FIKK PRIS: Fritt Ords Pris for 2015 ble tildelt Jan Erik Skog og Robin Schaefer I Den norske Opera torsdag kveld. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Varslerne Schaefer og Skog mottok Fritt Ords Pris

Varslerne Robin Schaefer og Jan Erik Skog mottok torsdag kveld Fritt Ords Pris for deres innsats for å avdekke kritikkverdige forholdi i norsk arbeidsliv.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det kan være fryktelig langt mellom det å ha rett og å få rett, og det er derfor mange som har lidd en helt annen skjebne enn meg, sa politietterforsker Robin Schaefer i sin pristale.

I januar 2014 varslet han ledelsen i Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død.

Torsdag mottok Schaefer Fritt Ords Pris, som er stiftelsens høyeste utmerkelse, sammen med tillitsvalgt Jan Erik Skog.

Les også: Varslernes reaksjon da det ble kjent at de fikk prisen

Viktig samfunnsrolle

– Det var som å balansere på line – måtte ikke trå feil. Jeg visste at jeg ikke hadde noen framtid i firmaet om jeg varslet, sa Skog i sin tale.

STOLTE PRISVINNERE: Jan Erik Skog (til høyre) og Robin Schaefer, avbildet i operafoajeen torsdag kveld. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Han varslet over en periode på ti år Oslo bystyre og styrene i Sporveisbussene (Unibuss) og Oslo Sporveier (KTP) om en rekke kritikkverdige forhold ved konsernene som driver Oslo kommunes kollektivtrafikk.

– Fritt Ords håp er at Robin Schaefer og Jan Erik Skogs innsats vil bidra til å løfte fram varslernes viktige rolle i samfunnet, og til at fremtidige varslere blir møtt på en profesjonell måte. Derfor får de Fritt Ords Pris 2015, sa styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

Fritt Ords pris er stiftelsens høyeste utmerkelse, og vinneren får 400.000 kroner og en statuett. I år deles pengebeløpet på de to vinnerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder