Fulgte barnehagekjærester et helt år

INNENRIKS

I VGTV-dokumentaren «Da Ailin kysset Lars» følger vi barnehagebarna Ailin og Lars gjennom vår, sommer, høst og vinter.

Publisert:

Av CHRISTINE RIAN

- Når jeg koste med Lars begynte jeg å nusse han når jeg koste, og så ble vi kjærester, forteller Ailin om hvordan hun ble kjæreste med Lars.

- Det er gøyere å være sammen. Leke og nusse, sier Lars i dokumentaren.

VGTV-DOKUMENTAR: «Da Ailin kysset Lars»

De sitter ved siden av hverandre når de spiser lunsj. De løper inni det rosa teltet alene, tør Lars å kysse henne? Han tør. De ler mens de klatrer til toppen av klatrestativet i regnvær. Det er hyggeligst når det er akkurat de to som bygger med Litago-klossene på gulvet.

- Jeg var nysgjerrig på hvordan barn opplever livets første kjærlighet, og jeg ville ta dem på alvor. Hva tenker de rundt å ha kjæreste? Hvordan føles det? Barn blir ofte intervjuet med en forutsetning om at de ikke forstår hva de snakker om. De sier søte ting om penger, julenissen eller kjærlighet. Jeg ville bruke tid på å bli kjent med dem og hva de tenkte, sier regissør Benjamin Ree om kjærlighetsdokumentaren.

- Rart å se seg selv

Ailin og Lars synes det var litt rart, men fint å bli filmet gjennom et år. På premierefesten i Skogbrynet Kanvas-barnehage serveres det frukt og dokumentaren vises på stort lerret. Ailin og Lars har pyntet seg, Ailin har kjole, og Lars skjorte og slips.

- Når man er kjæreste er man mer glad i hverandre enn når man er venner, sier Ailin.

De smiler forsiktig etter visningen.

- Filmen er veldig fin. Men jeg synes det var litt rart å se seg selv, sier Lars.

Ailin er enig. De har sett filmen selv før, men i dag er første gang den vises for et stort publikum.

- Det er litt annerledes å se den i dag, men ikke så veldig. Forskjellen er at nå er det veldig mange her, sier hun om visningen i barnehagen.

Viktige relasjoner

Daglig leder i Skogbrynet Kanvas-barnehage, Anita Sollid, er ikke tvil om at noen relasjoner skiller seg fra vanlige vennskap allerede i barnehagen. At det kan oppstå sterke kjærlighetsforhold også mellom små barn.

- Det disse to får oppleve som 5-6-åringer er det vi alle lengter etter. Å le masse, å ha lyst til å være sammen hele tiden og holde rundt den andre. Den flotte, ivaretagende kjærligheten som alle ønsker som voksen, har disse fått oppleve allerede i barnehagen, sier hun.

Psykolog Guro Øisestad ved Universitetet i Oslo tror ikke barneforelskelsen skiller seg så veldig fra forelskelse mellom voksne.

- Den er den samme kilingen i magen og de samme fysiologiske responsene, men forelskelsen er mindre seksuell fordi kjønnsmodningen er langt unna. Den kjennetegnes av følelsen av samhørighet, nærhet og glede sammen med et bestemt annet barn, sier Øiestad.

Flere undersøkelser viser at barn med vennerelasjoner klarer seg bedre enn dem uten venner.

- Nære venner i tidlig alder er bra for selvfølelsen. Man kan derfor tenke seg at jo bedre og tryggere vennerelasjoner - og kjæresteforhold - jo mer trening på nærhet og tillit vil barnet få, sier Øiestad.

Reflekterte

Kontakten mellom de små menneskene i sandkassen kan være like viktig som vennskapene som oppstår senere i livet.

- Det viktigste er at vi tar fenomenet på alvor: At barn kan bli ekstremt glad i andre barn, sier Anne Greve, førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Regissør Benjamin Ree er imponert over hvor godt Lars og Ailin setter ord på følelsene sine i filmen.

- Jeg var spent på hva slags svar jeg ville få når barna snakket om kjærlighet, men med en gang jeg brukte litt tid på å være sammen med dem, fikk jeg veldig reflekterte og gode svar, sier han.

Ailin og Lars vet ikke helt om de kan kalle seg filmstjerner. Men de vet at veldig mange mennesker kan se på dem.

- Alle i verden som har lyst, kan se filmen nå, sier Ailin.

Her kan du lese mer om