til tross for at partiene var enige om en politikkendring på dette området.

Samme ettermiddag ble Anundsen presset til forhandlingsbordet med KrF og Venstre. Med på møtene var også statssekretær Lars Øy (H) ved Statsministerens kontor, en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere.

I Venstre og KrF ble det tolket som at Anundsen var satt under administrasjon av statsministeren.

De fire partiene kom til enighet om en avtale, som innebærer en liberalisering av asylpolitikken.

Etter å ha fått fredagens høring på noen dagers avstand er regjeringspartiene rimelig trygge på Anundsen ikke har brutt opplysningsplikten han har overfor Stortinget i asylbarn-saken.

De mener Anundsen viste tilstrekkelig ydmykhet i høringen.

– Jeg mener også vi har en god justisminister, en justisminister som sørger for at vi får bedre beredskap, som sørger for å følge opp den avtalen vi har med KrF og Venstre på omlegginger i asylpolitikken. I tillegg har vi fått en litt mer ydmyk justisminister, sa Solberg til NRK tirsdag..

Samtidig innser de at de har et betydelig politisk problem fordi Venstre og KrF føler seg lurt.

Klokken tikker

Vurderingen i Høyre er at de har tiden frem til slutten av mars, mens Kontrollkomiteen jobber videre med asylbarnsaken, til å gjøre opp med sine to samarbeidspartier for å hindre at de henger seg på et eventuelt mistillitsforslag fra opposisjonen.

VG er kjent med at Arbeiderpartiets foreløpige vurdering etter høringen er at Anundsen kan ha brutt opplysningsplikten overfor Stortinget. Spørsmålet om mistillit er imidlertid ikke bare et spørsmål om formaliteter for Ap, men også om det tjener partiets langsiktige interesser å fremme eller støtte et forslag om mistillit mot Frp-statsråden nå.

Justisminister Anders Anundsen er på reise i Antarktis. Onsdag morgen viser Justisdepartementet til uttalelsen Anundsen ga til VG i helgen om kravet:

– Utgangspunktet har vært at man skulle forholde seg til de gjeldende reglene fra den rødgrønne regjeringen frem til et nytt regelverk var på plass. Men i en mindretallsregjering er vi villige til å diskutere alt, sa Anundsen.

Les også

 1. Anundsen etter høringen: – Må akseptere at det skjer feil

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han har kontroll på Politidirektoratet, men at han forstår at feil kan skje.
 2. Frp-representant truer med regjerings-avgang

  Frps Christian Tybring-Gjedde er så lei av støttepartiet Venstres hakking at han mener Erna Solbergs regjering snart kan…
 3. Dette kan redde Anundsen

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) slaktes i Venstre og KrF. Han har én sjanse til å redde seg selv: Å hente hjem…
 4. I intervjuet: Anders Anundsen: – Jeg har ansvaret

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer at han hadde fokus på måltall for uttransport, og ikke på å skjerme…
 5. Asylbarna: Venstre-Trine vil ikke svare på om hun føler seg lurt

  KrF og Venstre kunne stemt for pause i utsending av asylbarna i oktober, men ble beroliget av justisminister Anders…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Solhjell: – Kan ikke bare fortelle halve sannheten

 2. Dette kan redde Anundsen

 3. Asyltallene som skaper problemer for Anundsen

 4. Advarer KrF og Venstre mot å blande kortene om asylbarna

 5. Justisministeren i Kontroll- og konstitusjonskomiteen: - Det har glippet. Og det er mitt ansvar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder