Etterforsker hår i 13 år gammel drapssak

DREPT: Birgitte Tengs ble drept like ved sitt hjem i Kopervik på Karmøy natt til 6.mai 1995. Foto: PRIVAT

Gjenåpner Birgitte-saken

STAVANGER (VG) Politiet i Haugesund har mottatt nye opplysninger om drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995. Nå er det nedsatt en etterforskningsgruppe som skal ettergå informasjonen.

Artikkelen er over 11 år gammel

Allerede i sommer ble hår som ble funnet på liket av den 17 år gamle Kopervik-jenta, sendt til undersøkelser på det Rettsmedisinske instituttet i Innsbruck i Østerrike.

Et av hårene som nå granskes, befant seg i Birgitte Tengs' blodige venstre hånd, men er ikke tidligere undersøkt.

- Det skyldes rett og slett at dette hårstrået ved en misforståelse er blitt oversett. Vi er blitt gjort oppmerksom på dette av personer som arbeider med saken sammen med familien til den tidligere tiltalte fetteren, sier politiadvokat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som leder den nedsatte etterforskningsgruppen.

Interessant

Politiet har fortsatt ikke fått svar knyttet hverken til dette håret eller andre biologiske spor, som skal undersøkes av de østerrikske rettsmedisinerne.

Først når disse foreligger, vil det bli klart om de kan knyttes til de nye taktiske opplysningene - som blant annet er fremskaffet gjennom undersøkelser VG har gjort av den 13 år gamle drapssaken.

- Jeg kan bekrefte at det er aktuelt å starte taktiske undersøkelser, og at informasjon fra journalister er interessant for oss, sier Buberg.

Han ledet også etterforskningen da politiet i 2001 og 2002 bestemte seg for å gjennomføre nye tekniske undersøkelser. Det skjedde etter at familien til den da frifunnede fetteren hadde presset på for å få politiet til å gå gjennom saken på nytt.

Utgangspunktet for den nye etterforskningen den gang var at polititjenestemenn som ikke tidligere hadde arbeidet med den mye omtalte drapstragedien, skulle gå gjennom saken med nye øyne.

Referansemateriale

I juli 2002 mottok politiet en rapport fra instituttet i Innsbruck som viste det at på Birgittes kropp var biologisk materiale fra fem forskjellige, uidentifiserte personer.

For å forsøke å avdekke hvem disse personene kunne være, plukket politiet ut 44 personer som de ønsket referansemateriale fra.

En av disse viste seg å være så interessant at det ble gjennomført to forskjellige DNA-metoder for å forsøke å avdekke om han var en av dem som hadde etterlatt seg hår på liket.

Den siste metoden konkluderte med at det var lite sannsynlig. Advokaten til Birgitte Tengs foreldre, John Christian Elden, var i går kveld ikke informert om den nye utviklingen i saken.

- Mine klienter synes alt som kan bidra til å oppklare saken er positivt, selv om de foreløpig har slått seg til ro med de svar de har fått gjennom to hovedforhandlinger, sier Elden på vegne av Karen og Torger Tengs.

Tredje gang

Birgitte Tengs' to år eldre fetter ble 8. februar 1997 - nesten to år etter drapet på kusinen - siktet for ugjerningen. Han ble senere dømt for drapet av Karmsund herredsrett.

Året etter ble han imidlertid frifunnet av juryen i lagmannsretten. De tre fagdommerne fant det imidlertid så sannsynlig at han var drapsmann, at han ble dømt til å betale 100 000 kroner i erstatning til Birgitte Tengs' foreldre, som hadde mistet sitt eneste barn.

Helt frem til i dag har han og familien forsøkt å få gjenopptatt denne dommen. I sommer ble den ti år gamle erstatningsavgjørelsen begjært gjenopptatt for tredje gang.

Høyesterett har fortsatt ikke svart på om de skal slippe den gjennom.

- Det er verdt å merke seg at det som gjør at politiet nå tar tak i dette, er informasjon som gjennom de senere år er samlet inn av privatpersoner. Det er godt å se at dette nå begynner å gi resultater, sier advokat Arvid Sjødin, som har bistått fetteren og hans familie siden 1997.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder