OPPGITT: Etter en aksjon på Facebook ble lastebilen til Arne Morten Skjønhaug funnet igjen forrige mandag. Han er frustrert over politiets manglende etterforskning av saken. Foto: LEIF PEDERSEN/SKJØNHAUG TRANSPORT

Henla saken uten å avhøre mulig mistenkt

Fant stjålet lastebil etter Facebook-aksjon

Politiet: Slik er vår hverdag»

BERGEN (VG) Først måtte han lete etter den stjålne lastebilen på egen hånd. Så ga han politiet navnet på en mulig gjerningsmann. Nå er saken henlagt, uten at det er tatt avhør.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Dette er bare helt håpløst. Politiet kunne i hvert fall ha gjort noen undersøkelser rundt denne personen, sier Arne Morten Skjønhaug til VG.

Det var natt til søndag 30. mars at lastebilen, en 2012-modell Volvo FM 300, forsvant utenfor hjemmet til en av Skjønhaugs sjåfører i Vestlisvingen på Stovner i Oslo.

Bedt om å komme neste dag

Ifølge Skjønhaug ville ikke politiet ta imot en anmeldelse da sjåføren ringte.

- Sjåføren ringte politiets hovednummer tidlig søndag morgen, men fikk beskjed om å komme på mandag og levere inn en anmeldelse. Vi ble meget paffe over den slappe mottakelsen fra politiets side, sier han.

Skjønhaug og kollegaene hans fryktet at lastebilen ville forsvinne ut av landet, og bestemte seg for å etterforske saken på egen hånd.

SKADER: Høyre dør var brutt opp, og rattlåsen ødelagt, da Arne Morten Skjønhaug fant igjen lastebilen sin på Langhus i Ski forrige mandag. Foto: ARNE MORTEN SKJØNHAUG

La ut etterlysning på Facebook

Han la ut en etterlysning på firmaets Facebook-side, der de ba om hjelp til å finne bilen. Mandag formiddag ringte en person som hadde sett bilen på Langhus i Ski, og Skjønhaug kunne dra ut for å hente lastebilen.

Noen dager etter at VG omtalte saken, ringte en person til Skjønhaug og ga ham navnet på en navngitt person som skulle ha stått bak tyveriet av lastebilen.

- Jeg ga politiet all informasjon, og hadde forventet at de i det minste hadde foretatt noen undersøkelser rundt denne personen. At det ikke har skjedd, og at politiet bare har henlagt saken, undrer meg veldig.

LES OGSÅ: STOLER IKKE PÅ POLITIET
LES OGSÅ: POLITIET KOM IKKE

Kritisk til politiet

Han er også kritisk til at politiet ikke gjorde flere etterforskningsskritt da de ble tilkalt til Langhus forrige mandag.

- Vi måtte be politiet om å ta fingeravtrykk. Det ble heller ikke lett etter hårprøver eller andre spor som kunne vært sjekket opp mot personen politiet senere ble tipset om.

Skjønhaug mener også at politiet i slike tilfeller bør vurdere å overvåke bilen, inntil eventuelle forbrytere kommer for å plukke den opp, for å kunne pågripe de skyldige.

- Kjøretøy står som regel parkert i noen dager for å se om det sitter sporing i den, sier han.

- Fritt frem for biltyver

Skjønhaug mener det nærmest er fritt frem for bilbrukstyver i Norge i dag.

- Slik det er nå må en tyv bli tatt på fersk gjerning av eieren, for andre vil jo ikke gripe inn. Risikoen for å bli tatt er lik null, og vi er dessverre på vei mot helt lovløse tilstander, mener han.

Politiførstebetjent Line Henriksen ved Stovner politistasjon bekrefter at saken er henlagt, uten at personen som Skjønhaug fikk navn på er avhørt.

- Follo var på stedet og tok en sjekk på bilen og søkte etter kameraer, men ingen var egnet til å identifisere en gjerningsmann.

Ikke nok opplysninger

VG har sett kopi av henleggelsesbrevet, som er datert 2. april, to dager etter at bilen ble funnet igjen.

«De underrettes om at forholdet er henlagt da det ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen», heter det i begrunnelsen fra politiet.

- Saker henlegges raskt for å få ned saksbehandlingstiden, sier Henriksen.

- Hvorfor er ikke personen avhørt?

- Vi har fått et anonymt tips om gjerningsmann videreformidlet fra fornærmede, men det gir ikke skjellig grunn til mistanke slik at man kan foreta seg noe mot vedkommende i saken.

- Slik er vår hverdag

Henriksen sier at bilbrukstyveri ikke er blant straffesakene Riksadvokaten har bedt politiet gi høy prioritet.

- Vi har mange arbeidsoppgaver som kommer foran saker med brukstyveri av kjøretøy. Så ut fra eventuelle fremtidige nye opplysninger, må man til enhver tid prioritere strengt hva man bruker etterforskingsressursene til. Slik er vår hverdag.

- Hos oss har voldssaker, ranssaker, familievoldssaker og ungdomssaker høyest prioritet, sier førstebetjenten.

Henriksen sier at tips blir ført i politiets etterretningsbaser, for å ha dem tilgjengelig for fremtidig bruk.

- En sak kan gjenopptas hvis det kommer inn ny informasjon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder