...men Arbeiderpartiet fortsatt største parti

Kilde: INFACT/VG

VGs valgdagsmåling: Klart blått flertall

VG og Infacts valgdagsmåling viser et klart blått flertall.

Artikkelen er over seks år gammel

- Dersom dette blir resultatet, så er det et historisk godt valgresultat for Høyre. Det gir også et solid grunnlag for en borgerlig regjering, sier nestleder Bent Høie i Høyre til VG.

Her er resultatene fra valgdagsmålingen Infact har utarbeidet for VG - antall mandater i ():

Ap 29,3% (53)
Høyre 27,3% (50)
Frp 14,8% (27)
Krf 6,2% (11)
V 5,7% (10)
Sp 5,2% (9)
SV 4,7% (8)
MDG 3,5% (1)
Rødt 1,2% (0)
Andre 2,1% (0)

- På borgerlig side er dette et resultat som vil gi gode forutsetninger for et regjeringssamarbeid. Avtstanden mellom Høyre og Frp er ikke for stor, og Frp blir heller ikke mye større enn Venstre og KrF til sammen, sier VG-kommentator Frithjof Jacobsen.

Det samme mener VG-kommentator Yngve Kvistad:

- Selv om valgdagsmålingen bare er en foreløpig måling, er den likevel en tydelig nok syretest som viser en klar tendens: Det går mot borgerlig flertall, og det går mot regjeringsskifte. Fortsatt er Ap landets største parti, men et nesten like stort Høyre har med seg både Frp samt et KrF og et Venstre som hver er større enn Sp og SV, sier han.

Skuffelse i Ap

Aps partisekretær Raymond Johansen legger ikke skjul på at han vil være skuffet dersom Aps endelige valgresultat blir 29,3.

- Vårt mål var en ny periode, og det får vi ikke til med dette resultatet, sier Johansen til VG.

- Hvor skuffet er du?
- Det er under det vi har jobbet for, så vi får se om dette blir det endelige resultatet.

- Kunne dere gjort noe annerledes?
- Vi har gjort en fantastisk valgkamp , men vi har nok ikke klart å mobilisere alle våre velgere, så det har blitt for mange hjemmesittere.

- Håper du fortsatt på et resultat på 30-tallet?
- Ja, det er penere med et 3-tall enn en 2-tall, sier Raymond Johansen.

Jubel i Høyre

Men i Høyre-leiren blir VGs valgdagsmåling mottatt med jubel.

- I hvilken grad mener du dette vil øke sjansene for at det blir en borgerlig regjering med fire partier?

- Alle de fire partiene har sagt at de ønsker å bidra til å danne en borgerlig regjering etter valget. Dersom dette blir resultatet, så har etter min oppfatning alle partiene nådd frem til sine velgere med sitt budskapet, sier Høie.

...og i KrF og Frp

- Hvis dette blir resultatet, så er vi kjempefornøyde. Står dette seg, får vi også et nytt mandat på Stortinget, sier første nestleder i Krf, Dagrun Eriksen, til VG.

- Jeg synes dette høres for lavt ut. Jeg tror vi kommer høyere, men vi får se utover kvelden, sier Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg til VG, på telefon fra Trondheim.

- Er det viktig at dere er større enn Venstre og Krf til sammen?

- Det tror jeg vi blir uansett, men det spiller ingen rolle. Vår strategi ligger fast: Ingen borgerlig regjering uten at vi er med.

Frp: Viktig at vi bli store

- Hvor mange statsråder er det naturlig at dere får, basert på tallene fra prognosen?

- Det blir avgjort i forhandlingene, ikke i kveld.

Også Frps tidligere nestleder er fornøyd med valgdagsmålingene.

- Dette gir et stort borgerlig flertall, som legger grunn for regjeringsskifte. Det er ille for Jens, fordi han har hele tiden snakket om borgerlig kaos. Nå har det kaoset vunnet og vi skal vise at vi kan, sier tidligere nestleder Per Arne Olsen i Frp.

- At vi er større enn Venstre og KrF, skal bli godt å ha i bagasjen når vi skal forhandle i tiden fremover. Størrelse er viktig, sier han.

Venstre kan gå mot kjempevalg

Venstre kan femdoble sin stortingsgruppe dersom VGs valgdagsmåling speiler det endelige valgresultatet.

- Da er vi i posisjon til å få gjennomslag både for politikk og mennesker i den videre prosessen mot en ny regjering, sier nestleder Ola Elvestuen (V) til VG.

Med en valgdagsmåling på 5,7 prosent er ikke Venstre opp mer enn knappe to prosentpoeng siden katastrofevalget i 2009. Men da oppnådde ikke partiet den magiske sperregrensen med sine 3,9 prosent og måtte ta til takke med to mandater på Stortinget.

- Dette er bra. Dette er et godt valg for oss dersom dette holder seg. I forhold til 2009 er det kjempebra. Vi kan være stolte av et parti som har stått på i hele valgkampen, sier Elvestuen.

MDG kan få Stortingsplass

På flere av valgdagsmålingene som ble publisert klokken 21.00 - også VGs - viser at nemlig at Miljøpartiet de grønne kan få en representant på Stortinget.

I Infact-målingen som er utarbeidet for VG, får partiet en oppslutning på 3,5 prosent. Det er godt under sperregrensen på fire prosent, som partiet må ha for å få utjevningsmandater på Stortinget.

Rasmus Hansson er De Grønnes førstekandidat for Oslo - og kan bli partiets eneste mann på Stortinget.

- Jeg satser på å komme på Stortinget, og håper på å få med meg en eller to til. 3,5 prosent er et godt tall, sier Hansson til VG.

Han innrømmer at det ser mørkt ut for De Grønne å komme seg over sperregrensen, men han ser likevel lyst på målingen.

- Bare ett mandat kan utgjøre en forskjell. Det viktigste for oss er å ha muligheten til å sette agendaen, sier Hansson.

Han ser også lyst på fremtiden:

- Vårt svenske søsterparti, som er her i dag, de er blant de største partiene i Sverige. Gi oss noen år - så ser jeg ingen grunn til at ikke vi skal bli like store som dem. Dette er bare begynnelsen, sier Hansson.

SV: Blir thrillerkveld

SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen innrømmer at opptellingen blir en thriller både for henne selv og for partiet.

- Det er en lettelse at vi er over sperregrensen, men jeg er veldig spent for hva det betyr for mandatfordelingen, sier Thorkildsen til VG.

- Det er ingen tvil om at mitt mandat i Vestfold henger i en tynn tråd, sier hun.

- Hva vil det bety for SV dersom en eller flere i ledelsen mister plassen på Stortinget?

- Da må partiet stikke fingeren i jorda, og finne ut hvordan vi skal forholde oss til det. Det er selvsagt ingen ønskesituasjon, men det trenger ikke bare å være negativt. Det kan også bety at en av nestlederne kan bruke mer tid på å bygge opp partiorganisasjonen, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder