BOM: Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes og stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H) på Aanes sitt kontor på Stortinget i går kveld. Foto: Trond Solberg

Høyre-topp innrømmer skjulte bomhonorar

Uten å informere hverken Erna Solberg eller Stortinget mottok Høyre-topp Øyvind Halleraker titusener i honorarer for sitt europeiske presidentverv i bompengebransjen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Som VG skrev i går har Halleraker unnlatt å rapportere inn at han er visepresident i den felleseuropeiske lobbyorganisasjonen for bomselskaper (Asecap).

- Det beklager jeg, sier Halleraker.

Vet du noe om denne saken?Tips VGs journalister her

På spørsmål fra VG i går om han har mottatt honorar for vervet svarte Halleraker nei.

Tusenvis i honorar

Men VG kan i dag avsløre at Halleraker fra 2004 til 2010, ifølge Norvegfinans sine regnskaper, har mottatt honorar for vervet i Asecap.

I går formiddag innrømmet han at reisene til Asecaps møter var dekket av Norvegfinans, men benektet fortsatt at han mottok godtgjørelser.

Bare timer senere endret Halleraker på nytt forklaring. Under et intervju i går kveld innrømmet han at Norvegfinans betalte ham 18.000 kroner i årlig godtgjørelse for det europeiske toppvervet.

HØYRE-LEDER: Erna Solberg. Foto: Trond Solberg

Sekretariatet av Norvegfinans er det Hallerakers kone Ingrids selskap Via Futura AS som leverer tjenestene til.

Halleraker: - Ikke problematisk

Halleraker sier at han var visepresident i Asecap fram til 2007, og så igjen fra 2012. Men årsberetningene fra Norvegfinans viser at Halleraker representerte stiftelsen i Asecap i alle fall fram til 2010.

Sent i går kveld innrømmet Halleraker at han så sent som i 2010 også fikk honorar for vervet.

Godtgjørelsen for dette vervet er aldri oppgitt til Stortingets register for representantenes økonomiske interesser, slik Halleraker hadde plikt til i henhold Stortingets regelverk paragrafene 2 og 4.

- Jeg ser ikke at det er problematisk. Jeg var ikke kjent med at jeg skulle registrere ekstrainntekter, sier Halleraker.

Solberg: Skulle rapportert

Hverken partileder Erna Solberg eller sekretariatsleder Lars Øy i Høyres stortingsgruppe sier de kjente til honoraret.

- Både vervet og honoraret skulle ha vært innrapportert til Stortinget. Jeg har vært veldig klar og tydelig overfor Øyvind om at han må passe på ryddigheten i disse spørsmålene, sier Solberg til VG.

Da Halleraker i fjor ble innvalgt som visepresident i Asecap ble han på ny tilbudt et honorar i samme størrelsesorden fra styreleder Torill Eidheim i Norvegfinans. Halleraker har foreløpig ikke takket nei til tilbudet.

- Jeg har ikke svart på dette ennå uten at jeg vet hvorfor jeg ikke har svart, sier Halleraker.

Flere roller

Men vervet i den europeiske bomorganisasjonen er ikke det eneste Halleraker ikke har informert om:

21. mars i år opprettet Halleraker og konen selskapet Vegadministrasjon AS. Halleraker oppgir at formålet med selskapet var å kjøpe en del av aksjene i Ingrid Hallerakers selskap Via Futura AS. Selskapet administrerer seks bompengeselskap - inkludert Rogfast som nå ligger til behandling i Stortinget.

Først «noe tid» etter at selskapet ble opprettet sier Halleraker at han innså at det ikke var lurt at han satt i styret.

- Og da ble det holdt generalforsamling 8. april hvor jeg gikk ut av styret.

- Hvorfor gjorde du det ikke før det?

- Jeg vet ikke. Det kan ha vært arbeidspress. Jeg beklager at det ikke ble gjort, sier Halleraker.

Endret styret onsdag

Men først klokken 10.31 i går sendte Hallerakers kone inn dokumentene som sletter Høyres samferdselstalsmann fra styret i selskapet.

Halleraker sier de mange spørsmålene rundt hans verv og roller har fått ham til å tenke.

- Jeg ser at dette er en situasjon jeg og min kone ikke ønsker å leve med og som vi bør rydde opp i fullt og helt, sier Halleraker.

Meldte ikke fra om eiendomsoppkjøp

For ikke nok med det:

13. mars opprettet ekteparet Halleraker og hans bror selskapet Sethaugen AS: Halleraker sier selskapet har kjøpt en 24 mål stor tomt i Bømlo hvor familien har planer om å bygge flere boliger.

Sent i går kveld sa Halleraker til VG at han ikke har innrapportert denne eiendommen eller selskapet til Stortingets interesseregister selv om han ifølge regelverket paragraf 8 er pliktig til det.

- Jeg hadde ikke tenkt på det før du tok det opp nå, sier Halleraker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder