Raymond Johansen blir Oslo Aps nye frontfigur

Rieber-Mohn: – Konflikter ødelegger for politikken

Støre: – Raymond er definisjonen på en patriotisk, engasjert Oslo-gutt

Libe Rieber-Mohn (Ap) trekker seg som kandidat for Oslo Ap etter det hun karakteriserer som fokus på personer og konflikter. Foto:Fredrik Solstad,VG

Rieber-Mohn trekker seg etter bråk i Oslo Ap

Ap-sekretær Raymond Johansen vil forlate partikontoret og stille seg til disposisjon som toppkandidat for Oslo Ap i 2015. Samtidig sier Libe Rieber-Mohn takk for seg i Oslo-politikken.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fem år gammel

Dermed ligger det an til at den nye Ap-lederen Jonas Gahr Støre og Ap-landsmøtet til våren, kan sette sammen en helt ny partiledelse.

Rieber-Mohn, som ikke lyktes med å bli byrådsleder da Ap tapte kommunevalget for de borgerlige i Oslo i 2011, ble i stedet varaordfører.

- Fokus på personer og konflikter

Fredag ettermiddag har hun sendt ut en pressemelding som har en svært bitter undertone, og som peker mot harde prosesser på bakrommet i nominasjonsprosessen:

«Jeg har vært, og er fortsatt, av den oppfatning at Oslo Arbeiderparti har mye å tjene på å være et samlet fylkeslag. Et fokus på personer og konflikter ødelegger både for politikkutvikling og mulighet for byrådsskifte i Oslo.»

Hun skriver videre:

«Jeg har i dag gitt beskjed til nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti at jeg ikke ønsker gjenvalg til Oslo bystyre eller stille som byrådslederkandidat.»

Og:

«Oslo trenger et parti med ambisjonene og de gode løsningene der dagens borgerlige byråd ikke klarer å gjøre jobben. Jeg ønsker derfor Raymond Johansen hjertelig velkommen tilbake i Oslo-politikken.»

VG får opplyst at Raymond Johansen hadde en samtale med Signe Horn, leder i Oslo Ap's nominasjonskomité, tidligere i uken.

I denne samtalen avklarte Ap-sekretæren endelig at han er kandidat.

Libe Rieber-Mohn har ikke returnert VGs henvendelser fredag ettermiddag.

Foto:SKJERMDUMP FACEBOOK,

Avviser konflikt

Men Oslo Ap's leder Jan Bøhler avviser at det har vært dype personkonflikter i nominasjonen:

– Jeg er helt enig med henne i det hun sier om at fokus på personer og konflikter er ødeleggende. Mitt syn er at vi har hatt et samlet og sterkt miljø i Oslo-partiet de siste årene. Det er blitt mer fokus på Oslo-partiet i det siste, spesielt på partiets storbyutvalg som jeg leder. Og så er det verd å merke seg at en fra partiledelsen nå er villig til å stille som kandidat i Oslo, sier Jan Bøhler til VG.

Raymond Johansen skal ha gitt Støre en formell orientering om at han ikke vil stille til gjenvalg - men ifølge VGs opplysninger har Johansen også gjort det klart at han vil fungere som partisekretær fram til landsmøtet våren 2015.

– Jeg har respekt for Raymonds valg. Han er definisjonen på en patriotisk, engasjert Oslo-gutt. Det har jeg kjent ham som gjennom mange, mange år. Det at han nå ønsker å si at han, hvis partilagene vil det, vier seg fullt og helt til det, mener jeg er en veldig spennende nyhet om hans politiske utvikling. Og så skal jeg forholde meg til at her er det en demokratisk prosess som går i Oslo, og den skal få gå på fritt grunnlag, sier Støre til VG fredag formiddag.

SØKER NYE AP-KOSTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre må ha ny nestleder og sekretær på landsmøtet til våren. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

– Tid for et skifte

Raymond Johansen har fredag formiddag lagt ut denne meldingen om sine planer:

«Oslo er byen jeg har vokst opp i. Oslo er byen mine barn har vokst opp i. Oslo er byen min. Jeg er stolt over at Oslo vokser raskere enn noen andre byer i Europa. Jeg er stolt over at stadig flere velger å leve sine liv her. Den utviklingen vil jeg være med på å planlegge for.

Det er tid for et skifte. 18 år med borgerlig styre er nok. Det trengs nye tanker og nye ideer. Oslopolitikken må løfte blikket og se sammenhengene mellom det lokale, det nasjonale og det internasjonale. Hvis vi vil kan Oslo bli ett av verdens mest attraktive steder å bo og arbeide i. Det krever etablering av nye spennende arbeidsplasser, gode opplæringsinstitusjoner, et trygt lokalmiljø og et levende kultur- og idrettstilbud.

Oslo er en unik by med vår nærhet til naturen. Vi har en unik mulighet til å leve en enda mer miljøvennlig livsstil. Urbaniseringen er ikke en klimautfordringen, den er en av løsningene på klimaproblemet. Fremtiden krever at vi bor tettere, reiser kollektivt, og bruker mer av vår inntekt på kulturopplevelser. Byen gir mulighet for alt dette.

Det vil kreve klare visjoner og målrettet arbeid for å skape denne byen. Det må være en by for alle, og det må være en visjon som omfatter alle som bor i denne byen.

Nominasjonskomiteen har bedt meg avklare om jeg stiller meg til disposisjon. Dersom Oslo Arbeiderparti sine medlemmer mener at jeg kan bidra til å vinne tilbake makta i den byen jeg er så glad i, stiller jeg meg til disposisjon.»

BYTTER JOBB: Ap-leder Raymond Johansen sier fredag formiddag at han står til dispsosjon for Oslo Ap, om de vil ha han som toppkandidat til kommunevalget neste år. Foto:Helge Mikalsen,VG

Oslo-frist i dag

Raymond Johansen skal utfordre den sittende Oslo-ledelsen fra Høyre, ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland, i kommunevalget i september 2015.

– Byrådsledervervet i Oslo er et av de mest spennende og utfordrende lokalpolitiske verv norsk politikk har å tilby, og det er ikke overraskende at flere ønsker den posisjonen for å utøve politikk for byen vår. Jeg har forøvrig ingen synspunkter på interne nominasjonsprosesser i andre partier, men ser frem til gode debatter med dem som blir nominert, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til VG.

Oslo Ap skal for første gang gjennomføre en uravstemning blant sine medlemmer om sammensetningen av bystyrelisten. Den vil være rådgivende, men vil følgelig legge sterke føringer på det endelige nomiasjonsmøtet i slutten av november.

I mars fortalte en åpenhjertig Rieber-Mohn om seksuelle overgrep og narkotikamisbruk i oppveksten. Hun høstet da mye ros for sin åpenhet.

Nestlederen går også

TREKKER SEG: Ap-nestleder Helga Pedersen. Foto:,NTB/SCANPIX

I går ga nestleder Helga Pedersen beskjed om at hun slutter som nestleder etter landsmøtet våren 2015. Begrunnelsen hennes er at hun ønsker å prioritere familien. Støre sier han reagerte med vemod da hun fortalte ham dette.

– Jeg har respekt for avgjørelsen hennes. Hun fortalte meg dette for noen dager siden. Aller vi som lever i dette politikklivet, kan lett nikke til det hun beskriver. Helga har vært en veldig stø nestleder. Jeg tror folk utenfor har undervurdert hvor viktig hun har vært internt i Arbeiderpartiet med sin erfaring. For meg har hun vært viktig gjennom nordområdearbeidet mitt, og det at hun har frontet kommunepolitikken til partiet, sier Ap-lederen.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Slik er det interne spillet om Ap-makten: Støre vil ha full kontroll

 2. Dette kan bli den nye Ap-ledelsen

 3. - Alle elsker Raymond

 4. Raymond Johansen seiler opp som Giske-arvtager

 5. Lippestad sa nei til Ap

 6. Ap-kilder: Helga Pedersen måtte gå

Fra andre aviser

 1. «Raymond Johansen på vei over i Oslo-politikken»

  Aftenposten
 2. Libe Rieber-Mohn stiller ikke til gjenvalg i Oslo

  Aftenposten
 3. Støre må velge vekk Johansen eller Tajik til ledertrioen

  Aftenposten
 4. Arbeiderpartiet håper på Raymond Johansen-effekt i Oslo

  Aftenposten
 5. Raymond Johansen sier ja til Oslo-politikken

  Aftenposten
 6. Raymond Johansen er byrådslederkandidat

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder