GIGANTMOTTAK: Fredag åpnet asylmottaket i det gamle Smart Club-bygget i Råde kommune i Østfold, som er gjort klart på kort varsel. Nå ber UDI om en oversikt over flere mulige lokaler for asylmottak. Foto:TROND SOLBERG/VG Foto: Trond Solberg , VG

Må svare på hvor de kan plassere asylsøkerne i dag

Kommunene og fylkesmennene har fått halvannen uke på seg til å kartlegge bygninger som kan brukes til å huse asylsøkere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Brevet fra UDI og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk ut til alle landets fylkesmenn onsdag 14. oktober. Her bes fylkesmennene om å kartlegge om kommunene har ledige bygg som kan brukes til asylmottak – særlig midlertidige mottak.

Fylkesmennene bes om å gi en første tilbakemelding allerede mandag 19. oktober. En grundigere oversikt skal leveres innen fredag 23. oktober – halvannen uke etter at brevet gikk ut.

Denne genseren tilhører en flyktning på 10 mnd: Hun dro mot Norge i en kjøletrailer

UDI: Bør vurdere nedlagte skoler

Kommunene bes om å være kreative i kartleggingen ved å se ut over lokaler som allerede inngår i eventuelle beredskapsplaner. Som eksempel på mulige bygninger nevnes:

* Nedlagte alders, – og sykehjem

* Nedlagte skoler, hoteller og hospits

* Tomme militærforlegninger

Les også: Syria-flyktningenes guide til Norge

– Det er en markant økning i antall asylsøkere og det er usikkert hvordan det vil utvikle seg over tid. Dette gjør vi både for å være føre var og for å dekke fremtidige behov, sier avdelingsleder i DSB, Per Brekke, til VG.

Akutt innkvartering

DSB har ansvar for kartleggingen på vegne av UDI.

– Hvis det kommer flere over grensen i Finnmark, hvis det blir en pågang over grensen fra Sverige – så er det viktig at UDI har en oversikt over lokaler som ikke er tatt i bruk allerede.

I det gamle Smart Club-lokalet: De første asylsøkerne på plass i gigantmottak

Fylkesmannen i Nordland har formidlet beskjeden videre til samtlige kommuner i fylket.

«I første omgang ber vi om at dere raskt melder inn en enkel oversikt over ledig bygningsmasse som kan benyttes til akutt innkvartering av flyktninger. Bygningsmassen skal avhjelpe behovet for transittmottak, og kan være av enkel standard og er kun ment som en kort og midlertidig løsning», heter det i brevet som er gjengitt på Flakstad kommunes nettsider.

Hotell i Kirkenes

Kartleggingen kommer på toppen av at UDI allerede har inngått avtaler midlertidige asylmottak med totalt 5028 plasser med 30 aktører over hele landet – blant annet skal et hotell i Kirkenes fungere som et asylmottak det neste halve året.

Disse mottakene tas i bruk i påvente av at ordinære asylmottak skal komme på plass – UDI har utlyst 7500 nye mottaksplasser med oppstart 1. desember.

Har du lest? Moayed (27) drømmer om opphold i Norge

Fredag åpnet også gigantmottaket på Råde i Østfold, som har kapasitet til å registrere 500 asylsøkere i døgnet.

«Akuttmodus»

Torsdag sa Hero AS, Norges største driftsoperatør av asylmottak, at den store flyktningstrømmen gjør at de befinner seg i en «akuttmodus».

Les også: Smart Club-lokaler blir gigantmottak for asylsøkere

– Det er en ekstraordinær situasjon vi er oppe i nå, og det tilsier at vi må jobbe i et helt annet modus enn det vi vanligvis jobber i. Vi kan kalle det en «akuttmodus» og den har vart i halvannen måneds tid, sa Tor Brekke, administrerende direktør i Hero.

UDI anslår at det vil komme 25.000 asylsøkere til Norge i år og over 30.000 neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder