FORSVARES: To politimenn presset en batong i munnen på en mann for å hindre ham i å svelge narkotika. Foto: Helge Mikalsen,

Riksadvokaten forsvarer batongbruk

Riksadvokaten mener det ikke ble gjort noe ulovlig da to politimenn brukte batong for å undersøke munnen til en mann de mistenkte for å selge narkotika.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mannen klaget behandlingen han ble utsatt for til Spesialenheten etter at han i mai 2013 fikk presset en batong inn i munnen da to politimenn ville hindre ham i å svelge narkotika.

Spesialenheten kritiserte Oslo politidistrikt for praksisen og ga et forelegg på 80.000 kroner. For de to betjentenes del ble saken henlagt. Mannen klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten, som ikke gir ham medhold:

«Riksadvokaten har likevel kommet til at det ikke er bevismessig grunnlag for at tjenestemennene opptrådte så klanderverdig at det gir grunnlag for straffansvar».

I lys av avgjørelsen bestemte Oslo politidistrikt onsdag å klage på Spesialenhetens beslutning om foretaksstraff. Riksadvokaten vurderte ikke forelegget i den første klagen.

– Vi mener den nye etterforskningen ikke underbygger et grunnlag for å straffe foretaket i denne saken, idet vi ikke kan se at foretaket har utvist «grov uforstand». Vi mener derfor at det er hensiktsmessig at riksadvokaten vurderer saken, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse.

I kjølevannet av saken er bruk av batong i munnen på mistenkte i narkotikasaker blitt forbudt.

Flere kritiserte politiet etter videopublisering

Hendelsen ble filmet av et vitne, og en klippet versjon av filmen ble publisert av Nettavisen.

Nettavisen skriver at det var redaktøren av nettsted Circus Bazaar, Shane Alexander Caldwell, som var vitne til hendelsen og delte videoen på Facebook. Kommentarene lot ikke vente på seg, og flere profilerte advokater stilte seg negative til politiets håndtering av situasjonen.

– Selv drittsekker skal behandles anstendig av politiet. Hvis disse tjenestemennene blir tiltalt for vold i tjenesten, vil jeg si at forsvarer har en utfordring, skrev advokat Ellen Holager Andenæs på Facebook etter å ha sett filmen.

- Det skal i alle fall foreligge en jævlig ekstraordinær kontekst som ikke synes av bildene, for at dette skal være unnskyldelig, kommenterte advokat Jon Wessel-Aas på Facebook.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder