UTSKJELT: TV 2s reporter Kadafi Zaman ble utskjelt på direkten av demonstrant på Pegidas marsj mot islam. Foto:Skjermdump,TV 2

TV2s reporter kalt «muslimjævel» på direkten

TV 2s norsk-pakistanske journalist Kadafi Zaman ble verbalt angrepet da han mandag dekket den antiislamske demonstrasjonen i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Zaman spurte én av dem som skulle delta i protestbevegelsen Pegidas (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten) demonstrasjon i Oslo om hva vedkommende gjorde på stedet.

– Jeg viser min avsky mot sånne muslim-jævler som deg. Sånn innvandrer-drit som deg, repliserte mannen.

– Ja, dette er da noe av det vi vil se om 20 minutter, sa en rolig Zaman før han satte over til studio. Se klippet hos TV 2.

Tar avstand fra meningsfelle

Mannen ble den samme kvelden sett gående ved siden av Pegida-initiativtager Max Hermansen, som selv nekter for at han har noe kjennskap til mannen.

VGTV:– Vi blir kalt all mulig dritt

– Dette er jo helt forferdelig. Andre mennesker skal ikke bli hetset på denne måten, sier Hermansen på spørsmål om hva han synes om utspillet.

SAMMEN: Pegida-frontmann Max Hermansen (med blå jakke i midten) gikk store deler av marsjen rundt Rådhuset med mannen som ropte etter Kadafi Zaman. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Hermansen bedyrer at han aldri har truffet mannen før mandagens markering, og forteller at de to snakket litt sammen mens de gikk rundt Rådhuset.

– Jeg prøvde å snakke med ham om hans syn på islam og fikk noen rare svar. Det hang ikke på greip, sier han.

Da VG spør Zaman om hva han syns om opptrinnet, svarer han:

– Det er veldig trist, jeg er jo ikke noen muslimjævel.

– Synes du det var skremmende?

– Nei, jeg har jobbet med ekstremisme før.

BAKGRUNN:Varsler ukentlige marsjer mot «muslimsk innvandring»

To demonstrasjoner samtidig

Mandag kveld ble det holdt to demonstrasjoner i Oslo i kjølvannet av terrorangrepene i Paris forrige uke.

** Den ene ble arrangert av organisasjonen Pegida (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten), som sier de demonstrerer «på humanistisk grunnlag mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam», ifølge gruppens norske Facebook-sider. Der møtte omkring 200 mennesker opp.

** Den andre kaller seg et solidaritetstog, hvor nærmere 40 og organisasjoner og foreninger samles på Youngstorget.

TV2s reporter Kadafi Zaman. Foto:Jan Petter Lynau,VG

«Vi samles for å markere avstand fra den terroren som rammet Charlie Hebdo med påfølgende gisselaksjoner. Vi samles for å ta avstand fra de påfølgende angrepene på moskeer i Frankrike – også de terroraksjoner – på samme måte som de vi har sett i Sverige den siste tiden», skriver #Solidaritetstog.

Appeller

På sistnevnte demonstrasjon ble det holdt flere appeller mot rasisme og terrorisme.

– Terrorister og ekstremister har i kaldt blod drept journalister fordi de ikke likte det de formidlet, og jøder rett og slett fordi de var jøder, sa leder i Det mosaiske trossamfunn og nestleder i Antirasisk senter, Ervin Kohn, i en appell.

Biskop i Oslo, Ole Kristian Kvarme var også til stede i solidaritetstoget:

– Ytringsfrihet er grunnleggende i et åpent samfunn, en målestokk på om vi kan leve sammen med våre ulikheter. Det krever også at vi tåler det som provoserer. Ytringer skal ikke møtes med vold og trusler, men nye ytringer, sa han fra talerstolen til de mange hundre fremmøtte på Youngstorget.

Rolig

Ved Pegidas demonstrasjon ved rådhuset ble det blant annet holdt korte taler mot muslimsk innvandring. Det ble også tatt til orde for mer debatt og åpenhet rundt det demonstrantene omtaler som «elefanten i rommet», det vil si at media og politikere er for politisk korrekt og ikke slipper til deres meninger om innvandring.

PÅ TALERSTOLEN: Max Hermansen, som er lærer på to videregående skoler i Oslo, fremførte mandag kveld et budskap om nei til innvandring fra «muslimske land» og ytret et ønske om å få delta i samfunnsdebatten. Foto:Trond Solberg,VG

Demonstrasjonen gikk rolig for seg, og det anslås at rundt 100–200 mennesker var møtt opp. Det var flere enn hva initiativtager Hermansen forventet, sier han til VG. Også politiet forventet bare noen titalls til demonstrasjonen.

Noen av de oppmøtte veivet med norske flagg, samtidig som de villig fortalte at de ønsker en stopp i innvandringen fra «muslimske land». De fleste viste ansiktet sitt og svarte på spørsmål fra pressen, mens et mindretall dekket seg til for å skjule identiteten sin. Det var mennesker i alle aldre tilstede, men en overvekt av menn.

Pegida sier de ønsker å holde denne typen samlinger hver mandag, og Hermansen forventer at deltagelsen vil øke fremover.

– Jeg tok initiativ til denne marsjen før disse forferdelige tingene skjedde i Paris. Det som har skjedd i Paris gjør marsjen hverken mer eller mindre aktuell. Vi har et stort problem med muslimsk innvandring og påvirkning fra islam. Vi kaller det for elefanten i rommet, og det må vi få være med å diskutere uten å bli kalt for forferdelige ting, sier initiativtager Max Hermansen til VG i forkant av demonstrasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder