NY FABRIKK: Oppdrettsgründer Fredd-Jarle Wilsgård i sin nye laksefiletfabrikk i hjembygda Torsken. Foto: VIDAR BJØRKLI/TROMS FOLKEBLAD

Laksegründer: - 2009-tildelingen har vært en suksess

Laksegründer Fredd-Jarle Wilsgård (44) økte produksjonen med 50 prosent etter at han fikk en ny laksekonsesjon i 2009. Men han har ingen planer om å selge bedriften til storfiskene.

Artikkelen er over seks år gammel

Hjørnesteinsbedriften Wilsgård Fiskeoppdrett AS i Torsken kommune i Troms oppfylte regjeringens kriterier og fikk sin tredje konsesjon i 2009.

- 2009-tildelingen har etter min mening vært en suksess, iallfall i Troms. Denne konsesjonen la grunnlaget for at vi kunne utvikle bedriften videre, sier Wilsgård til VG.

Ny filetfabrikk

Etter tildelingen har selskapet modernisert slakteriet. I tillegg har Wilsgård etablerert en laksefiletfabrikk i hjembygda Torsken på Senja, med 18 ansatte. Totalt har bedriften i dag rundt 50 årsverk.

- Den siste konsesjonen gjorde at vi kunne øke produksjonen med 50 prosent. Det ville tatt meg 20 år å komme opp på dette nivået, uten denne tildelingen, sier 44-åringen.

En undersøkelse VG har gjort viser at nesten halvparten av de 65 laksekonsesjonene som i 2009 ble gitt først og fremst til små oppdrettsbedrifter i dag enten er videresolgt, eller helt eller delvis kontrollert av noen av de største oppdrettsaktørene i Norge.

Ikke bekymret

Dette synes Wilsgård verken er oppsiktsvekkende eller bekymringsfullt.

- Du kan gå inn på Oslo Børs og sjekke eierskapet hos de store oppdrettsselskapene. Også der har det skjedd store forandringer siden 2009.

I 2005 solgte brødrene Fredd-Jarle og storebror Vidkun Wilsgård 25 prosent av selskapet til Norway Royal Salmon (NRS).

I dag eier NRS 37,5 prosent av Senja-bedriften, etter et nytt aksjekjøp i 2008.

- Gjennom NRS får vi også stordriftsfordeler på innkjøp og benytter felles organisasjon for promotering og salg av produktene over hele verden, sier Wilsgård.

Selger ikke

Brødrene har imidlertid ingen planer om å selge seg ytterligere ned.

- Hadde vi solgt kunne vi kjøpt en ny skinnsofa, ny bil, ny mobiltelefon, bygget på huset og dratt til Syden. Det ville vi realisert for en million eller to. Men hva skulle vi gjort etter det? Denne bransjen er utrolig spennende og både jeg og broren min er nøkterne. Vår hoveddrivkraft er å skape aktivitet og gode arbeidsplasser, sier Wilsgård til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder