Stian (17) kan bli valgt inn i bystyret

SARPSBORG (VG) Arbeiderpartiet har styrt Sarpsborg i 102 år. Stian Jensen (17) vil føre tradisjonen videre.

  • Geir Molnes
  • esfurune
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var faktisk en veldig dårlig måling. 42 prosent er veldig lavt, sier Stian Jensen om den siste målingen i Sarpsborg før dagens VG-måling.

Syttenåringen er på 15. plass på Arbeiderpartiets liste i Sarpsborg, og er dermed nesten sikret en plass i bystyret i Ap-bastionen Sarpsborg. Hannah Kardoley (18) er på 46. plass på listen. Hun deler bekymringen.

– Dette er faktisk alvorlig for oss, sier hun.

Se bymålingen: Arbeiderparti-smell i Sarpsborg

DELER UT ROSE: Stian Jensen (17) og Hannah Kardoley (18) deler ut en rose over hekken til Hilde Hegesen (57). Foto: Eskil Wie Furunes , VG

VG er flue på veggen mens Jensen og Kardoley går fra hus til hus i Hasle, i utkanten av Sarpsborg, for å dele ut roser og sanke stemmer til partiet og seg selv. Før årets valg har Ap 21 av totalt 43 mandater i bystyret.

Stian Jensen ble tidlig engasjert i politikken og har vært med i AUF siden han var 13. Før det hadde han vært med i Rød Ungdom.

– Etter 22. juli så jeg nærmere på de ulike partiprogrammene og kom frem til at jeg står nærmere Arbeiderpartiet, sier han.

Følg valgkampen i VGs direktestudio

Stigende stjerne

Til tross for at hans unge alder og raskt stigende stjerne i Aps lokallag, er Jensen opptatt av å fremheve at han ikke er en klassisk broiler, som bare vil drive med politikk hele livet. Han har utdannet seg innen kjøretøylinjen på Borg skole, og i år tar han allmenn påbygning.

– Det er altfor mange som går inn i politikken som aldri har tatt i en spade, og som ikke kan skifte olje på en bil. Det er ikke bra at politikerne vet lite om hverdagen til dem de skal jobbe for, sier Jensen som mener mange undervurderer hvor mye som skal til for å bli god i yrkesfag.

– Jeg kjenner mange som kan ta fra hverandre en bil og sette den sammen igjen helt perfekt, men som ikke kan noe om Ivar Aasen. Det er smarte folk, men de er smarte på en annen måte enn de som er smarte teoretisk, sier han.

Eldst i årets valg: Nils (101) er Norge eldste kandidat til valget

IKKE BROILER: Som syttenåring har Stian Jensen allerede klart å komme seg høyt opp på Arbeiderpartiets liste i Sarpsborg. Men noen politisk broiler vil han ikke bli, forteller han til VG. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Valgløfter

Langs veien i nabolaget på Hasle treffer Jensen og Kardoley Per Skute (48) og Lasse Martinsen (45). De ber ungdommene kjempe for et bedre busstilbud til skolebarna i området.

– Det er ikke trygt at barn må stå i bybusser i 80-sone på vei til skolen. Det er mange ulykker langs denne veien. Vi er veldig lite fornøyd med det, sier Martinsen til bystyrekandidatene.

Både Jensen og Kardoley lover at de skal jobbe for saken etter valget. De tar ned navn og nummer, slik at de kan kontakte Skute og Martinsen etter valget.

– Det er jo en fordel ved å drive valgkamp ved å gå fra hus til hus. Da får man høre hva folk i lokalmiljøet faktisk er opptatt av, sier Jensen.

Har du sett denne: Prøv VGs dobbel-blåblå regjeringsquiz!

Ferie fra politikk-prat

Jensen forteller at han har klart å stige fort i lokallaget ved å jobbe hardt, alltid være til stede på møtene og komme med innspill til politiske prosesser. Han legger ikke skjul på at han er den i vennegjengen som er mest interessert i politikk.

– De er ikke akkurat så veldig interessert nei. De kjefter litt på meg fordi jeg snakker så mye om det.

Men du gir dem nødvendig politisk påfyll?

– Ja ja. De får høre om politikk hele tiden. Jeg tror de ser på det litt som en ferie nå som det er valgkamp og jeg ikke har så mye tid til å snakke med dem om det, sier Jensen og ler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder